Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čaputová po schůzce s rodinami Juraje (†27) a Matúše (†23): Stále cítí bolest. Zabíjela nenávist

Autor: Darina Jíchová - 
17. května 2023
11:47

Loni v říjnu Slovenskem otřásl střelecký útok na bratislavskou kavárnu Tepláreň, která byla útočiště LGBTQ+ komunity. Při střelbě přišli o život dvě osoby – Juraj (†27) a Matúš (†23), jejich kamarádka Radka byla postřelena. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se nyní u příležitosti Mezinárodního dne boje s homofobií a transfobií setkala s matkou a bratrem Juraje a Radkou a její matkou. Odporný čin motivovaný nenávistí ke komunitě měl na svědomí devatenáctiletý mladík. Zabíjela nenávist, poznamenala Čaputová.

Čaputová tehdy neváhala a vydala se na místo tragédie, setkala se s majitelem kavárny Romanem Samotným a její gesto, kdy jej vřele objala, se stalo symbolem toho, že ona jako slovenská prezidentka nehodlá tolerovat takovou nenávist. Ono objetí bylo nejen pro slovenské gaye, ale celou LGBTQ+ komunitu nesmírně důležité.

„Bylo to velmi silné, jako komunita cítíme, že nás většina společnosti na Slovensku hodila přes palubu, že na nás politici z vysoka kašlou,“ řekl Samotný krátce po útoku v pořadu Blesku Epicentrum. Dodal také, že většina politiků ani neprojevila lítost, prezidentka Čaputová je tak k tomu obrovským kontrastem. 

Video  Mateřské objetí Čaputové mu dalo sílu: Majitel bratislavského baru o teroru, který si vyžádal 2 životy.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

„Minulý rok na Slovensku zabíjela nenávist,“ připomněla Čaputová na svém instagramu. „Vzala dva mladé životy a jeden vážně zranila,“ dodala s tím, že rodiny obou obětí a zraněné Radky „zažívají bolest, kterou si žádná rodina nepřeje“.

„Obdivuji jejich sílu a to, jak bojují za ostatní rodiny a lidi, aby mohli žít beze strachu. Mrzí mě, že i potom všem, co se stalo, jsou tu stále lidi zažívající ponížení a útoky kvůli své sexuální orientaci nebo genderové identitě. Zažívají to i jejich rodiny. A obávají se, že v předvolební kampani z nich bude ještě větší terč,“ uvedla Čaputová.

„Nedopusťme, aby naše děti žily ve společnosti, kde se z předsudků stává nenávist. Kde nenávist zabíjí. Prosím snažme se rozšiřovat prostor dobra a přijetí mezi sebou navzájem. Jen takto máme šanci nenávist společně vytlačit,“ vyzvala na závěr slovenská prezidentka.

Video  Prezidentka Čaputová neudržela slzy: Pláč po chlapce popravené v Bratislavě.  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 18. května 2023 04:34 )

to by chtělo

Jirik-ta ( 18. května 2023 04:31 )

nacismus, nenávist, selekce atd.

new era ( 17. května 2023 22:15 )

Pokud je manzelstvi jen o uspokojovani potreb, tak proc vubec existuje jako instituce? Chtelo by to trochu logiky, kdyz uz se tady snazite rozsevat moudra☝️

bizon_pepa ( 17. května 2023 21:52 )

Proč by ti lidé měli mít vymyté mozky? Prostě jim nepřipadá normální chodit s pavím perem v zadku. Nicméně vám nijak nebrání uspokojovat svoji potřebu. Dál je to asi o ničem.

new era ( 17. května 2023 19:41 )

😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂👍 k te uboze zvolene terminologii jsem se ani nevyjadrovala. To me jen rozesmalo. Smich je zdravy 🌞❤️

Zobrazit celou diskusi