Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vojenská policie má nového šéfa: Foltýna na postu vystřídá Roček. Exvelitel nastoupí k Pavlovi

Autor: ČTK - 
1. března 2023
11:47

Novým náčelníkem Vojenské policie se stal Jiří Roček. Do funkce ho dnes uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS), jmenovala ho v úterý místo Otakara Foltýna, který požádal o uvolnění. Ministerstvo obrany to uvedlo na svém webu www.army.cz. Změnu v čele Vojenské policie již v úterý projednal sněmovní výbor pro obranu, jak vyžaduje zákon. Exnáčelník Vojenské policie Foltýn nastoupí do Vojenské kanceláře zvoleného prezidenta republiky Petra Pavla.

„Nový náčelník Vojenské policie je zkušený velitel, jsem přesvědčena, že se vypořádá se všemi výzvami a bude pokračovat v prohlubování spolupráce s Armádou ČR a stabilizuje Vojenskou policii,“ uvedla Černochová.

„Budu pokračovat v nastaveném trendu s prioritou podpory ozbrojených sil, primárně AČR jak v České republice, tak i v zahraničních operacích. Budeme pokračovat v obnově techniky, zbraní, materiálu, zintenzivnění výcviku a zaměříme se na nábor nového personálu,“ řekl Roček.

Černochová již v úterý Foltýnovi poděkovala za to, jak Vojenská policie zvládla svou práci v době českého předsednictví v Evropské unii. Vyzdvihla také, že posunul spolupráci s armádou nebo připravil mise Vojenské policie v Kosovu a na Ukrajině. Naopak mu vytkla, že ji neinformoval o obvinění šéfa inspekce Vojenské policie Tomáše Voráče kvůli nákupu přístroje na ochranu proti odposlechu. Ministryně se také domnívá, že měl Foltýn Voráče postavit mimo službu kvůli obvinění ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ukládá mu to podle ní rozkaz ministra obrany z roku 2015.

Foltýn řekl, že podle jeho právního názoru bylo „50 na 50“, zda Voráče služby zprostit. Podotkl, že ve chvíli, kdy se jeho nadřízený domnívá, že nesplnil rozkaz, nezbývá mu nic jiného než rezignovat. O uvolnění z funkce požádal 16. února. Kauzu nákupu zařízení považuje za marginální případ. Řekl, že mu proto nevěnoval pozornost a ministryni o obvinění neinformoval. Odmítl podezření, že šlo z jeho strany o zatajování.

Třiapadesátiletý Roček působí u Vojenské policie od roku 2009, od května 2011 řídil ochrannou službu Vojenské policie a od dubna 2021 byl zástupcem náčelníka Vojenské policie. Od července 2008 do ledna 2009 sloužil na misi v bývalé Jugoslávii. V minulosti působil také u dělostřelců.

Vojenská policie byla zřízena v roce 1991 a plní úkoly policejní ochrany ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského materiálu a ostatního majetku státu, s nímž hospodaří ministerstvo obrany. Náčelník vojenské policie je přímo podřízený ministru obrany. Vojenských policistů je kolem 1200.

Video  Výbuch rakety v Polsku: Jak zabránit dalšímu omylu? Dodat Ukrajině moderní systémy, říká analytik  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 1. března 2023 13:25 )

No, nastoupit "pod" Černochovou, to je absolutní lidská a profesní degradace těchto osob

trintin ( 1. března 2023 12:40 )

Naše armáda přece nikdy nebojovala. Jediný boj který sváděla, byl boj s alkoholismem důstojníků? Když už některý voják vystřelil, zastřelil kamaráda který se přes plot vracel s nedovolené vycházky, anebo se sám ve službě zastřelil z nešťastné lásky.

Zobrazit celou diskusi