Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Černochová se obula do Čaputové: „Z první linie se neutíká!“ Pavel zmínil smutek

Aktualizováno -
21. června 2023
12:24
Autor: vja, ČTK - 
20. června 2023
16:54

Na oznámení slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, že se již příští rok nebude ucházet o post hlavy státu, stihla zareagovat skrze sociální sítě již celá řada významných osobností české politiky. Mezi nimi například i premiér Petr Fiala (ODS), předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo prezident Petr Pavel. Nečekaně ostře se na adresu končící prezidentky vyjádřila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Na sociální sítě napsala, že je zklamaná a z boje se podle jejích slov neutíká.

Vyjádření ministryně Černochové e´je oproti ostatním reakcím českých politiků ke konci Zuzany Čaputové poměrně ostré. Prezidentky i podle svých slov báží, ale z jejího rozhodnutí je zklamaná.„První bojová linie se neopouští. A už vůbec ne teď. I když nás už všechno štve a bolí, krvácíme z otevřených ran a máme toho dost a chceme i z obyčejného pudu sebezáchovy zmizet někam hodně daleko…. Ne, nechodím v botách paní prezidentky a její rozhodnutí lidsky chápu. Ale část našich trýznitelů (možná i společných) si řekne: fajn, vyšlo nám to - umučili jsme jí, otrávili jsme ji, vyděsili jsme jí, ponížili jsme jí… a prošlo nám to, takže je to model, který skvěle funguje a vyplatí se. Topíme pod kotlem dál,“ napsala Černochová na sociální sítě s tím, že zlu a teroristům se neustupuje.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Čaputová političkou s nezpochybnitelným prodemokratickým a prozápadním směřováním. Ve vyjádření, které ČTK zaslal Fialův mluvčí Václav Smolka, poděkoval Čaputové za výbornou spolupráci.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové byla Čaputová velkým kontrastem k bývalému českému prezidentovi Miloši Zemanovi. „Zuzanu Čaputovou mám ve velké úctě a jsem vděčná, že v době, kdy byl prezidentem Miloš Zeman, nám ukazovala, jak se dá vykonávat funkce státnicky, empaticky a hodnotově. Paní prezidentko, vím, jak těžké je čelit lžím a nenávisti. Děkuji za vše, co jste pro vztah Česka a Slovenska vykonala,“ uvedla v příspěvku na twitteru.

Pavel: Velice mne to mrzí. Spolupráce byla bezproblémová

Rozhodnutí Čaputové znovu nekandidovat prý její český protějšek Petr Pavel zcela chápe a respektuje. Na druhou stranu mu je však líto, že přijde o politického partnera, se kterým sdílí tolik společného. „Osobně mě to velice mrzí, protože vnímáme stejně význam svobody, spravedlnosti, a také prosazování slušnosti v politice. I proto byla naše spolupráce na posilování česko-slovenských vztahů vždy bezproblémová a věřím, že pomohla posilovat hlas našeho regionu mezi zahraničními partnery,“ napsal v instagramovém příspěvku.

Český prezident zároveň však doufá, že podobně bezproblémově se mu bude spolupracovat i s nástupcem Čaputové, kterého určí volby v příštím roce. „Paní prezidentko, za práci, kterou pro Slovensko odvádíte doma i v zahraničí, Vám patří velké uznání,“ vzkázal slovenské političce.

Nerudová: Empatická žena, která musí čelit odpornému chování

Odchod Čaputové s těžkým srdcem nese ekonomka a bývalá kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. I ona však chápe důvody odchodu slovenské prezidentky. „Je mimořádně nespravedlivé, že tak empatická žena, která svou zemi doslova objímá svým nasazením a péčí, musí čelit takovému odpornému chování. Přeji jí hodně síly v těchto náročných časech,“ upozornila na nevybíravé útoky na sociálních sítích i mimo ně.

Za důležité prý Nerudová považuje mluvit o tom, čemu musí ženy ve veřejném prostoru čelit. „Když jsou urážky směřovány na vaše děti, tak to nejen nesmírně bolí a zraňuje, ale také vyvolává pochybnosti o tom, zda pokračovat ve veřejné aktivitě,“ uvedla. „Doufám, že jako společnost najdeme odvahu vést diskuse slušným způsobem. Bez hrubosti, nenávisti a výsměchu. Potřebujeme politiku, která je založená na respektu, porozumění a spolupráci, ne na zlobě a nenávisti,“ dodala.

Společnost v Česku a na Slovensku si prý musí zapamatovat, na jakých hodnotách by skutečně politika měla stát. „Přeji nám i Slovensku, abychom na to nezapomínali. Pokud na to zapomeneme, riskujeme, že i další úspěšní, talentovaní a empatičtí lidé, jako je slovenská prezidentka Čaputová, předčasně ztratí zájem o vstup do politiky či pokračování svého mandátu. To by byla velká ztráta pro nás všechny,“ nechala se slyšet.

Video  Tisková konference Pavla a Čaputové  - Blesk TV
Video se připravuje ...

pacholek ( 23. června 2023 09:18 )

Ano, mi ti věříme, že se budeš držet místa zuby nehty. Čaputová má inteligenci. Víš co to je???

jajas ( 22. června 2023 11:09 )

To bylo na černochovou....!

jajas ( 22. června 2023 11:08 )

Tak nevím, je to fakt takový m*a*g*o*r nebo s ní mlátí ta menopausa.....přece nějaké vysvětlení to musím mít, že se chová jako nesvéprávná....?

dynaty ( 22. června 2023 02:38 )

dynaty ( 22. června 2023 02:30 )

pravdu píšeš kajenko, je to tak

Zobrazit celou diskusi