Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi si na důchod spoří pozdě. Expert pro Blesk popsal, čím by stát měl motivovat mladé

Autor: Markéta Mikešová, lig - 
15. června 2023
05:00

Češi si dobře uvědomují, že si budou muset na důchod spořit, pokud si budou chtít uchovat určitý životní standard. Se spořením ale začínají pozdě a také si spoří malé částky. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Broker Consulting, který vytvořila agentura Ipsos. K většímu ukládání peněz mají motivovat mimo jiné změny třetího pilíře důchodové reformy, které má na stole vláda. Podle předsedy Národní rozpočtové rady Mojmíra Hampla v nich však chybí nástroje, které by směřovaly k mladým lidem.

Na důchod si podle průzkumu spoří 71 procent Čechů, více než polovina dotázaných pravidelně. Obvykle jde o částky do 2000 korun měsíčně, ty volí 74 procent osob. Čtvrtina lidí si odkládá méně než 500 korun. Pouze 26 procent lidí si spoří na důchod více než 2000 korun.

Na základě pouze těchto dat by se mohlo zdát, že jsou Češi uvědomělí a na důchod se dokážou částečně zajistit sami. Jenže problém začíná u věku, ve kterém s tímto spořením začínají. Obvykle je to kolem 50 let, takže si nedokážou naspořit závratné sumy – podle průzkumu má aktuálně více než třetina populace naspořeno méně než 100 tisíc korun, čtvrtina pak mezi 250–500 tisíci korunami. Přitom třetina respondentů sama uznává, že ideální by byl alespoň milion korun.

„Na některé – a teď si dovolím říct zbytné – věci, to znamená radovánky nebo dovolená, zábava, restaurace, si budu muset vydělat sám a v důchodu mi to prostě nebude platit stát,“ popsal hlavní analytik Broker Consulting Martin Novák, co si lidé podle průzkumu uvědomili.

Důchodu, který bude tyto radovánky obsahovat, ale podle něj Češi docílí jen buď spořením vysoké částky, nebo tím, že si začnou spořit brzy. Doporučuje druhou variantu, protože „bolí“ méně.

„Když začnu ve 30 letech, bude mě to stát 2200 korun měsíčně. Když to nechám na 40 let, už mě to bude stát 3700 korun měsíčně, a když to nechám na tu padesátku, když už si řeknu super, doplatil jsem hypotéku, mám vlastní bydlení, děti jsou z baráku, v normálním produktu, otevřeném podílovém fondu s očekávaným zhodnocením okolo 6 procent, to znamená (…) že tam musím dávat 7000 korun, to je dost peněz měsíčně,“ vyjmenoval Novák.

Rusnok: Češi se chovají racionálně

Podle bývalého premiéra a guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka nicméně není pravda, že by lidé měli naspořeno až tak málo. „Naprostá většina lidí bydlí ve vlastním bydlení,“ upozornil s tím, že lidé mají peníze uložené v nemovitostech. „To pak trochu zkresluje porovnání s jinými zeměmi, kde je to naopak, že tam si ti lidé musí mnohem víc naspořit na to, aby zvládli nájem, který budou užívat i po celou tu dlouhou dobu svého penzijního věku,“ vysvětlil ekonom, jenž nyní pracuje jako poradce představenstva Allianz.

Lidé se podle něj chovají vlastně velmi racionálně a podle nastavených podmínek. A tyto nastavené podmínky způsobily, že většina populace nikdy neměla příliš velkou motivaci si spořit, jelikož jejich důchod nebyl o moc nižší než mzda. Tato míra se nazývá náhradový poměr, a byť podle oficiálních statistik vychází na 63 procent, dvě třetiny populace ho podle bývalé guvernéra mají 70–80 procent.

„Já tvrdím, že to je ten fundamentální důvod, proč tady nikdy žádná penzijní reforma toho velkého typu nevznikla, protože po ní de facto nebyla společenská poptávka, která by se transformovala do té politické poptávky,“ je přesvědčen Rusnok. Třetina populace, která na stávajícím systému byla bita, zbytek populace nepřetlačila.

Změny skutečně schodek srazí

S důchodovou reformou, jejíž část již vláda představila společně s konsolidačním balíčkem, už ale penze nebudou růst tolik jako v minulosti, také se změní věk odchodu do důchodu, který bude provázán s očekávanou délkou dožití. Lidé budou podporováni, aby pracovali i během penze, a z průzkumu vyplynulo, že Češi s tímto aspektem počítají.

Předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl podotkl, že v tom existuje rozpor s narativem politiků. „Když se podíváte, jak se vede veřejná debata, budete mít pocit, že 99 % lidí touží odejít do důchodu před statutárním věkem, a přitom reálně to vypadá, že to tak není,“ uvedl. Lidé ale podle něj odcházejí do důchodu dříve, protože za to dosud byly jen minimální sankce. Že k tomu přistupuje třetina populace, považuje za špatně nastavený systém.

I výrazně tvrdší sankce za dřívější odchod do důchodu reforma obsahuje. „V součtu všechny tyhle změny umí ten očekávaný schodek důchodového účtu snížit o více než polovinu,“ komentuje Hampl, jaký dopad reforma bude mít.

Vyšší příspěvek pro mladé jako možná cesta

Vše se ale vrací ke spoření, ke kterému se budou muset uchýlit i lidé, kteří s tím možná dříve nepočítali. Vláda se za tímto účelem chystá upravit třetí pilíř důchodového systému, aby jej využívalo více lidí. „Je tam podle mě aspoň jeden bod, který může vést k většímu rozhýbání, a to je možnost paralelně být ve starých, transformovaných fondech a paralelně být i v těch účastnických, což zatím možné nebylo,“ hodnotí Rusnok navrhované změny.

Hampla nicméně mrzí, že návrh neobsahuje větší motivaci, jak do spoření zatáhnout mladé lidi, protože jak se shodli všichni experti, začít se shromaždováním finančních prostředků na penzi až v 50 letech života je velmi pozdě. „Češi dobře kalkulují a dobře počítají. Takže by určitě pomohlo, kdyby třeba výše příspěvku ve třetím pilíři v důchodovém byla nastavena tak, že bude vyšší pro mladší ročníky a třeba se bude s délkou pojištění nebo s délkou účasti ve třetím pilíři snižovat,“ popsal předseda Národní rozpočtové rady pro Blesk Zprávy.

Podle něj konstantní výše příspěvku mladého člověka příliš nemotivuje do třetího pilíře vstoupit. „To byla úvaha, kterou měli experti Národní ekonomické rady vlády. Mladším ten příspěvek zvýšit a naopak těm, kteří už mají blízko důchodu, tak ho ne snížit, ale prostě nemít ho takhle vysoký. To je určitě věc, která je ještě na zvážení,“ říká Hampl.

Video  Ekonomka Danuše Nerudová o plánech na důchodovou reformu i ochrance kvůli vyhrožování.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 16. června 2023 06:30 )

tarrica ( 15. června 2023 21:07 )

Píše se o tom, že důchodové spoření vod 65 let nebude mít státní příspěvek. Pochopila bych to,ale věta, že když z důchodu můžou spořit je na potl..ě.
To snad vypustil z pusy naprostý chudák a pitomec.
Důchodci jsou zvyklí hodně šetřit, nejezdí už tolik na dovolené, neutrácí za nové oblečení, módu apod.U mladých to chápu-není to závist.
Z mého okolí, kdo má z důchodců penzijko, si v něm spoří na pohřeb nebo pro svá vnoučata či děti.
Chápu , že státní příspěvek chtějí zrušit, ale tak většina starých lidí smlouvy vypoví a bude ty tři stovky/pět/ dávat doma do kasičky na pohřeb.
To, co teď tito odborníci vytváří je hodno klientů Chocholouška.

trintin ( 15. června 2023 13:53 )

Expert pro Blesk popsal, čím by stát měl motivovat mladé?? Tito experti jsou jen dobře placení přisluhovači, kteří vám zamlčují, že tvarůžky stály před čtyřiceti léty 1,50Kčs, dnes stojí 50Kč. Jako běžní občané s obyčejným platem si z toho ušetření moc neužijete.

Jirik-ta ( 15. června 2023 09:53 )

Jirik-ta ( 15. června 2023 09:51 )

MAP 1704 Pedofilní Jáhen, pedofilní novinář, pedofilní otrokářka a další děsivá statistika trestné činnosti Ukrajinců! Doslova děsivý výbuch kriminality ve Švédsku, se kterým si nikdo neví rady! Jak ubránit Česko před růstem kriminality!?
Zvrhlost jako ve starověkém Římě, následoval volný pád.
"Alžběta Nádašdyová, byla uherská hraběnka z rodu Báthoryů z Ečedu. Její odsouzení za sériové vraždy v roce 1611 vedlo později k vytvoření legendy o „krvavé hraběnce“ " Čachtická paní.
Kde se tam to svinstvo asi si bere? A Stepan Bandera? Kdo podporoval Majdan 2014? A co tam ti Rusové asi tak dělají.? Je to hrůza. Místo opravdové pomoci tam ještě dodáváme zbraně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa