Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Doručení důchodů poštou zdraží! Kolik si za výplatu penze v hotovosti připlatíte?

Autor: ČTK, psp - 
27. dubna 2023
17:21

Lidé, kteří dostávají penzi poštou, si od září za tuto službu o šest korun připlatí. Místo dosavadních 29 korun se jim z důchodu strhne 35 korun. Informovala o tom Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Zdražení se netýká těch, kteří důchod začali pobírat před rokem 2010. Za ně poplatek hradí ČSSZ. Úřad doporučuje nechat si peníze posílat na bankovní účet.

Poštou loni správa zasílala 674 100 důchodů. Na bankovní konto jich poskytovala 2,13 milionu. Celkem 25 300 penzí pak vyplácela do seniorských domovů a jiných zařízení. Počet výplat na účet roste. Naopak každoročně ubývá zasílání poštou. Loni to bylo o 70 700 důchodů méně než předloni.

„Výplata důchodu v hotovosti prostřednictvím České pošty je zpoplatněna a za každou splátku důchodu zaplatí klient od 1. září 2023 částku 35 korun místo původních 29 korun. Jedná se o zvlášť stanovenou cenu mimo standardní sazebník České pošty. O tento poplatek je pak ponížena vyplácená částka důchodu,“ uvedla mluvčí úřadu Jitka Drmolová.

Úřad hradí poplatek za lidi, kterým přiznal penzi před rokem 2010 a kteří mají od konce roku 2009 nárok aspoň na jeden důchod, tedy například na pozůstalostní. Těm, kteří mají důchod od roku 2010, se poplatek strhává každý měsíc z penze. Případné nesrovnalosti ve vyplácené částce je nutné řešit přímo na pobočce pošty, upozornila mluvčí.

ČSSZ doporučuje důchodcům a důchodkyním nechat si posílat peníze na účet nebo na účet manžela či manželky. O změnu výplaty je možné úřad požádat. Oba tiskopisy jsou ke stažení na portálu úřadu. Vyplněné žádosti s vlastním podpisem, případně s podpisem manžela či manželky a potvrzením od banky se podávají v okresních sociálních správách. Na konto registrovaných partnerů a partnerek, druhů a družek, dětí či vnoučat je možné částku zasílat, pokud jsou důchodcovým opatrovníkem. Při zakládání nového účtu by se lidé měli v bance zeptat, jestli má s ČSSZ uzavřená „pravidla pro poukaz výplat důchodů na účty,“ dodala mluvčí.

„U každé změny způsobu výplaty platí, že je provedena co nejdříve po doručení žádosti, zpravidla od druhého výplatního měsíce po datu doručení žádosti,“ uvedla mluvčí. Podle zákona by peníze na účet měly začít chodit nejpozději od třetího výplatního měsíce po doručení žádosti.

Video  Pověřený šéf pošty: „Není možné se dohodnout se 113 starosty,“ hájí nedostatečnou komunikaci.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

trintin ( 28. dubna 2023 13:38 )

Když si vyzvednete důchod na poště, zaplatíte 35Kč. Když si vyzvednete důchod v bance, nezaplatíte nic?

krapotkin ( 28. dubna 2023 08:18 )

Moje 90ti letá babička si neumí vyzvednou ano peníze z bankomatu, nehledě na to, že nejbližší je 30 km daleko.

tarrica ( 28. dubna 2023 07:00 )

Pošta jim o tu částku důchod poníží, když jim doručuje domů, proto se zdá, že neplatí. Teď poníží o těch 35,- Kč.
Ale nepochybuji, že si vrchnost teď ve zlatých padácích vyplatí více, než by zaplatili důchodci za 10 let.
Když teď pobočky zruší , pošťačka jim už nedonese nic. Nutí staré lidi do technologií, kterým nerozumí , v obchodě na ně každou chvíli vybafnou: máte apku, jinak vám slevu nedáme...
A paní /cca 80 let/ odpovídá, že nic jiného nekupuje, neví ,co po ní chtějí.
Chybí nám úcta a pokora ke stáří.

DanY67 ( 28. dubna 2023 06:34 )

Přesně tak.soused sice jezdí autem no peníze mu nosí doručovatelka domu

DanY67 ( 28. dubna 2023 06:33 )

U nás na vesnici stri lidé dostávají důchod na ruku.Nosi ho přímo pošťáčká .A neplatí nic

Zobrazit celou diskusi