Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Hádka o rozpor ministryně a náčelníka Řehky: „Nehrajte si na psychiatra,“ čílila se Černochová

Autor: amb - 
20. června 2023
15:39

Na zasedání výboru pro obranu dnes došlo na ostřejší slova. Dorazila na něj ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. Do médií v minulých týdnech prosákly vzájemné spory, Řehka měl dokonce mířit za premiérem s rezignací. Na výboru se na to zeptal Lubomír Metnar (ANO), který si v posledních týdnech neváhal do Černochové rýpnout.

„Nevím, co mám komentovat. Mileráda odcituju z legislativního rámce, ale překvapuje mě, že budu citovat vám, který v mojí pozici seděl, zná kompetence náčelníka generálního štábu a v jakém postavení je vůči ministerstvu obrany,“ řekla Černochová Metnarovi, když na výbor pro obranu dorazila. A začala citovat.

„Opravdu jsem moc vděčná, že jsem vám to všem mohla vysvětlit,“ zakončila pak svoje předčítání Černochová. „Už to bude jasné také novinářské obci, která je zde hojně zastoupená. Děkuji za příležitost,“ dodala ostře ministryně. 

„Je nebo není pravda, že náčelník generálního štábu šel podat, nebo nepodat rezignaci?“ zeptal se Metnar. „Jak to mám vědět…“ odvětila Černochová a zopakovala, že se jasně vyjádřila ohledně pravomocí. „To se ptáte mě?“ uvedla Černochová, když se Metnar nenechal odbýt. 

„Pane předsedo, pokud jste si za čtyři roky, co jste byl ministrem obrany, nepřečetl kompetenční zákon a nevěděl jste, jakou pravomoc máte jako ministr obrany, není to můj problém, ale váš problém,“ došla jí nakonec trpělivost.

„Žádný problém tady není. Dnes jsme s náčelníkem generálního štábu zahajovali bezpečnostní konferenci v Míčovně a to je to hlavní, co by vás jako předsedu výboru a bývalého ministra mělo zajímat," uvedla. 

Metnar na Černochovou: Laskavě nechte na mě, na co budu klást důraz

„Neměl byste si tady hrát na psychologa, psychiatra ani sociologa,“ vmetla pak Černochová do tváře Metnarovi.

„Na co já budu klást důraz, to laskavě nechte na mě,“ reagoval Metnar na její zmínku o zahájení bezpečnostní konference. 

Následně se přihlásil o slovo člen výboru Josef Flek (STAN). „Úplně nevím, z jakého důvodu to tady probíráme,“ řekl. Nezaznamenal prý jediné pochybení ze strany náčelníka generálního štábu nebo z rezortu obrany. „Pokud došlo k nějakému rozporu v názorech nebo čemkoliv, na výbor obrany to nepatří a opustil bych toto sociální poradenství,“ sdělil.

„Zúčastnil jsem se pietního aktu k akci Anthropoid a paní ministryně s náčelníkem generálního štábu naprosto kolegiálně bez problémů komunikovali,“ dodal Flek. 

Následně promluvil poslanec Josef Bělica (ANO). „Dočetl jsem se na rozdíl od kolegy Fleka zprávu o tom, že pan náčelník generálního štábu šel za panem premiérem, aby mu předal rezignaci, kterou mu pan premiér rozmluvil,“ řekl. Jako člena výboru pro obranu by ho zajímalo, jestli k tomu došlo a Řehka chtěl rezignovat a pokud ano, tak proč. Chtěl vědět, jestli informace v médiích měly pravdivý základ.

„Jestli se situace vyřešila, je daleko jednodušší říct, že k něčemu došlo a je to vyřešeno, než dělat, že se nic nestalo,“ uvedl.

Ministryně Černochové se následně zastal stranický kolega Pavel Žáček (ODS) s tím, že schválili projednávání bodu ohledně vyjasnění pozice náčelníka generálního štábu, což udělali. „Paní ministryně všechno řekla, i to, že tady žádný problém není, tak ať ho tady nevytváříme,“ souhlasil s ním Flek.

„Projednáváme bod vyjasnění pozice náčelníka generálního štábu, který ještě nepromluvil. Chtěl jsem se zeptat, pane generále, paní ministryně odmítla váš návrh do povýšení generálských hodností plukovníků, ano, nebo ne?“ vrátil se k tématu Radovan Vích (SPD). „Pak se ptám, jestli jste byl za premiérem, ano, nebo ne? Co jste s ním probíral? Zasahovala ministryně obrany do vašich kompetencí jako náčelníka generálního štábu?“ pokračoval.

Řehka: Nevím o tom, že by se chystalo moje odvolání

„Evidentně tu jsem a nevím o tom, že by se chystalo moje odvolání,“ konečně se dostal ke slovu sám Řehka. „Jedna věc nebyla dotazovaná, ale chtěl bych, aby zazněla. Nikdy jsem neměl s ministryní obrany ani s nikým jiným v rezortu obrany nějaký střet nebo konflikt v podstatných strategických věcech,“ uvedl na začátek.

„Tam, kde jsem měl a občas mám nějaký běžný pracovní spor s ministryní, což je naprosto normální, řeším ho s ní, tak se to řešit má a nehodlám to řešit někde jinde,“ uvedl Řehka.

„Co se týká návštěvy premiéra, byl jsem tam několikrát, jednou to bylo bez přítomnosti paní ministryně, jednou to bylo společně s paní ministryní,“ řekl k otázkám na údajné podání rezignace.

Probírali prý řadu věcí včetně toho jak zlepšit jejich vnitřní fungování a dobrali se ke společným závěrům. „Další věci byly probírány mezi čtyřma nebo šesti očima.“ V případě jmenování plukovníků promluvil o oboustranném kompromisu.

„Hodnotím to tak, že jsem schopen dál fungovat, pokračovat v započaté práci,“ dodal Řehka.  

Ráno Černochová Řehkovi děkovala

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) i náčelník generálního štábu Karel Řehka dnes vystoupili v rámci bezpečnostní konference v Míčovně na Pražském hradě. A Černochová Řehkovi otevřeně děkovala.

„Chtěla bych poděkovat příslušníkům Armády ČR a panu generálu Řehkovi za to, že od prvního okamžiku, kdy nastoupil do pozice náčelníka generálního štábu, tak provedl revizi v tom, co ještě lze na Ukrajinu poslat tak, aby ale v žádném případě nebyla ohrožená naše vlastní obrana, naše vlastní bezpečnost. A teď jsme se i s panem náčelníkem generálního štábu dohodli, že ten seznam, který máme a podle kterého postupujeme, budeme ještě revidovat a skutečně to, co můžeme poslat, pošleme,“ uvedla Černochová během svého projevu.

Děkoval však i generál Řehka. Nikoli přímo Černochové, ale celé vládě Petra Fialy (ODS). „Věřte mi, že jako vojáci si velmi, velmi vážíme odhodlání současné vlády přes všechny složitosti dnešní doby do obrany investovat a věřte nám, že to je jako obrázek z jiného světa. My jsme na tohle nebyli zvyklí a velmi si toho ceníme,“ uvedl Řehka.

Video  Řehka na Hradě: Musíme se chystat na riziko velkého konfliktu  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

msamec3 ( 22. června 2023 06:46 )

Ta paní s vládou a s nasema expertama do p.r.d.e.l.e

jajas ( 21. června 2023 19:16 )

Tedy všechno....všechno je nad její síly, protože na tu funkci nemá, takže arogance a narcismus z ní přímo tryská! A nemusí ani mluvit, už z jejího ksichtu je to znát.....

Miloslav Podhola ( 21. června 2023 14:53 )

Když je něco nad její síly, řeší to arogancí. Měla by si uvědomit, že není prorokem a až se roky sejdou, sejde i ona a její bublina praskne!
Na smetišti dějin je místa dost.

Miloslav Podhola ( 21. června 2023 14:53 )

Když je něco nad její síly, řeší to arogancí. Měla by si uvědomit, že není prorokem a až se roky sejdou, sejde i ona a její bublina praskne!
Na smetišti dějin je místa dost.

Miloslav Podhola ( 21. června 2023 14:52 )

Když je něco nad její síly, řeší to arogancí. Měla by si uvědomit, že není prorokem a až se roky sejdou, sejde i ona a její bublina praskne!
Na smetišti dějin je místa dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa