Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Necítím lítost, není to sranda? Mrazivé vzkazy údajného střelce z Bratislavy

Autor: rix, ČTK - 
14. října 2022
05:00

Otřesný útok namířený proti menšině ochromil Bratislavu. Teprve osmnáctiletý mladík tam měl zastřelit Juraje s Matúšem u vyhlášeného podniku, kde se střetávala LGTBQ+ komunita. Před nepochopitelným činem, ale i po něm, psal údajný útočník mrazivé vzkazy. 

Údajný střelec působil na Twitteru pod jménem NTMA0315. Své vzkazy na něm psal v angličtině a mnoho z nich bylo namířeno proti židům nebo homosexuálům. Ve středu ale napsal osudný tweet. „Rozhodl jsem se,“ vzkázal bez dalších podrobností. „Dojde na to,“ doplnil stejně stroze. Pak se vydal k baru Tepláreň v Bratislavě. 

Tam si měl v úkrytu se zbraní v ruce počkat na Matúše s Jurajem. Šlo o zaměstnance a návštěvníka podniku. Oba dva před zařízením podle všeho bez milosti popravil. Zbraň měl obrátit i proti barmance, kterou zranil. Pak z místa uprchl. 

Poté, krátce před osmou večer, byl opět aktivní na sociální síti. Vydal příspěvek s hashtagy #hatecrime #gaybar #bratislava. Jen o minutu později přišel mrazivý vzkaz. „Necítím žádnou lítost, není to sranda?“ stálo ve zprávě. Stále ukrytý domnělý střelec poté skrz sociální síť oznámil, že se „s obdivovateli setká na druhé straně“

Ve čtvrtek ráno slovenští policisté oznámili, že pachatele našli beze známek života. Zřejmě spáchal sebevraždu. K otřesnému případu se v průběhu čtvrtka vyjadřovali vrcholní státní představitelé. Mezi nimi i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Myslím na nevinné oběti včerejší střelby v Bratislavě i na ty, kteří se po ní necítí v bezpečí,“ uvedla mimo jiné.

Ke střelbě, která vyděsila nejen obyvatele slovenské metropole, se vyjádřil i bratislavský primátor Matúš Vallo. „Jsem velmi smutný, že naše město zažívá další tragický večer,“ uvedl. „Vám všem – kamarádům, rodinám a blízkým vyjadřuji upřímnou soustrast,“ napsal na Facebooku. Současně podpořil i LGTBQ+ komunitu. „I když není povaha útoku potvrzená, neštěstí se událo v podniku, kde se cítili přijatí a v bezpečí,“ dodal primátor.

Promluvily i další osobnosti. „Je nepřípustné, aby se kdokoliv kvůli svému způsobu života měl bát o svůj život. Žádná forma extremismu není přípustná,“ reagoval na útok v prohlášení slovenský premiér Eduard Heger.

Video  Uherský Brod 2015: Největší masová vražda po sametové revoluci  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání