Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Před volbami nepřítel, teď spojenec? Za Pavlem míří Středula, proberou důchody i daně

Autor: ČTK, lig - 
24. dubna 2023
08:46

Prezident Petr Pavel se dnes odpoledne sejde s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefem Středulou. Odborářský předák chce hlavě státu představit postoj odborů k chystaným změnám daní a penzí. Proti reformě penzí protestovali odboráři z celé republiky na konci března před sídlem vlády.

Odboráři v březnu vyzvali kabinet, aby začal s politiky všech stran, s odbory a zaměstnavateli diskutovat o „možných úpravách důchodového systému za účelem jeho konsolidace“. Předáci požadují dřívější důchod bez krácení pobírané částky pro profese z takzvané třetí a čtvrté kategorie. Týkalo by se to asi 400 000 lidí.

Odbory žádají, aby se kabinet „zdržel strašení a přestal vypouštět balonky“. Vláda podle nich musí přijmout „spravedlivou daňovou reformu“ bez dopadu na seniory, rodiny či chudé. Zrušení superhrubé mzdy považují odboráři za chybu, vládní strany ji podle nich mají napravit. Vláda má také hájit české zájmy v Evropské unii tak, aby opatření neničila domácí průmysl. Vést má sociální dialog.

Středula se sám ucházel o prezidentskou funkci, před prvním kolem se ale kandidatury vzdal a podpořil Danuši Nerudovou, která nakonec skončila na třetím místě. Vymezil se tehdy proti Pavlovi i proti jeho soupeři ve druhém kole Andreji Babišovi (ANO) kvůli jejich komunistické minulosti. Po volbách Pavlovi pogratuloval ke zvolení a uvedl, že doufá v to, že se Pavlovi podaří co nejdřív zahladit příkopy ve společnosti.

Video  Petr Pavel v Bruselu: Dorazil s manželkou Evou, vítal ho i šéf NATO Stoltenberg.  - Blesk - Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

jajas ( 25. dubna 2023 09:58 )

To je zase titulek! "Před volbami nepřítel, teď spojenec? " A co ta vyďásněná Nerudová? Ta se okamžitě po volbách začala k Pavlovi lísat...a navíc by ještě chtěla být eurposlankyní....

JaNat ( 24. dubna 2023 19:23 )

Ono je jedno o čem budou hovořit, pana prezidenta zajímá stejně jen Ukrajina. Ta požaduje nyní od západních zemí 10 x víc zbraní než doposud a 1% jejich HDP.

Jirik-ta ( 24. dubna 2023 18:41 )

Jirik-ta ( 24. dubna 2023 18:38 )

jajas ( 24. dubna 2023 18:17 )

Dnes v TV Středula říkal, že se za odbory bude s prezidentem setkávat častěji, aby spolu probrali situaci v česku. V česku existuje tzv.tripartita, což je společný orgán představitelů vlády, podnikatelů a odborů. Tripartita projednává nejdůležitější předpisy, které ovlivňují podnikání a zaměstnanost.A s těmito předpisy či obsahem jednání bude seznamován Pavel jako prezident (také proto, že sám projevuje zájem. Proto tato schůzka nebyla svolána, aby ti dva něco řešili a vyřešili, protože konkrétně tyto záležitosti jsou v pravomoci pouze vlády.....prostě se sešli, aby si pokecali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa