Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ministryně Černochová exkluzivně pro Blesk: O výhrůžkách i nočních telefonátech kvůli gripenům

Autor: Jakub Veinlich, Vera Renovica - 
25. června 2023
05:00

Tvrdé vyjednávání, častá pohotovost na telefonu, riziko soudů kvůli smlouvám na vybavení armády nebo výhrůžky. I to se stalo součástí života ministryně obrany Jany Černochové (ODS). I o tom bude další díl pořadu Hráči, který zveřejníme na Blesk.cz už v pondělí ráno. „Na ministerstvo obrany jsem se nepřišla bát, ale rozhodovat,“ pronesla mimo jiné ministryně, když promluvila o zákulisí rezortu obrany. Ten má mít například už za pár let 30 tisíc vojáků.

Zatímco někdejší šéfka obrany Karla Šlechtová mluvila o jakémsi červeném tlačítku, současná ministryně zmínila mobilní telefon, který musí být neustále dostupný. Pohotovost si u něj střídá nepřetržitě se svými náměstky. Když zazvoní, někdo u něj vždy musí být. „Střídáme se. Po týdnech spíte s telefonem u hlavy,“ popsala praxi takové pohotovosti Černochová ve studiu Blesku v pořadu Hráči.

Šéfka rezortu obrany vysvětlila, že se jedná o takzvanou MGA pohotovost, kdy musí být někdo na telefonu například kvůli narušení vzdušného prostoru nad Českou republikou.

„Ve chvíli, kdyby vletěl letoun do našeho vzdušného prostoru, tak dostanete informaci, zda je všechno v pořádku, nebo že třeba nikdo (z daného stroje pozn. redakce) neodpovídá, má vypnutý odpovídač a vy řešíte něco, abyste třeba předcházela tomu, co se stalo 11. září,“ přiblížila ministryně důvod nutnosti takového nepřetržitého spojení.

Video  Černochová spí s telefonem u hlavy. Drží pohotovost kvůli bezpečnosti.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Sama v tu chvíli například musí rozhodnout jak situaci vyřešit. „A vy vlastně v takovýchto momentech řešíte, jestli zvednete gripeny z Čáslavi ze země a necháte tam piloty zaletět se podívat k tomu letounu a případně i vykonat nějaký úkon,“ dodala další možný scénář.

I to podle Černochové patří k závazkům vyplývající z členství v NATO a i tím odůvodňuje nutnost mít podobné stroje pro českou armádu stále v pohotovosti. Telefon s takovou zprávou přitom může zazvonit kdykoliv a zvoní prý také dost často.

„A ano, častokrát mě volají v noci. Děje se to často, protože jsme středoevropská země, takže přes nás těch průletů je hodně a hodněkrát se opravdu stane, že to je spíš nějaká neúmyslná věc,“ popsala v Hráčích Černochová s tím, že nejčastěji se ukáže, letadlo letí takzvaně na autopilota a skutečný pilot v kokpitu usnul, a kontrolním věžím proto neodpovídá na jejich výzvy. „Děje se to poměrně často, na druhou stranu je zapotřebí být na to připraveni, protože máme tady i my samozřejmě nějaké objekty, které by mohly být nějakým objektem zájmu,“ ministryně nebere nic na lehkou váhu.

Dráty v obálkách

Nepříjemnosti ale podle svých slov neřeší Jana Černochová jen kvůli zapnutým autopilotům. Do nelehkých situací se podle svých slov dostává také kvůli občasným výhrůžkám a různým zásilkám. „Obálky, balíčky obsahující dráty, asi to má připomínat bombu,“ popsala příklady, které její ochranka objevila v poště. I když nebere nic na lehkou váhu, obavy s vojenskou policií v zádech podle svého příliš nemá. „Já se na rezort nepřišla bát, já tam přišla něco udělat,“ zmínila ministryně Černochová v rozhovoru.

Celý díl osmé epizody Hráči bude na webu Blesk.cz dostupný od pondělního ráno. Můžete si ho také přečíst na webu anebo v tištěném pondělním Blesku. Kdo raději jen poslouchá, může si záznam pustit také jako podcast na Spotify a všech dalších důležitých podcastových platformách. Moderátorka Vera Renovica se Černochové ptala například i na zvyšování rozpočtu pro armádu v době, kdy si lidé utahují opasky. Dlouholetá politička také popsala prosby některých lidí, aby kandidovala na prezidentku, řeč přišla ale také na spory s některými lidmi v armádě nebo na její účast na svatbě  bývalého mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka.

Video  Hráči VIII: Hostem ve studiu byla tentokrát ministryně obrany Jana Černochová.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

 

Brichacek ( 6. července 2023 20:37 )

Bankovní úřednice co. Eumí anglicky si neaje na hrdinku. TO NEVYMYSLÍŠ!!!

David Otevřel ( 27. června 2023 09:12 )

Když ti lidi vyhrožují ty nádhero, přemýšlela jsi, proč to dělají? co je k tomu vede?

Zkuste napsat na ty vaše twittery co jste za ten den udělali pro lidi.

Zatím co tam vidím tak píšete propagandu (oblbování lidí) k tomu co děláte pro zájmy jiných států a jak útočíte proti politické konkurenci.

roxin ( 26. června 2023 01:35 )

Fabe, nebo ByloNebylo? Nevím jestli ti to už opravdu tak špatně myslí, ale ta první věta byla odpověď na tvou otázku jestli to z tvého příspěvku vyplývá no a ta druhá věta patří už k tvoji druhé větě: já se tě taky neptám jestli bylo tvoje dětské přání dělat kaskadérku-odpověď: Klidně, mohl ses zeptat i když je to samozřejmé protože jsem napsala že bych ji to poradila. Příště budu vysvětlovat po lopatě aby to bylo srozumitelné když ti dělá problém napsané společné. ..a kdyby chtěla být kaskadérkou a proto jí to poradila tak co? Jenom se vrátím k tomu tvému "přihlouplému" příspěvku: Aniž bych se zastával Černochové ale vrtá mi hlavou kde jsi viděl Fialův zadek, vy máte důvěrný vztah? Rád ZESMĚŠŇUJEŠ DISKUTUJÍCÍ. ALE NĚJAK TI TO NEVYCHÁZÍ!

roxin ( 25. června 2023 19:34 )

Už tě přestalo bavit pohádkáření, nebo je to proto že ses prozradil? Jen ty sleduješ chyby a jen ty si ONIKÁŠ. ...a taky jsem si všimla že ke konci diskusních příspěvků sis moc velký pozor NEDÁVAL.

JaNat ( 25. června 2023 19:20 )

To tě zas poslala ta stará můra, už ji konečně nakopni do ř..i, nemůžeš za to, že je cáklá a má nervy v kýbli. Nedej se a klidně ji řekni jak o ni smýšlíš. Ale ty máš s ní soucit, co? Já ne, protože je falešná a jedovatá.

Zobrazit celou diskusi