Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bez změn důchodový systém zkolabuje, varuje expert. Průzkum ukázal, co Čechům na reformě vadí

Autor: ČTK - 
11. června 2023
21:30

Současný důchodový systém je beze změn, které vláda předložila Sněmovně, v každém případě neudržitelný pro ty, kteří do důchodu půjdou v budoucnu. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda Národní rozpočtové rady a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Mojmír Hampl. Všechny návrhy úpravy důchodového systému, které vláda předložila Sněmovně, jsou podle něj schopny vymazat z deficitu důchodového účtu po 30. letech více než polovinu.

Systém by podle něj neměl být udržitelný jen pro stávající seniory, ale i ty budoucí. „A to si myslím, že dělá,“ dodal. „Jestli si mám vybrat mezi ideálním a nerealizovatelným a kompromisem, který může projít, beru za všech okolností variantu číslo dvě,“ dodal k ambicióznosti návrhu.

Sněmovna dala v týdnu šanci zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Předlohu, která obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem, nyní posoudí sociální výbor. Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování. Vláda by podle normy chtěla rozhodovat už letos v září o valorizaci důchodů pro příští rok.

Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Nyní se zvedají o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by to mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu růstu reálných mezd, tedy stejně jako před rokem 2018.

Na konkrétních krocích se lidé neshodnou

S Hamplovým názorem na to, že je potřeba jednat, souhlasí zjevně i velká část české veřejnosti. Přes 70 procent české veřejnosti se shodne na tom, že je třeba v brzké době udělat nějaký výrazný zásah do důchodového systému tak, aby byl udržitelný i do budoucna.

Na konkrétních návrzích změn je mezi lidmi ale menší shoda. Největší podporu, od tří pětin občanů, má navýšení plateb pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a lidi pracující na dohodu. Naopak nejméně lidí, 30 procent, souhlasí s tím, aby byl věk pro odchod do penze navázaný na očekávanou dobu dožití. Vyplynulo to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT), která jej dnes zveřejnila.

Polovina lidí podle průzkumu je pro zpřísnění podmínek pro předčasný důchod. Naopak 57 procent nesouhlasí s tím, aby byly nové důchody nižší a lidé by si na ně měli více šetřit. Kladně se k tomu záměru kloní 41 procent lidí. Ještě více nesouhlasících má podle Kantaru návrh, aby věk odchodu do důchodu byl závislý na očekávané době dožití, což chystá ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Proti tomuto záměru se v průzkumu vyslovilo 68 procent lidí.

Vládní návrh změny v penzích zahrnuje pomalejší řádné valorizace důchodů a zpřísnění podmínek pro předčasnou penzi. Obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací penzí v podstatě dočasným přídavkem. Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování. Kantar provedl průzkum v době od 15. května do 2. června a zúčastnilo se ho 1200 lidí.

Video  Jurečka pro Blesk o důchodové reformě: nový vyměřovací základ pro manžele i registrované partnery  - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 13. června 2023 11:49 )

tarrica ( 13. června 2023 06:51 )

Šetřete na důchodcích ať máte na své výlety, na zbytečnou sněmovnu, na pomoc cizím...jak jste pomáhali při jiných válkách/Jugoslávie apod./ ?
Důchodci se na jídle uskromní, ale energie a např.léky neovlivní. Okrádáte je pomalu, plíživě, hnusně a inflace jim znehodnotila i ty malé úspory na pohřeb .
Sami jste čím dál víc vypasení a arogantní.

JaNat ( 12. června 2023 14:29 )

USA rozeštvou někde jinde válku. Tchaj wan jim Macron překazil, najdou si novou obět. USA, prašivci, žijí jen ze zbraní a válek.

Jirik-ta ( 12. června 2023 13:58 )

to budou, jakože zachraňují rozpočet. Ve skutečnosti prachy rozfofrujou. A co bude na podzim až proběhne de dolarizace? Z dolaru bude papír.
"Kudy z krize 2 – konference odborníků NRO a jejich hosté – Táborská univerzita 22. 6. 2023"
http­s://pa­ralel­ne.cz­/wp-conten­t/uplo­ads/2­023/06­/Kudy-z-krize-letak.png

JaNat ( 12. června 2023 12:20 )

OMG, to budou celý rok řešit důchody? Změna musí být, tečka, vyřešeno. Řešme jiné problémy. Třeba obnovit zákon, že každá osoba musí pracovat a ne aby se statisíce přiživovali na těch co ještě pracují a množí se jako houby po dešti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa