Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dojemné foto prezidentky Čaputové po hrůzném útoku v Bratislavě: Klub Tepláreň už asi nikdy neotevře

14. října 2022
10:51

Strašlivá událost, ke které došlo ve středu v podvečer v Bratislavě otřásla celým Slovenskem i Českem. Teprve devatenáctiletý útočník tam před gay klubem Tepláreň zastřelil Matúše a Juraje a postřelil jejich kamarádku. Motivem pro střelce byla zřejmě nenávist k LGBTQ+ komunitě. Právě tou strašlivý útok nejvíce otřásl, majitel klubu, před kterým k tragédii došlo, promluvil o tom, že už zřejmě nikdy neotevře.

„Promiňte. Vy se nemáte cítit ohrožení. Ne, že vy sem nepatříte. Na Slovensko nepatří nenávist a netolerance,“ uvedla k tragédii slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Dojemný snímek, na němž na pietním místě před klubem Tepláreň objímá majitele klubu Romana Samotného, obletěl Česko i Slovensko.

Strašlivá tragédie, která se odehrála v centru Bratislavy, zasáhla mnoho lidí, a především členy LGBTQ+ komunity. Vrah byl totiž zjevně hnán nenávistí. Před šílenou střelbou měl totiž zveřejnit rádoby manifest, v němž uvedl, že „homosexuální ideologie“ znehodnocuje „čistotu bílé rasy“. Na sociální síti také velebil jiné teroristy, kteří zabíjeli z podobných důvodů. Policie zatím nepotvrdila, že autorem textu je samotný střelec.

Už neotevřeme

Roman Samotný v prohlášení uvedl, že dva mladí muži, na které vrah zaútočil, seděli na lavičce před klubem a pili limonádu. „Neprovinili se ničím,“ uvedl podnikatel. Dodal, že tragédie je tak hluboce zasáhla, že si nedokážou představit, že by klub ještě někdy otevřeli. 

„Už neotevřeme. Ta bolest je obrovská. Nedovedu si představit, že budu pokračovat. I z úcty k pietě, k zavražděným je nemyslitelné, abychom se tam dál bavili,“ sdělil podle Respektu na tiskové konferenci.

Pieta i v Praze

Před velvyslanectvím Slovenské republiky v pražské Bubenči vzniklo během čtvrtka pietní místo věnované právě obětem hrůzného útoku v Bratislavě. Večer tam ležely květiny, hořelo obrovské množství svíček, na plotě visely transparenty i duhové vlajky.

Tragédie, která se stala u našeho nejbližšího souseda, velice zasáhla i českou LGBTQ+ komunitu. „Dnes v poledne půjdu zapálit svíčku před Slovenskou ambasádu... Nenávist je systémový problém,“ napsal ve čtvrtek aktivista, člen českého vládního výboru pro práva LGBTQ+ a český delegát pro mládež OSN Kryštof Stupka.

K zapálení svíčky před slovenskou ambasádou vyzvala také strana Zelených. „Přijďme zapálit svíčku před slovenskou ambasádu. A bojujme společně proti nenávisti a bezpráví,“ uvedli na Twitteru.

Fotografii před slovenskou ambasádou zveřejnila i právnička iniciativy Jsme fér Adéla Horáková. 

Video  Prezidentka Čaputová neudržela slzy: Pláč pro chlapce popravené v Bratislavě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání