Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Fiala o sporu Černochové a Řehky: Žádný rozpor nemají. A Pavel do toho zatím nechce zasahovat

Aktualizováno -
25. května 2023
16:21
Autor: ČTK - 
25. května 2023
14:44

Premiér Petr Fiala (ODS) na dnešní schůzce s ministryní Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou řešili, jak zlepšit spolupráci mezi civilní a vojenskou částí ministerstva obrany. Společným cílem je silná moderní armáda, uvedl na twitteru premiér po schůzce, která měla podle něj vyvrátit informace o rozporech mezi Černochovou a Řehkou. Setkání ukázalo, že žádný spor není, doplnil později na odpolední tiskové konferenci po jednání o středních školách Fiala.

Schůzka ve Strakově akademii trvala zhruba hodinu, žádný z účastníků po ní s médii nemluvil. „Probrali jsme aktuální témata týkající se resortu obrany a řešili jsme, jak zlepšit spolupráci mezi civilní a vojenskou částí resortu. Všichni jsme se shodli, že naším společným a nejvyšším zájmem je silná a moderní armáda – a podle toho budeme postupovat,“ uvedl na twitteru Fiala. Později doplnil, že setkání a jeho výsledky jasně ukázaly, že žádný spor není.

Debata podle Fialy byla o tom, jak je třeba ještě více komunikovat mezi civilní a vojenskou složkou ministerstva. „Všichni vidíme, že pokud jde o obranyschopnost, tak se posouváme dopředu. Děláme věci, které se dlouho neřešily, jako třeba akvizice,“ uvedl. Připomněl středeční rozhodnutí vlády nakoupit 246 pásových bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun.

Web Deník N a časopis Respekt minulý týden s odkazem na zákulisní informace psaly, že Řehka zvažoval rezignaci kvůli sporům s ministryní obrany. Náčelník generálního štábu měl údajně pocit, že šéfka resortu překračuje své kompetence a zasahuje do jeho pravomocí.

Spory podle médií trvaly několik měsíců a vyvrcholily, když šéfka resortu odmítla Řehkův návrh na nominace některých lidí na povýšení do generálské hodnosti. Náčelník generálního štábu podle serverů zvažoval, že by ve vedení armády skončil. Sešel se kvůli tomu s poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem i s Fialou, který Řehkovi odchod rozmluvil.

Fiala ve středu uvedl, že armáda i ministerstvo obrany čelí obrovským výzvám v souvislosti s válkou na Ukrajině a modernizací armády, což s sebou může přinášet určitou nervozitu. Dnešní schůzka měla podle Fialy ukázat, že žádné rozpory nejsou a všichni táhnou za jeden provaz a pracují ve prospěch české bezpečnosti.

K záležitosti se dnes vyjádřil také prezident Petr Pavel, ten poznamenal, že zaregistroval problémy mezi Černochovou a náčelníkem generálního štábu armády. Nechce do toho ale vstupovat dřív, než bude problémy řešit premiér. „Nechci do toho vstupovat dříve než premiér. Nerad bych, aby se problémy, které se mají řešit uvnitř, řešily skrze média a veřejnost,“ řekl prezident.

„Až budu znát jeho výsledky, tak teprve potom já můžu podniknout další kroky,“ řekl prezident při dnešní návštěvě Jihlavy na dotaz novinářů. Pavel řekl, že jako vrchní velitel by byl rád, aby ozbrojené síly byly stabilní a bojeschopné, a nechtěl by, aby se problémy, které se mají řešit uvnitř, řešily cestou médií, případně veřejnosti.

Video  Ptám se, pane premiére: Petr Fiala o důchodové reformě, DPH i chystané cestě do USA  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 26. května 2023 16:49 )

jajas: A především lhát, to jim jde nejlíp

hejhej ( 26. května 2023 16:48 )

ad-ga: Tento prezident je k ničemu

jajas ( 26. května 2023 14:22 )

Píšou že "zatím". V TV říkal, že ho to zajímá z pozice vrchního velitele vojsk, tak si celou tu maškarádu asi nechá odvyprávět od všech tří ještě jednou....

ad-ga ( 26. května 2023 13:57 )

Proč do toho prezident nechce zasahovat? Vždyť je vrchní velitel na co ho máme?

jajas ( 26. května 2023 10:10 )

Těm třem nevěřím ani nos mezi očima....a určitě nejsem sám.....Vážně si myslí, že jsou očané tak hloupí? A odpovím si, ano myslí a snaží se z nich dělat čím dál větší.... Hlavně nic nepřiznat a nevysvětlovat....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa