Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dva Češi odcházejí na prestižní posty do NATO. Míří tam i zástupce náčelníka Řehky

Autor: ČTK, simao - 
5. června 2023
16:40

Dva čelní představitelé české armády odcházejí do nejvyšších struktur Severoatlantické aliance (NATO). Uvedl to dnes na základě informací armády a ministerstva obrany server Aktuálně.cz.

Nynější první zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR Karla Řehky Ivo Střecha se má stát zástupcem Česka ve Vojenském výboru NATO, což je nejvyšší vojenský orgán aliance.

Druhým odcházejícím je šéf armádního velitelství pro operace Josef Kopecký, který se v NATO stane představitelem Česka na Vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě (SHAPE).

„Náčelník generálního štábu navrhl personální opatření, jehož provedení je ve výlučné kompetenci ministryně obrany,“ sdělil serveru k vyslání Střechy do NATO mluvčí ministerstva obrany David Jareš.

Ministryně Jana Černochová (ODS) už rozkaz k vyslání Střechy podle Aktuálně.cz podepsala. Sám Střecha to nechtěl komentovat, uvedl server.

 

Kopecký naopak svůj přesun do NATO potvrdil. „Je to prestižní pozice, považuji ji za vrchol své vojenské služby. Zkušenosti na to mám, prošel jsem si ledasčím. Ať už to byla účast v misích, nebo odborná příprava na dvou amerických vojenských školách. Věřím, že s úkoly, které budu v SHAPE plnit, se vyrovnám dobře,“ řekl Aktuálně.cz.

Kopecký nastoupí do SHAPE podle serveru na začátku srpna. Střecha se přesune do centrály NATO v příštích měsících, nejpozději zkraje podzimu, píše Aktuálně.cz. Kopecký i Střecha budou v NATO sloužit tři roky. Novým prvním zástupcem náčelníka armády Řehky se má místo Střechy podle serveru stát Miroslav Hlaváč. Kdo nahradí Kopeckého, server neuvedl.

Video  Petr Pavel v Bruselu: Dorazil s manželkou Evou, vítal ho i šéf NATO Stoltenberg.  - Blesk - Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

krapotkin ( 6. června 2023 07:02 )

J.V.Stalin se s nepohodlnými generály vypořádal v Katyni. Dneska se vykopnou do NATO.

karmazdarma ( 5. června 2023 19:43 )

Tak jenom aby nám tu do rána nevznikla, ta Emerická vojenská základna.

krapotkin ( 5. června 2023 17:49 )

Hmmm, obojí už bylo tak dávno, že o tom dnešní mládež nic neví.

krapotkin ( 5. června 2023 17:48 )

Černochová se začíná zbavovat nepohodlných generálů.

Uživatel_5636595 ( 5. června 2023 17:47 )

Myslím že Nagano a Hirošima byly v r 1948 - ale jen hádám....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa