Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman se loučil návštěvou u Čaputové, sen o Bílém domě mu nevyšel: Cesty s ním byly o nervy!

  • Autor: Tomáš Belica - 
    11. 2. 2023
    12:00

    Začalo to na Slovensku a tam to také skončilo. Právě návštěvou našich nejbližších sousedů zakončil Miloš Zeman (78) tento týden svou desetiletou prezidentskou éru - prozatím co se zahraničních cest týče. A tím se zároveň završuje období, kdy Zeman některými svými výroky na cestách připravil českým diplomatům perné chvilky.

    V Popradu končící český prezident přistál s první dámou Ivanou Zemanovou (57) už v pondělí. Večer měl na programu večeři s prezidentkou Zuzanou Čaputovou (49) a jejím partnerem Jurajem Rizmanem (46). Oficiální část cesty odstartovala v úterý před polednem, kdy se Zeman dočkal přijetí s vojenskými poctami. Na tiskovce společně s Čaputovou Zeman zaujal mj. tím, když si od slovenské prezidentky nechal tlumočit dotaz novinářky.

    Překlad, prosím

    Čaputová totiž fungovala i jako překladatelka novinářských dotazů, Zeman si totiž stěžoval na špatný sluch i akustiku. Oba politici se shodli, že i přes některé názorové neshody jsou česko-slovenské vztahy silné a takové budou i za éry Petra Pavla (61) na Pražském hradě. Ostatně Pavlovi po zvolení prezidentka přijela osobně do Prahy poblahopřát.

    Zeman se také vyznal, že si Čaputovou nejvíce cení pro její lidskost. „…která se projevila mj. její návštěvou v nemocnici (v listopadu 2021, kdy byl hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici – pozn. red.), kdy mě všichni odepsali jako lidskou a politickou mrtvolu,“ řekl prezident. Během včerejška měl ještě na programu setkání s některými bývalými slovenskými premiéry i prezidenty, mezi nimi však chyběl Ivan Gašparovič (81). Ten před 10 lety Zemana jako novou hlavu státu v Bratislavě přijímal.

    Video  Zemanova rozlučková cesta na Slovensko: Tiskovka se Zuzanou Čaputovou  - ČTK / Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 1.Jak a kam cestovali prezidenti?

    Václav Havel (†75)

    Jako československý a český prezident navštívil ve funkci 59 zemí, nejčastěji Německo (18x), USA a Francii (shodně 14x). Na cestách strávil 393 dní.

    Václav Klaus (81)

    Během 10 let absolvoval 279 zahraničních cest, jak státních, tak soukromých. Nejčastěji, celkem 25x, zavítal do Německa.

    Miloš Zeman (78)

    Jako prezident navštívil 35 zemí, nejčastěji Slovensko (15x) a Polsko (10x). Rusko pak navštívil třikrát a Čínu – odkud se neúspěšně snažil přilákat tok investic – dokonce pětkrát.

    Miloš Zeman a Andrzej Duda s manželkami v Náchodě. (24.1.2023) Miloš Zeman a Andrzej Duda s manželkami v Náchodě. (24.1.2023) | reprofoto Twitter Jiřího Ovčáčka

  • 2.Bílý dům ho minul, přesun ambasády též

    Zeman byl jedním z mála politiků, kteří v amerických prezidentských volbách v roce 2016 otevřeně podporovali Donalda Trumpa (76). Po jeho vítězství pak tvrdil, že jej nový prezident pozval na návštěvu do Bílého domu. K ní ale nikdy nedošlo.  „Nejsem ten, kdo by se jakékoli schůzky domáhal. Když mě někdo pozve, rád přijmu, ale když nepozve, tak se kvůli tomu rozhodně nezblázním,“ odtušil pak Zeman o dva roky později.

    Jako prezident se už také nejspíš nepodívá do Izraele, který dosud navštívil dvakrát. Rozlučkovou cestu chtěl Zeman spojit s přesunem české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, na to dosud nedošlo.

    Miloš Zeman se na recepci v USA potkal s Donaldem Trumpem a jeho ženou Melanií Miloš Zeman se na recepci v USA potkal s Donaldem Trumpem a jeho ženou Melanií | Twitter Jiří Ovčáček

  • 3.Kontroverzní oslava

    Rok po ruské invazi na Krym, v dubnu 2015, se drtivá většina politiků EU rozhodla oslavy 70. výročí vítězství nad nacismem v Moskvě ignorovat. Ne však Miloš Zeman. Jeho návštěvu Ruska kritizoval např. někdejší americký velvyslanec v Praze, Andrew Schapiro (59). Reakce prezidenta? „Obávám se, že po tomto prohlášení má naopak velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené,“ řekl Zeman.

    Miloš Zeman a Vladimir Putin Miloš Zeman a Vladimir Putin | Twitter Jiřího Ovčáčka

  • 4.Covid i zdraví cesty zbrzdily

    V posledních letech kvůli pandemii i kvůli zhoršenému zdraví cestoval na vozík odkázaný Miloš Zeman do zahraničí jen výjimečně. Aby mohl létat letadlem, ministerstvo obrany se snažilo pořídit speciální zdvižnou nástupovou plošinu, tzv. ambulift. Takové zařízení je v Ruzyni, ne však na vojenském letišti v pražských Kbelích, odkud vládní speciály vzlétají. Z nákupu ambuliftu nakonec sešlo – do tendru se přihlásil jen jediný zájemce, jeho nabídka prý byla nevyhovující. 

    Ambulift prezidenta Miloše Zemana v pohodlí přepraví do letadla Ambulift prezidenta Miloše Zemana v pohodlí přepraví do letadla | Archiv Blesku

  • 5.Křivě nařkl Rakušany

    Při návštěvě Rakouska v dubnu 2019 se Zeman dopustil křivého nařčení. Bývalého starostu Vídně Michaela Häupla veřejně vyplísnil za to, že město pod jeho vedením finančně nepřispívalo na českojazyčnou Komenského školu. Přitom škola na provoz od radnice dostala během 10 let až 40 milionů korun. Za to se pak Zeman omluvil, nepřesné informace prý měl od velvyslankyně Ivany Červenkové. Také ambasadorku Zeman přiměl k veřejné omluvě.

    Prezident Zeman na státní návštěvě Rakouska s prezidentem Alexanderem Van der Bellenem (3. 4. 2019) Prezident Zeman na státní návštěvě Rakouska s prezidentem Alexanderem Van der Bellenem (3. 4. 2019) | Jiří Ovčáček - Twitter

  • 6.Výroky, které zaskočily

    • „Já jsem přijel do Číny, abych se od Číny učil, jak zvýšit hospodářský růst, jak stabilizovat společenský řád.“ (rozhovor pro čínskou státní televizi CCTV v říjnu 2014) *
    • „Tady jsou ještě další novináři? Novinářů je příliš, měli by se likvidovat.“ (při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Číně) 
    • „Mám rád Srbsko a Srby, nemám rád Kosovo.“ (hned po příletu do Bělehradu to řekl tamnímu prezidentu Alaksandaru Vučićovi)

    Video  Zeman v Číně: Nejsem Nagyová, ale taky pracuju jako kůň  - Blesk - Vera Renovica
    Video se připravuje ...

  • 7.Vyměnili si dárky

    Slovenská prezidentka od Zemana dostala darem ručně broušený flakón, náušnice i náhrdelník. Čaputová mu zase věnovala tradiční slovenské delikatesy a album s fotografiemi z jejich společných setkání.

    Tisková konference v Grand hotelu Kempinski, druhý den návštěvy prezidenta Miloše Zemana na Slovensku. (7. 2. 2023) Tisková konference v Grand hotelu Kempinski, druhý den návštěvy prezidenta Miloše Zemana na Slovensku. (7. 2. 2023) | ČTK / Peřina Luděk

LuCo ( 14. února 2023 19:08 )

Nemusí jej to vůbec mrzet.. Možná by jej velký kamarád Aizhamra ani nepoznal....Pouze možná s tahákem v ruce...

xiioma ( 11. února 2023 15:16 )

... pleteš si pojmy z dojmy.

petrsvetr1 ( 11. února 2023 14:58 )

ty se tady natřásáš nad soudruhem předsedou jisté buňky...

xiioma ( 11. února 2023 14:51 )

... neměj starost.

petrsvetr1 ( 11. února 2023 14:45 )

no, tak aby ti ten elán s agentem Pávkem vydržel...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa