Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Blíží se konec Čaputové? Po 4 letech vážně zvažuje, že Hrad opustí, řeší Slováci

Autor: ČTK - 
16. června 2023
11:56

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podle médií zvažuje, že se v příštím roce nebude ucházet o znovuzvolení. Možnost, že by nekandidovala, je velmi reálná, napsal list Denník N. Podle portálu Štandard.sk Čaputová kandidovat zřejmě nebude. Mluvčí hlavy slovenského státu Martin Strižinec dnes ČTK informoval, že Čaputová své rozhodnutí v této záležitosti oznámí na začátku příštího týdne.

Čaputová uspěla v přímé volbě prezidenta před čtyřmi lety, funkce se pak ujala v polovině června 2019. Nejvyšší politický úřad vykonává jako první žena v historii země. Předtím ve vysoké politice nepůsobila. Jako prezidentka zastává silně proevropské názory, prosazuje podporu bránící se Ukrajině, klade důraz na vládu práva a snaží se vyhýbat politickým konfliktům.

Ve čtvrtek u příležitosti čtvrtého výročí své inaugurace Čaputová na sociální síti kromě jiného psala o tom, že si cení, že spolu se sympatizanty tvoří protiváhu politice nenávisti.

Devětačtyřicetiletá Čaputová podle dubnového průzkumu veřejného mínění agentury Median SK zůstala nejdůvěryhodnějším politikem na Slovensku, její popularita ale klesla.

Dlouhodobě čelí slovním výpadům, například od představitelů strany Směr-SD, která se před zářijovými předčasnými parlamentními volbami těší největším preferencím, a také šéfa nejsilnějšího parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče.

Označují ji za americkou agentku

Fico například dříve tvrdil, že Čaputová je agentkou Spojených států a že dostává pokyny od americké ambasády. V souvislosti s květnovým jmenováním úřednické vlády Fico nynějšího premiéra a uznávaného ekonoma Ľudovíta Ódora stejně jako Čaputovou propojil s aktivitami amerického finančníka George Sorose.

Loni zase soud zakázal nynějšímu místopředsedovi Směru-SD Ľuboši Blahovi kromě jiného označovat hlavu slovenského státu za americkou agentku či vlastizrádkyni. Opakovanými slovními výpady vůči Čaputové nešetřil ani Matovič, který v roce 2021 kvůli krizi v koalici skončil ve funkci premiéra a loni v prosinci pak přišel o křeslo ministra financí.

Přední politické strany na Slovensku zatím neoznámily své kandidáty na prezidenta a zaměřují se spíše na předčasné volby, které v zemi budou 30. září.

Video  Čaputová a její projev k 1. výročí váky na Ukrajině: Zmínila masové hroby, mučení i výmluvy Kremlu.  - Facebook - Z. Čaputová
Video se připravuje ...

sk ( 17. června 2023 03:15 )

Uz vcera bolo neskoro pekne za kiskom do riti

roxin ( 16. června 2023 23:01 )

Právě proto jsem to napsala.

JaNat ( 16. června 2023 22:23 )

roxin, Fab to přeci napsal schválně.

Uživatel_5541614 ( 16. června 2023 21:59 )

Třeba dostala místo v USA, snad se k ní za necelých 5 let přidá i pan Pavel.

roxin ( 16. června 2023 19:11 )

To není o Zemanovi, skoro všechny články jsou o soudruhovi pávkovi a tedy i příspěvky. V době prezidentského mandátu už byl agent s komunistickou minulostí který byl doporučen usákama a vybrán fialovci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa