Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Změny 2023: »Masakr« poštovních poboček i finančáků a předčasný důchod méně výhodně!

  • Autor: red,lig - 
    3. 7. 2023
    10:37

    8393101:article:true:true:trueI druhá polovina letošního roku se nese ve znamení změn. Čekají nás novinky na úřadech, smířit se musíme s výrazným rušením poboček České pošty a špatná zpráva se týká také žadatelů o předčasný důchod. Na co vše se nově připravit?

  • 1.Končí poštovní pobočky a finančáky

    Zmizí tři stovky pošt

    Z 3200 na 2900 se od 1. července sníží počet poboček České pošty. Nejvíce jich ubude v Praze, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Uzavření filiálek považuje ministerstvo vnitra a vedení státního podniku za nezbytné.

    Důvodem je snižování nákladů, jelikož státní podnik se dlouhodobě potýká s hrozbou insolvence. Má jít o předstupeň transformace podniku, která má proběhnout k 1. lednu 2025.

    Z měst přijde o nejvíce poboček Praha, a to o 35. V Ostravě pak zavře svoji činnost 27 filiálek a v Brně i Plzni pak po 12. Z krajů se rušení pošt dotkne nejvíce Moravskoslezského kraje, který přijde o 47 poboček, a Ústeckého kraje, který se bude muset obejít bez 27 z nich. Seznam všech rušených míst i poboček, které je nahradí, najdete ZDE.

    Kde vyřidít daně?

    Sedmasedmdesát málo vytížených územních pracovišť k letošnímu 1. červenci zanikne. To se týká všech krajů kromě Prahy. Ministerstvo financí si od toho sice slibuje uspořit v příštích třech letech až 150 milionů. Ale budou mít lidé kde si vyřídit své daňové záležitosti?

    Úřad uklidňuje, že místo zrušených úřadů finanční správa lidem nabídne zvláštní linky pro telefonické konzultace. V době podávání daňových přiznání k dani z nemovitých věcí a daním z příjmů (leden a březen) se také posílí výjezdy pracovníků finančních úřadů do vybraných obcí – lidé tedy nikam nebudou muset cestovat a vše by mohli vyřídit ve své obci.

    A před koncem lhůty pro podání daňových přiznání budou stále platit prodloužené úřední hodiny na stávajících pracovištích včetně provozu kontaktních telefonních linek.

  • 2.Změny na úřadech

    Rodiče v matrikách

    Nový vzor matričního tiskopisu rodného listu se bude vydávat osobám, jejichž rodiče jsou stejného pohlaví. Ať již z důvodu uznání rodičovství v zahraničí, nebo změny pohlaví některého z rodičů. Tento nový tiskopis tak bude obsahovat kolonky »rodič a rodič«. Dosavadní vzor rodného listu s kolonkami »otec a matka« zůstane nedotčen a bude se používat ve všech ostatních případech.

    Nová občanka

    Podoba občanského průkazu se mírně upraví. Od 1. července budou vydávány s několika novými prvky. Přibude na nich lipový list poblíž kolonky »pohlaví« a nad podpisem držitele průkazu na přední straně bude mapa České republiky. Na zadní straně průkazu nedojde k žádné změně. Tato nová podoba občanek ale neznamená, že si lidé starší průkaz musejí vyměnit za nový.

  • 3.Pravidla pro předčasný důchod

    První krůček nové důchodové reformy by měl začít  platit už na podzim letošního roku. Počítá s tím ve svých plánech ministerstvo práce a sociálních věcí. Jde o změny v předčasných důchodech. 

    Změnou u předčasných důchodů chce rezort Mariana Jurečky (42, KDU-ČSL) zabránit situaci z loňska, kdy  bylo výhodnější jít do předčasného důchodu než počkat na řádný termín. Změna spočívá v tom, že  se maximální doba předčasného důchodu sníží z 5 let na 3 roky, než je standardní věk odchodu do penze.

    Podmínkou pro odchod bude také povinnost platit 40 let pojištění. Součástí normy je rovněž zvýšení koeficientu krácení od 1. do 4. období (období krácení = každých 90 dní před důchodovým věkem)  z 0,9 % na 1,5 % výpočtového základu.

    A u 5. do 8. období krácení se hranice zvyšuje z 1,2 % na 1,5 % výpočtového základu. To znamená krácení procentní výměry o 1,5 % za každých chybějících 90 dní do dosažení řádného důchodového věku. Navíc v období  od přiznání předčasného  důchodu do doby standardního věku odchodu do penze bude omezena  valorizace procentní výměry důchodu.

    Video  Mluvčí České pošty pro Blesk: Co dělat, když zruší vaši poštu?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi