Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Objetí Čaputové mu dalo sílu: Majitel kavárny o teroru, který si v Bratislavě vyžádal dva životy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. října 2022
15:39
Autor: Pavlína Horáková, vol, Darina Jíchová - 
18. října 2022
14:00

„Je toho na mě strašně moc,“ přiznal v pořadu Blesku Epicentrum majitel bratislavské kavárny Tepláreň Roman Samotný. Minulý týden nejen Slovenskem otřásl teroristický útok, při kterém přišli o život dva mladí muži Juraj a Matúš a zraněná byla jejich kamarádka Radka. Kavárna byla útočištěm LGBT+ komunity, devatenáctiletého útočníka dohnala k útoku nenávist vůči komunitě. Samotný vylíčil, co se přesně stalo, co cítí. Vyzdvihl důležitost gesta prezidentky Zuzany Čaputové i odkaz zabitých mladíků.

Připustil, že nejvíce v něm převládá „obrovský pocit nespravedlnosti“. „Není to o strachu, je to o bolesti a hněvu. Hněvu z  nespravedlnosti, která se teď děje na Slovensku. A jestli mám z něčeho strach, pak mám obavy z toho, zda naše vláda podnikne nějaké reálné kroky, aby se podobným situacím předcházelo,“ uvedl Samotný.

Samotný: Jde nám o život

 „Mnozí z nás, i z komunity i z LGBT+ aktivistů, jsme odhodlaní a nedáme se zastrašit, protože i o to šlo útočníkovi. My teď opravdu nemáme kam ustoupit, protože nám jde v podstatě o život. Takže musíme jednat a udělat všechno, co je v našich silách, aby se situace na Slovensku změnila,“ prohlásil. Detailně také vylíčil, co se stalo. Trojice: barman Matúš a stálí zákazníci Juraj a Radka seděli venku.

„Útočník postával asi dva metry vedle, je tam takový výklenek,“ podotkl, že pachatel tam stál asi 30 minut. „Jestli se odhodlával, nebo jestli to byla shoda náhod. Nevím, jestli tam vyčkával, zda přijde víc lidí, anebo na někoho konkrétního,“ mladík měl podle něj kapuci a roušku. Odkazoval se na Radku, která jediná útok přežila a vypověděla mu, co zažila.

„Vlastně si o něm povídali. Stává se nám, že se lidi bojí vejít, protože je to gaybar a oni se odhodlávají. Měli pocit, že to je nějaký mladý gay, který sbírá odvahu, aby poprvé v životě přišel do gaybaru. Ale jeho úmysly byly jiné,“ prozradil Samotný. Čtyřicet minut trvalo, než střelec přistoupil k Matúšovi a Juraji a zblízka do nich začal pálit. „Oba byli mrtví na místě. Radku to zasáhlo pouze do nohy a odplazila se dovnitř do baru. Jako první volala policii a záchranku. Stihla zavolat ještě mámě,“ útočník z místa činu unikl, i když tam policie byla rychle, zbraň nakonec obrátil i proti sobě. Střelecký útok je vyšetřován jako teroristický čin.

K Radce Samotný vypověděl, že ji zítra čeká operace, má dva průstřely nohou, po zákroku musí na rehabilitaci. „Rány na těle se hojí, rány na duši se však budou hojit ještě velmi dlouho. Je velmi odhodlaná, volala mi, abychom se mi drželi, ještě povzbuzovala ona nás,“ zmínil i vtipnou příhodu s tím, že Radka z nemocnice naháněla svoji matku, aby za ní zaplatila útratu, která po ní za osudný den v baru zbyla.

Jaký je odkaz Matúše a Juraje?

Samotný by si přál, aby si lidé Matúše a Juraje pamatovali, jací byli: „Hrdí a svobodní. Nebáli se, žili takoví, jací byli, žili otevřeně. Rozhodli se neskrývat. A to je jejich hlavní odkaz, obdivoval jsem je za jejich statečnost a neústupnost, že si stáli za tím, kým jsou, ať se dělo cokoliv.“

Jeden z nejsilnějších momentů pro něj, slovenskou i světovou komunitu LGBT+ i zbytek veřejnosti, bylo, když na místo teroru přijela prezidentka Čaputová a Samotného objala. „Bylo to velmi silné, jako komunita cítíme, že nás většina společnosti na Slovensku hodila přes palubu, že na nás politici z vysoka kašlou,“ dodal, že většina z nich ani neprojevila lítost, prezidentka Čaputová je tak k tomu obrovským kontrastem. „Její lidská podpora je pro nás světlem a nadějí. Bylo to jako mateřské objetí a automatický projev lidskosti,“ svěřil se Samotný. „Popravdě mi to dodala obrovskou sílu. A díky tomu si uvědomuji, že tu nejsme sami a že někdo z těch vrcholových politiků stojí při nás. A že ta hrůza, kterou jsme prožili, se jich upřímně dotýká,“ slov podle něj moc nepadlo, oba plakali. „Já doufám a stále věřím, že je v nás dostatek lidskosti, že nenávist nezvítězí,“ zakončil.

Zděšení, projevy solidarity a moře práce

Po Samotném v pořadu Epicentru promluvil také ředitel organizace Inakosť Martin Macko. „V prvním momentě to bylo zděšení. Potom se to samozřejmě vystřídalo… byl to skutečně hrozný pocit, že motivací činu byla skutečně nenávist vůči naší komunitě,“ podotkl, že osobně ještě neměl šanci se zastavit a situaci zreflektovat. Jeho organizace pracuje se členy LGBT+ komunity a v současné době je zavalená prací. Zmínil i to, že se především setkává s projevy solidarity, lítosti a podpory.

Video  Prezidentka Čaputová neudržela slzy: Pláč po chlapce popravené v Bratislavě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa