Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Šílenou jízdu opilého řidiče v Bratislavě nepřežilo pět lidí: Hrozí mu doživotí!

Autor: ČTK - 
4. října 2022
17:39

Řidiči, který v neděli opilý a ve vysoké rychlosti narazil osobním vozem do skupiny lidí na autobusové zastávce v centru Bratislavy, hrozí doživotí. Policie v úterý oznámila, že ho obvinila z obecného ohrožení. Tragická nehoda si vyžádala životy pěti lidí a dalších několik je zraněných.  Řidičem byl přitom vysoce postavený sportovní funkcionář Dušan Dědeček. 

Policie původně vyšetřovala případ jako podezření z usmrcení, za který by viníkovi v případě prokázaní viny u soudu hrozilo až 12 let vězení. Za obecné ohrožení lze podle nejpřísnějšího ustanovení uložit trest 20 až 25 let vězení nebo doživotí. Vyšetřovatel rovněž žádá vazební stíhání šedesátiletého obviněného, kterým je podle médií generální sekretář Deaflympijského výboru Slovenska; tato instituce se věnuje sportovním aktivitám sluchově postižených.

Na místě nehody, kde se podle policie v době tragédie nacházelo asi 40 osob, zemřeli čtyři lidé, pátá osoba podlehla zraněním v nemocnici; šlo o studenty dvou bratislavských univerzit, které v úterý oběti uctily minutou ticha. Podobně učinili i poslanci slovenské Sněmovny. Jeden z hospitalizovaných je podle dřívějšího vyjádření nemocnice nadále v kritickém stavu.

Policie i slovenští politici po nehodě, ojedinělé v novodobé historii země, začali volat po zpřísnění trestů pro opilé řidiče. Slovensko uplatňuje nulovou toleranci alkoholu za volantem. Pokud má řidič do jednoho promile alkoholu v dechu, hrozí mu pokuta a zadržení řidičského oprávnění.

Silnější opilost, stejně jako odmítnutí dechové zkoušky nebo řízení pod vlivem drog, je v zemi trestným činem. Loni za tento trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky soudy na pětimilionovém Slovensku potrestaly 4401 lidí, výrazná většina z nich vyvázla s podmínkou nebo s peněžitým trestem a se zákazem řízení.

Video  Hororová nehoda v Bratislavě: Auto řídil sportovní funkcionář Dušan Dědeček  - TV Nova Official
Video se připravuje ...

Vratislav Novotný ( 5. října 2022 20:37 )

No nevím je moc vysoce postavený pan, záleží na soudě

nemocna ( 5. října 2022 05:04 )

Doufám že mu soudci dají doživotí a ne že podplatí a advokáti jej z toho dostanou aby dostal méně, toto nebyla autonehoda ale jistá vražda a několik osob plus ublížení na zdraví, at už z kriminálu nevyleze

strfnadice ( 4. října 2022 22:01 )

Krypl mu kouká z očí,panu funkcionáři

strfnadice ( 4. října 2022 22:00 )

Souhlas,,,,on to stejně nepřežije,😁

brano34 ( 4. října 2022 21:11 )

Opilcovi za volantem by auto nemělo nastartovat...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání