Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

132 Čechů může bojovat na Ukrajině: Povolení mají od exprezidenta Zemana, Pavla zatím nikdo nežádal

Autor: ČTK - 
22. dubna 2023
12:45

Za 14 měsíců trvání ruské invaze na Ukrajinu dostalo výjimku ke službě v ukrajinské armádě 132 Čechů. Všechny udělil dnes již bývalý prezident Miloš Zeman. Současná hlava státu, Petr Pavel, zatím žádnou žádost neobdržel, uvedl server iROZHLAS.cz.

Žádosti zájemců, kteří si přejí vstoupit do ukrajinské armády, sbírá ministerstvo obrany. Po konzultaci s ministerstvy zahraničních věcí a vnitra vybrané žádosti putují jako návrh ke schválení prezidentovi. Do druhého dubnového týdne letošního roku takovou žádost odeslalo 500 Čechů, sdělil rozhlasu mluvčí ministerstva obrany Jiří Táborský.

Výjimku ke službě v ukrajinské armádě zatím dostalo 132 Čechů. Všechny je udělil ještě bývalý prezident Zeman. Premiér Petr Fiala (ODS) k těmto výjimkám připojil svůj podpis.

Současný prezident za necelé dva měsíce v úřadu žádnou výjimku nepodepsal. „Zatím neobdržel žádnou žádost o souhlas,“ sdělila mluvčí prezidenta Pavla Markéta Řeháková serveru iROZHLAS.cz.

Ukrajina čelí ruské invazi od konce února 2022. Premiér Fiala se na začátku loňského března s tehdejším prezidentem Zemanem dohodl, že českým občanům, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou abolicí garantovat beztrestnost. Premiér tehdy uvedl, že nelze dát kolektivní možnost odejít do války za hranicemi a že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnout individuální schválení. O abolici kvůli zapojení do bojů na Ukrajině zatím podle rozhlasu nikdo nepožádal.

Několik českých dobrovolníků při bojích na ukrajinské frontě utrpělo zranění. Podle údajů ministerstva zahraničí z 20. března dva Češi za poslední rok padli. Jednoho dobrovolníka, který působil na začátku ruské invaze na Ukrajině, obvinila česká policie z plenění a služby v cizí armádě, uvedl v pátek web Seznam Zprávy.

Video  Český dobrovolník zraněný na Donbase: „Zachránil desítky lidí. Jeho stav je stále vážný,“ říká o něm kolega  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa