Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dva mrtví po střelbě u bratislavského gay baru: Vraždil mladíček (†18) hnaný nenávistí?!

Aktualizováno -
13. října 2022
12:02
Autor: rix - 
13. října 2022
10:41

Vyhlédl si gay bar v Bratislavě a vyrazil tam zabíjet. Za středečním terorem ve slovenském hlavním městě měl stát teprve osmnáctiletý školák. Co ho vedlo k usmrcení dvou lidí? Podle všeho byl plný nenávisti. Sepsal dokonce manifest. 

Ve středu ve večerních hodinách se v bratislavské Zámecké ulici střílelo. Na místě zemřeli dva lidé a zranění utrpěla také obsluha gay baru Tepláreň. Podle serveru Noviny.sk měl palbu spustit na první pohled neškodný mladíček. 

Údajný střelec krátce před činem zveřejnil na internetu extrémistický manifest. V něm propagoval nenávist vůči židům a homosexuálům. „Každý ví, v čem je problém, ale nikdo není ochotný udělat nic, aby to zastavil,“ stojí v textu, ve kterém pravděpodobný střelec obviňuje USA a západní státy z nástupu „degenerace, homosexuality a transgenderismu“.

Slovák si útok dlouho plánoval. Ještě dva měsíce před činem se před gay barem, kde měl také spustit střelbu, fotografoval. Na místě měl vystřelit až desetkrát. Policie podle deníku vyšetřuje podezření, že mladík střílel zbraní svého otce. Po masakru utekl.

Mladíček po kruté střelbě stále zveřejňoval fotky na sociální sítě. Na nich se chlubil, že je ještě naživu. Nakonec zřejmě udělal to, co napsal i do manifestu. Spáchal sebevraždu. Policisté ho ve čtvrtek ráno nalezli bez známek života. „Dnes ráno našla policie střelce mrtvého,“ oznámili veřejnosti strážci zákona. 

K tragédii se na Facebooku vyjádřila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Myslím na nevinné oběti včerejší střelby v Bratislavě i na ty, které se po ní necítí v bezpečí,“ uvedla mimo jiné.

Ke střelbě, která vyděsila nejen obyvatele slovenské metropole, se vyjádřil i bratislavský primátor Matúš Vallo. „Jsem velmi smutný, že naše město zažívá další tragický večer,“ uvedl. „Vám všem - kamarádům, rodinám a blízkým vyjadřuji upřímnou soustrast,“ napsal na Facebooku. Současně podpořil i LGTBI+ komunitu. „I když není povaha útoku potvrzená, neštěstí se událo v podniku, kde se cítili přijatí a v bezpečí,“ dodal primátor.

Promluvily i další osobnosti. „Je nepřípustné, aby se kdokoliv kvůli svému způsobu života měl bát o svůj život. Žádná forma extremismu není přípustná,“ reagoval na útok v prohlášení slovenský premiér Eduard Heger.

Nenávist za pravděpodobný motiv tragédie označil také elitní prokurátor Daniel Lipšic. Novinářům Lipšic rovněž řekl, že všechno nasvědčuje tomu, že muž po činu spáchal sebevraždu. „Zatím je pravděpodobným motivem činu nenávist k osobám jiné rasy, jiné sexuální orientace,“ řekl.

Video  Uherský Brod 2015: Největší česká masová vražda po sametové revoluci  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání