Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tichá domácnost mezi STAN a Piráty: „Vztah z rozumu,“ míní politolog. A co tah s Nerudovou?

Autor: amb - 
6. září 2023
05:00

Vztahy mezi Piráty a Starosty po posledních sněmovních volbách značně ochladly. „Je to takový vztah z rozumu," řekl Blesk Zprávám politolog Miloš Brunclík. Nečeká, že by se to zlepšilo, během nadcházejících eurovoleb by naopak mohly některé problémy vyplout na povrch. Brunclík promluvil také o tom, zda olej do ohně přilila kandidatura Danuše Nerudové za STAN, a nikoliv za Piráty. A co odchod Pirátů do opozice? 

„Není to vyhrocené, ale je to taková tichá domácnost,“ popsal pro iRozhlas současný vztah mezi Starosty a nezávislými a Piráty Jan Farský, místopředseda STAN. Obě strany spolu šly do voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2021, které ale zejména pro Piráty přinesly zklamání. Kvůli kroužkování získali pouze 4 křesla, zatímco Starostové mohli do „žvanírny“ posadit 33 poslanců.

„Myslím, že na spolupráci má velký dopad, jak dopadly volby a jak na to reagovali Piráti, kdy nám vyčítali věci, které podle nás nebyly pravda,“ uvedl ve zmíněném rozhovoru Farský. Nyní podle něj z obou stran chybí vůle ke spolupráci. „Představa, že v rámci Pirátů a pirátského fóra někdo navrhne, že by šli do spolupráce se Starosty, tak to si zrovna může podat návrh na vyloučení.“

Možné napětí mezi oběma politickými subjekty okomentoval pro Blesk Zprávy politolog Miloš Brunclík. „S panem Farským bych souhlasil, je to takový vztah z rozumu. Nevidím tam původní vřelost, ale ani vyloženě nějaké střety. Obě strany měly své skandály, i když různého typu – STAN dozimetr, Piráti nedávnou kauzu pana Koláříka. Přistupují k tomu pragmaticky. Vědí, že vzájemné útoky by jim nepomohly, ale nechávají si zadní vrátka, aby mohly kdykoliv vycouvat nebo být vůči partnerovi tvrdší,“ vysvětlil.

„Nejtěžší ránu vztah obou stran dostal už s výsledky voleb do Poslanecké sněmovny, když byli Piráti vykroužkováni a do Poslanecké sněmovny se dostali jen čtyři. To byl pro ně šok a logicky ty vztahy ochladly, koalice PirStan se z toho od té doby nedostala. Byla to studená sprcha zejména pro Piráty. Mezi oběma stranami vznikla určitá nedůvěra a opatrnost. Je jasné, že jakákoliv další koalice zavání rizikem, že se stane něco podobného. Úplně bych nečekal, že by se to zlepšilo, v lepším případě to bude stagnovat,“ řekl Brunclík.  

„S hnutím STAN máme společný volební program, jehož plnění jsme slíbili voličům, což také děláme. Na tom se nic nemění a měnit nemůže. Se Starosty fungujeme v tomto nadále standardně a na profesionální úrovni," odpověděl Blesk Zprávám Ivan Bartoš (Piráti) na dotaz, jak se atmosféra mezi jeho stranou a STAN změnila. 

„Spolupracujeme takto i ve vládě na řešení aktuálních témat a prosazování společných priorit. Společně řešíme například elektronické doklady, předkládali jsme legislativu o datech ve veřejné správě a další. V koordinaci s ministrem Rakušanem také zajišťujeme hladký průběh převedení a zafixování zdrojů a peněz pro klíčové systémy státu, které postupně přechází pod nadresortní Digitální a informační agenturu (DIA), která vznikla na přelomu roku,“ pokračoval.

Politolog: Nerudová je pro STAN vítězstvím

Podle Brunclíka zde hraje roli další důležitý faktor. „Koalice PiSTAN vznikla i díky dobrým osobním vztahům mezi panem Bartošem a panem Rakušanem. Oba jsou symboly té spolupráce, zároveň jsou však zavalení ministerskou agendou, takže se nemohou natolik věnovat vnitrostranickým nebo mezistranickým záležitostem. Také záleží na tom, jak dlouho budou ve svých funkcích, může se to měnit i v tomto ohledu,“ řekl Brunclík.

V roce 2024 proběhnou volby do Evropského parlamentu. Mohly by zamíchat s kartami? „Debatuje se o tom, kdo bude v příštích provolbách navrhovat eurokomisaře. Podle koaličních smluv by to měla být koalice PirStan. STAN však hovoří o neformální dohodě, že by to měli být oni, což Piráti rozporovali. Já si myslím, že teď probíhá klidnější období, ale jakmile přijdou další volby nebo navrhování eurokomisaře, tak se nějaké napětí vyjeví, vyhřeznou některé problémy, které teď třeba nevidíme,“ předpovídá Brunclík.

Ještě před začátkem těchto voleb představilo hnutí STAN dva silné kandidáty – již zmíněného Farského, který je pověřený sestavením seznamu uchazečů, a výraznou tvář letošních prezidentských voleb Danuši Nerudovou.

„Pro STAN je kandidatura Danuše Nerudové vítězstvím. Paní Nerudová v prezidentských volbách mířila právě na voliče STAN nebo Pirátů. Mohli bychom říci, že Starostové paní Nerudovou Pirátům vyfoukli. Přiznám se však, že přesně nevím, jaké byly její vazby k Pirátské straně, jestli tam probíhala nějaká jednání, nebo ne. Připadalo mi však logické, že pokud by za někoho měla kandidovat, tak by to byla jedna z těchto liberálních stran,“ uvedl Brunclík.

Dodal však, že jde o volby takzvaného druhého řádu, u kterých bývá menší volební účast. „Voliči mají daleko větší tendenci experimentovat a ,potrestat´ vládní strany, očekávám, že bude dominovat opozice. Kromě kandidátů bude záležet i na tom, s jakými přijdou tématy, jak se jim podaří oslovit voliče. Je to tak trochu loterie. Danuše Nerudová nemusí STAN nijak zvlášť pomoci, teď bych ji však vnímal jako výhodu, určité eso, se kterým můžou operovat.“

O budoucnosti koalice PirSTAN rozhodnou i volební preference. Podle posledních průzkumů vedou Piráti před STAN. „Silnější strana by například neměla takovou potřebu se s někým spolčovat,“ sdělil Brunclík. Do příštích voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2025 se však situace může ještě změnit. Někteří členové Pirátů například přemýšlí o odchodu do opozice, zejména kvůli „eskapádám“ ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). O možné eskalaci promluvila pirátská europoslankyně Markéta Gregorová pro iRozhlas.

Odchod Pirátů z vlády by pro ni podle Brunclíka existenciální hrozbu nepředstavoval – pořád by si udržela většinu. „Z čistě technického pohledu o nic nejde, narušilo by to však určitou legitimitu a auru stran, které vstupovaly do vlády po boku. Byla by to spíš symbolická rána. Část Pirátů i část ODS by za to byla ráda, ale obecně by to koalici neprospělo. Využila by to opozice, mohla by poukazovat na to, že už se to začíná drolit,“ okomentoval Brunclík.

Pirátům však rozumí, kromě nesympatií k panu Blažkovi se z opozice lépe získávají voliči, a tudíž i preference. Takový krok by chápal třeba před příštími sněmovními volbami. 

Video  Jan Farský: Pro Pavla dělat nebudu, chci pokračovat v politice  - Nikola Forejtová, Jakub Poláček
Video se připravuje ...

Menhira ( 12. října 2023 10:23 )

Nevím, proč je ta tetka Nerudová takové terno? Že ho někdo někomu vyfoukl? Když ji člověk poslouchá, tak je to fakt fráze na frázi a nic chytrého z ní nepadá. Pro naši zem v Bruselu určitě nic neudělá, nemá nato, bude se zajímat jen o své peníze a kariéru. Jako celou dobu nyní. V prezidentské volbě to nebylo také žádné terno, byla to předem připravená a uměle tlačená figurka, ale bohužel to nevyšlo, protože ti co tlačili figurku Pavla, byli silnější.....

Helena K ( 6. září 2023 15:30 )

Kariéristka neskutečné velikosti s přerostlým egem a silným tahem na peníze do vlastní kapsy.

jajas ( 6. září 2023 08:28 )

Tak Nerudová se zcela vypočítavě "přidala" ke STANU, protože mají větší zastoupení ve sněmovně....jí nejde o to, která strana je jí názorově bližší, ale kolik členů té strany tam "sedí", kde bude mít větší šanci a proto u ní "vyhrálo" STAN.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa