Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Škrtil mě a kopal, tvrdí milenka exposlance Koláříka. Závažná obvinění budou řešit i Piráti

Autor: David Polák, simao - 
29. července 2023
05:00

Už týden hýbe Českem kauza Piráta Lukáše Koláříka (39) a jeho potyčky s milenkou. Jak první informoval Blesk, tak politik udržoval poměr se svou asistentkou A.D. z ministerstva vnitra. Na ten mu přišla manželka Jana (36) a všichni se poprali. Jak k incidentu došlo a co mu předcházelo, prozradila teď sama podřízená.

K potyčce mezi Koláříkem, jeho ženou Janou a asistentkou z rezortu vnitra mělo dojít 1. června po ministerské akci Hasič roku, která se konala na Pražském hradě. Ta končila až v ranních hodinách a ve velkém se na ní konzumoval alkohol. Trojice se proto z místa přemístila do ubytovacího zařízení rezortu vnitra Spiritka. A v objektu došlo k potyčce.

Koláříková totiž svého manžela přistihla in flagranti s milenkou. Následně se strhla rvačka. „Hádka vygradovala mezi mnou a ní, přičemž jsem od ní dostala pár facek,“ prozradila Seznam Zprávám milenka, která jí také pár vrátila. Kolařík měl údajně oběma nabídnout sex ve třech.

Nůž v akci?

Když se Koláříková dozvěděla o poměru manžela, zavolala do Spiritky údajně druha asistentky. Sám politik na pirátské fórum v týdnu napsal, že mělo dokonce dojít k ohrožení jeho družky Jany nožem, a to ze strany milenky. To A.D. popírá, i když připouští, že nůž použila k otevření zámku do koupelny, kde měla být zavřena Koláříková.

„Následovala další hádka, která vzbudila opilého Koláříka, který mě zezadu popadl a začal škrtit, přičemž jsem mu dala ránu do obličeje, po které následovala facka z jeho strany a já upadla na zem,“ popisuje situaci žena.

Pěsti a kopance

Tímto ale celý konflikt, kvůli kterému Pirát rezignoval na post náměstka ministra vnitra a před víkendem pozastavil své členství ve straně, neskončil. Milenka Seznam Zprávám prozradila, že po škrcení a facce od Koláříka si zavolala odvoz. Než vůz přijel, tak mělo dojít k další potyčce mezi dnes už bývalými milenci.

Začal mě zezadu tahat za vlasy a ve chvíli, kdy jsem se otočila, mě dvakrát udeřil pěstí do obličeje a já upadla na zem. Na zemi mě následně několikrát kopl se slovy, že se mnou skončil. Poté jsem z pokoje utekla,“ líčí žena svou verzi příběhu.

Kolářík: Šlo o sebeobranu

Kolářík se dlouho k incidentu odmítal vyjádřit. Naší redakci dokonce několikrát napsal, že svůj komentář zveřejnil na pirátském fóru. „Více to z osobních důvodů a z důvodů ochrany soukromí mých blízkých komentovat nebudu,“ napsal minulý týden Blesku Pirát v SMS.

A co říká na verzi své milenky nyní? „Mohu potvrdit, že v rámci sebeobrany došlo pouze k úderu, kterému předcházelo neoprávněné vniknutí do pokoje, ve kterém jsme spali, ozbrojené napadení mojí ženy a napadení mě,“ napsal Seznam Zprávám Kolářík.

Policie v akci

Po zveřejnění svědectví náměstkovy asistentky, která s ním udržovala poměr, se celým incidentem zabývá policie. „Na základě informací z veřejného prostoru začala pražská policie provádět šetření v této věci a zjišťovat veškeré okolnosti,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí krajského ředitelství pražské policie Jan Daněk.

Bartoš: Násilí netolerujeme

Piráty přitom jednání o Koláříkovi čeká v neděli. „Obvinění vznesená proti Lukáši Koláříkovi považujeme za vážná a jejich obsah je pro nás zklamáním. Od počátku jsme brali situaci velmi vážně a řešili jsme ji, jak jsem již dříve za vedení strany sdělil médiím i veřejnosti,“ uvedl na twitteru šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Násilí v Pirátské straně netolerujeme, naopak dlouhodobě bojujeme za lepší postavení obětí. Lukáš Kolářík vyvodil odpovědnost, rezignoval na pozici náměstka ministra vnitra 4. července, pozastavil členství a s tím i působení ve vnitrostranických funkcích. Situaci znovu projedná republikové předsednictvo na nedělním jednání,“ oznámil Bartoš.

Odpoví Kolářík na otázky?

Piráti se však již nyní na svém fóru o dění kolem Koláříka handrkují. A vyzývají exposlance i k zodpovězení řady dalších otázek. Pirát Tomáš Válek, předseda místního sdružení Prachaticko, se se sérií otázek obrací na pirátském fóru přímo na Koláříka.

„Z tvého vyjádření vyplývá, že jsi měl fyzickou potyčku se svojí sekretářkou A. D., která dle všeho byla tvojí milenkou, což vyšlo najevo už v létě loňského roku a vyvrcholilo to Janinou rezignací v RV a PKS na den přesně rok zpátky 1.6.2022. Ačkoli jsem již tehdy považoval za nepřijatelný vztah politika a jeho podřízené, měl jsem za to, že věc se záhy vyřešila a považoval jsem ji za Váš osobní spor, který se mě netýká. Bylo pro to pro mne překvapením, že tento vztah byl znovu obnoven (či trval, to nevím) a byl pravděpodobně hlavní příčinou vzniku konfliktu. Tak jak jsi jej popsal, došlo k vniknutí A. a jejího muže do vašeho pokoje, kdy Andrea zahájila útok na spící Janu, přičemž ji manžel zastavil, odešel, následně se asi něco stalo, protože nožem otevřela koupelnu, nicméně jsi jí zabránil v dalším útoku, ke kterému tedy již nedošlo. Následně A. odmítnula odejít, takže se situace vyhrotila a tys ji fyzicky napadnul,“ uvádí Pirát Válek a ptá se, jak se A. D. s manželem do pokoje dostali, jaké zranění A. D. utrpěla a nebo proč rezignoval na pozici náměstka až po 33 dnech od události, která ji vyvolala.

„Vztah mezi podřízeným a politikem ve veřejné funkci je pro veřejnost, naše voliče a i naše členy nepřijatelný, jak se ukázalo i v nedávné věci kolem Jany Komrskové a Petra Beneše,“ poznamenal Válek na jiný případ, kdy náměstkyně pražského primátora Jana Komrsková (Piráti) pojala po výběrovém řízení za svého poradce svého partnera a zastupitele Prahy 10 Beneše.

Válek zároveň upozorňuje na problém s tím, že „jako Piráti jsme na sebe vždy kladli výrazně vyšší laťky než ostatní strany, protože i naše nároky na výkon veřejné politiky jsou několikrát vyšší než je jinde zvykem“.

Brněnský Pirát Hynek Polášek na jiném místě diskuze, ovšem právě v této souvislosti uvádí: „Teoreticky jsme tvrdí, neúprosní, všem měříme stejně a reagujeme okamžitě. Prakticky se jenom můžeme snažit poučit z vlastních chyb, ale nikdy nebude odsuzování vlastního tak snadné, jako cizího. Jestli někdo hledá dokonalou stranu, nenašel ji.“ .

Byl jsi na tom pokoji taky?

Kauza kolem Koláříka u některých reagujících členů vyvolala zklamání a „pachuť“, u jiných otevřené rozhořčení a naštvání. Pirát z Prahy 8 Tomáš Mařík si na fóru nebral servítky. „Pan ex-náměstek udělal chybu, pak mlčel, pak lhal a mlžil, ani slovem se neomluvil a místo, aby vše uvedl na správnou míru, tak si pozastavil členství. Nepovažuji to za dostatečné. Účastník a zřejmý iniciátor incidentu, manželka Jana Koláříková, jeho pochybení (které zřejmě zahrnuje násilí vůči ženám) dosud kryje,“ podivoval se Mařík na pirátském fóru, které je veřejně přístupné.

Jsou však tací, co se snaží mírnit emoce. „Od kdy naše fórum supluje orgány činné v trestním řízení. Nebo tu máme nějaké lidové soudy bez adekvátního prošetření? Na základě čeho jsi schopnej posoudit, že lhal? Byl jsi na tom pokoji taky?“ podivoval se další exposlanec Petr Třešňák, aktuálně náměstek ministra průmyslu a obchodu.

BUBLAVA ( 7. srpna 2023 05:58 )

Jsme jen lidi..., ovšem "jenom lidi" na těchto vysokých pracovních postech a funkcích by měli mít sakra dobrý morální kredit. Zřejmě v našich zeměpisných #ířkách sci-fi. Buranství, než odpovědnost a nevychovanost se staly součástí profesního života našich pitických a státních funkcionářů. 🤭😵👎

Pollo ( 2. srpna 2023 14:49 )

I kdyby měl na hlavě nás.áno, je ti jeho věc, babi. Jeho chování je ovšem jiná káva.

Kristýna Fla ( 29. července 2023 20:17 )

A kdyby nebyli hloupí, mohla být i čtverka

Kristýna Fla ( 29. července 2023 20:16 )

Dočkej času... Sranda teprve začíná. Dušek si může oddechnout.

Jirik-ta ( 29. července 2023 16:46 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa