Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novinky od Pavla z netradičního místa: Prezident promluvil o výběru ústavních soudců

Aktualizováno -
25. dubna 2023
19:06
Autor: amb, ČTK - 
25. dubna 2023
17:47

Prezident Petr Pavel dnes vystoupil na tiskovém brífinku. A to poněkud netradičně - obvykle má tiskovky v pondělí přímo na Pražském hradě, ale tentokrát se akce konala v úterý v Rezidenci v Královské zahradě. Před novináře předstoupil po mimořádném jednání se zástupci Senátu ohledně výběru ústavních soudců, doprovázel ho šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS). Prezident pohovořil také o svém budoucím portrétu do škol a na známky. A sdělil, kdy bude jednat ohledně rozpočtu s premiérem. 

Pavel před novináři uvedl, že řešili snahu nejvíce zkrátit období, kdy bude ústavní soud pracovat v menším složení. Už 3. května totiž tři ústavní soudci ve své pozici skončí. Původně měl Senát na toto téma jednat 10. května, nakonec to bude 31. května. Předseda senátorů STAN Jan Sobotka minulý týden pozdější termín zdůvodnil snahou dát senátorům prostor a čas na to, aby se s jednotlivými nominanty mohli seznámit. 

„Shodli jsme se že termín 31. května, kdy tyto nominace projednáme, je nakonec akceptovatelný," uvedl Vystrčil. Ocenil Petra Pavla s tím, že taková komunikace dříve nebyla možná. Zdůraznil, že Senát musí projednávat také další věci, například stavební zákon nebo zákon o zadávání veřejných zakázek.

Video Tisková konference Petra Pavla a Miloše Vystrčila - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prezident a šéf Senátu také označili současnou proceduru jmenování ústavních soudců za přijatelnou pro obě strany. Tedy v podobě, kdy prezident soudce navrhne a Senát je následně schválí nebo neschválí. Pochybnosti o způsobu výběru v minulých týdnech vyjádřili někteří senátoři.

„Domluvili jsme se na tom, že proces nominace ústavních soudců bude transparentní, zveřejnil jsem jména lidí, kteří jsou členy konzultačního panelu vedeného profesorem Kyselou. Ten v žádném případě nesupluje moji roli, ale poskytuje expertízu,“ řekl Pavel. Se chce společně se svým konzultačním panelem setkat se zástupci Senátu po prvních šesti nominacích. 

Pavel na posty ústavních soudců, které se uvolní 3. května, navrhl:

  • někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu
  • profesora ústavního práva Jana Wintra
  • bývalou šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou.

Nahradit by měli Jaroslava Fenyka, Jana Filipa a Miladu Tomkovou.

2. května bude jednat s premiérem o rozpočtu

Pavel se také sejde 2. května s premiérem Petrem Fialou (ODS). Budou jednat o obměně vlády po rezignaci Balaše kvůli zdravotním problémům. Dalším tématem bude návrh na konsolidaci rozpočtu, který Pavel blíže nekomentoval.

Prezident připomněl, že už hovořil s šéfem odborů Josefem Středulou a pokud to bude třeba, promluví také s ostatními zástupci zaměstnavatelů. Zatím více nevstupuje ani do debaty ohledně důchodů. Pavel také uvedl, že připravuje jednání mezi vládou a opozicí, kde by měl být konsolidační balíček jedním z hlavních témat.

Konsolidační balíček chce vláda představit v nejbližších týdnech. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by balíček měl snížit strukturální deficit státního rozpočtu o jedno procento hrubého domácího produktu (HDP), tedy asi 70 miliard korun. Strukturální schodek představuje výsledek hospodaření státu po očištění o vliv hospodářského cyklu, loni podle ministerstva financí byl 2,6 procenta HDP.

Na novinářský dotaz ohledně svého portrétu do škol a na známky Pavel odpověděl: „Jsou v procesu, v jaké stavu vám neřeknu, proces trvá několik týdnů.“

Nabitý program

Se zmíněným Středulou se Pavel stihl potkat v pondělí, chtěl s ním řešit chystané změny penzí i daně. Odboráři požadují dřívější důchod bez krácení pobírané částky pro profese z takzvané třetí a čtvrté kategorie, což by se týkalo asi 400 000 lidí. Zároveň prezident na Pražském hradě pomáhal uvítat Konferenci předsedů evropských parlamentů.

Za poslední hodiny se potkal například s mluvčím švédského parlamentu „Riksdagu“ Andreasem Norlenem. „Věřím, že Švédsko do léta přivítáme v NATO,“ uvedl k tomu.

Dnes odpoledne se Pavel setkal s předsedou rakouské Národní rady Wolfgangem Sobotkou. Návštěvu Vídně na Instagramu oznámil na 1. června, dříve se hovořilo o květnu.

Posléze se Pavel u příležitosti Dne země sešel se zástupci neziskových organizací, které se zabývají životním prostředím. Chce, aby se debata na toto téma oprostila od emocí. Smysl vidí hlavně v ochraně klimatu, energetické transformaci a dopadech.

Ve středu se Pavel chystá i s manželkou Evou navštívit Liberecký kraj. Potká se tam se starosty a zástupci kraje, zdravotníky a vojáky. Věnovat se ale chce i veřejnosti. Po Moravskoslezském kraji jde o třetí krajskou návštěvu po jeho inauguraci.

Video  Petr a Eva Pavlovi v Bruselu: Zavítali mezi děti do Evropské školy  - Instagram Petra Pavla
Video se připravuje ...

yarda ( 26. dubna 2023 09:12 )

Anton Špelec, ostrostřelec:
"Císař pán je vůl...í lidu zvolen."

yarda ( 25. dubna 2023 21:42 )

Koho jsme si zvolili, toho máme. Já jsem ho nevolil.

pragonos ( 25. dubna 2023 19:39 )

Tak z prezidenta udělal Senát kašpárka. Zvláštní, že Senátu na odebrání 19 miliard Kč valorizace důchodů stačily 4 dny a na jmenování 3 soudců ÚS nestačí jeden měsíc. PP jim vyšel z podepsáním zákona vstříc a oni mu podrazili nohy při schvalování soudců. Jsem zvědavý jestli bude PP i nadále dělat figurku vládě, senátu a parlamentu. Zatím to vypadá, že PP může demokraticky rozhodovat o čem chce, ale ve vymezeném koridoru bez jakékoliv vstřícnosti senátu, parlamentu a vlády. To je fraška.

fandasever ( 25. dubna 2023 19:30 )

Tak si soudruh a jeho věrný tým buduje kult osobnosti, děti se budou povinně koukat na jeho fotku

Jean Sorbone ( 25. dubna 2023 19:17 )

Kdo čekal něco jiného od zelené gumy, řízené na dálku řídícími orgány jedné nejmenované mocnosti, tak byl dost naivní. Pavel, dnes liberál (rozuměj neokomunista dříve kariérní komunista) v žádném případě nepřekvapil. Stav jeho IQ nikdy nebyl slušně řečeno výrazný a během času se vlivem loutkovodičů ještě snížil. Kariéra, o které se mu dříve ani nezdálo, v něm vzhledem ke kvalitě jeho inteligence, vyvolala pocity vlastní důležitosti s potřebou pronášet rádoby moudra nacvičená s jeho tzv. poradci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa