Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čaputová končí jako prezidentka. „Nemám dost sil,“ přiznala. „První frajer“ přidal dojemné vyznání

Aktualizováno -
20. června 2023
17:29
Autor: ČTK, trm - 
20. června 2023
15:11

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se příští rok nebude ucházet o znovuzvolení. Řekla to dnes novinářům a uvedla, že by už neměla dostatek sil na další funkční období. Hlavou slovenského státu se stala po vítězství v přímé volbě v roce 2019 a její pětiletý mandát skončí v polovině června 2024. Předtím ve vysoké politice nepůsobila. Čaputová je nejpopulárnějším politikem v zemi, její obliba ale podle sondáží oproti minulosti klesla. Dlouhodobě je terčem slovních výpadů některých politiků a už v květnu uvedla, že spolu s rodinou čelí novým vyhrůžkám zabitím.

„Před oznámením tohoto svého rozhodnutí jsem musela odhadnout své síly na dalších ode dneška potenciálně šest let. A po velmi poctivém zvažování dnes vím, že by těch sil na další mandát nebylo dost,“ uvedla Čaputová den před svými 50. narozeninami. Dodala, že při rozhodování brala ohled i na svou rodinu.

Nejvyšší politický úřad vykonává Čaputová jako první žena v historii země. Zastává silně proevropské názory, prosazuje podporu Ukrajiny čelící ruské invazi a klade důraz na vládu práva. I ve funkci hlavy státu se spíše vyhýbá slovním přestřelkám se svými kritiky a v minulosti opakovaně zmiňovala heslo, že slušnost není slabost.

„Neberte, prosím, mé rozhodnutí nekandidovat jako důkaz toho, že se slušností nelze uspět. Dají se s ní vyhrát volby, vykonávat mandát a být přitom nejdůvěryhodnějším politikem v zemi,“ řekla Čaputová.

Podle Čaputové osud Slovenska nezávisí na jednom člověku; moudří a empatičtí lidé s dostatkem energie kandidovali v různých volbách a není důvod, aby tomu tak nebylo i v prezidentské volbě. Neuvedla, zda se po skončení prezidentského mandátu nadále hodlá angažovat v politice. Vzešla z nyní neparlamentního hnutí Progresivní Slovensko, které se v posledním volebním modelu agentury Ipsos dostalo na druhé místo v žebříčku popularity stran.

Její partner Juraz Rizman reagoval dojemným vyznáním. „Respektuji, podporuji, miluji,“ napsal ke společné fotce na Instagramu.

Přední politické na strany na Slovensku zatím neoznámily své kandidáty na prezidenta a zaměřují se spíše na předčasné volby, které budou 30. září. Podle tisku kandidaturu na prezidenta zvažuje někdejší šéf diplomacie Ján Kubiš. Další exministr zahraničí Ivan Korčok, který v této funkci skončil loni na podzim v souvislosti s odchodem strany Svoboda a Solidarita (SaS) z tehdejší vládní koalice, dříve zase řekl, že se o funkci prezidenta nebude ucházet, pokud bude kandidovat Čaputová.

Slovenská prezidentka dlouhodobě čelí slovním výpadům například od představitelů strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) , která se před zářijovými předčasnými parlamentními volbami těší největším preferencím, a také od šéfa nejsilnějšího parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče.

Šéf Směru-SD a bývalý trojnásobný premiér Robert Fico, s nímž se Čaputová rozchází nejen v názoru na vojenskou pomoc Ukrajině, dříve kromě jiného tvrdil, že prezidentka je agentkou Spojených států a že dostává pokyny od americké ambasády. V souvislosti s květnovým jmenováním úřednické vlády Fico nynějšího premiéra a uznávaného ekonoma Ľudovíta Ódora stejně jako Čaputovou propojil s aktivitami amerického finančníka George Sorose. Loni zase soud zakázal nynějšímu místopředsedovi Směru-SD Ľuboši Blahovi kromě jiného označovat hlavu slovenského státu za americkou agentku či vlastizrádkyni. Opakovanými slovními výpady vůči Čaputové nešetřil ani Matovič, který v roce 2021 kvůli krizi v koalici skončil ve funkci premiéra a loni v prosinci přišel o křeslo ministra financí.

Také předchůdce Čaputové v prezidentském úřadu, Andrej Kiska, se o znovuzvolení neucházel. V posledních parlamentních volbách z konce února 2020 kandidoval jako lídr své strany Za lidi, která se stala nejslabší parlamentní stranou. Mandát poslance Kiska nepřevzal a později oznámil odchod z politiky, což zdůvodnil zdravotními potížemi. Stranu Za lidi pak postupně opustili téměř všichni poslanci, většina z nich přestoupila do klubu SaS.

Video  Zuzana Čaputová: Slovensko přijde o oblíbenou prezidentku   - Blesk TV
Video se připravuje ...

Uživatel_5636595 ( 22. června 2023 16:49 )

Nemá zapotřebí čelit obludnostem rusofilní Levice a ukňouranému polo-cikánskému venkovu. Předběhla o míle dobu a je lepší to nechat být, prestižáci, komačové a politický suterém vše rádi převezmou. I tak DĚKUJEME !!!!!!!!

cyrilko ( 21. června 2023 12:45 )

Slabá prezidentka. Úrad prezidenta SR neustála. Nedokázala za niektoré rozhodnutia zobrať zodpovednosť, všetko prehadzovala na ústavný súd. Možno bola niektorým sympatická, popularitu zakladala na lúbivých gestáchale ale ako štátnik bola mizerná. Jej prejavy, správy o stave republiky, strach dať súhlas poverenej vláde súhlas na darovanie stíhačiek Ukrajine, neznalosť jazykov, boli vážne nedostatky. Útoky Fica na jej naviazanosť na USA, sú len výhovorky. Politik formátu na úrovni prezidenta musí ustáť populistické útoky a tlaky.Jednoducho, Čaputová ako prezident nebola schopná. Absolútne nezvládla krízové obdobia štátu. Rovnako tak aj zo strany EÚ bola hodnotená spolu s maďarskou prezidentkou a prezidentom Bulharska ako najslabší prezidenti štátov EÚ.

sekebo ( 20. června 2023 21:24 )

Slovensko s Fickem se začne objímat zase s Maďary a ruSSáky. Pobyt v EU a NATO si většina Slováků slabšího ducha nepřeje a nezaslouží.

Kristýna Fla ( 20. června 2023 20:27 )

Je to škoda, byla to pěkná presidentka.

Skrhola ( 20. června 2023 19:52 )

Teplé místečko v Bruselu - odkliziště neschopných politiků - už na ni čeká (a plat 20 tisíc € měsíčně)🇪🇺☭💰

Zobrazit celou diskusi