Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Piráti rozhodli: Janu Michailidu po aféře s komunismem odvolali z vedení strany

Autor: ČTK - 
5. června 2023
22:05

Česká pirátská strana rozhodla v hlasování, že odvolá z vedení strany Janu Michailidu, která se hlásí ke komunismu. Michailidu to uvedla na twitteru. Doplnila, že respektuje přímou demokracii ve straně. Chce i po odvolání z republikového výboru Pirátů nadále zůstat členkou strany a odborně pro Piráty pracovat. Michailidu kritizoval i předseda Pirátů Ivan Bartoš, který její vyjádření označil na twitteru za nevhodná a neodpovídající názorům České pirátské strany.

Michailidu sdělila, že pro její odvolání bylo 53 procent ze zhruba osmi stovek hlasujících členů pirátské strany. „Levicová témata v programu zůstávají a moje odvolání na tom nic nemění,“ uvedla. „Ze strany neodcházím a nadále se budu podílet na odborně-politických aktivitách,“ doplnila.

V minulosti se Michailidu opakovaně hlásila ke komunistické ideologii. „Moje vnitřní přesvědčení je komunistické, ve smyslu původním (demokratickém),“ napsala například na online fóru strany. Podle serveru Novinky.cz také psala o tom, že součástí pirátství je „odstranění duševního vlastnictví“, což považuje za součást boje Pirátů proti kapitalismu.

Letos v květnu kritizoval Michailidu předseda Pirátů Bartoš za účast na akci Dny antikapitalismu s „marxistickými přednáškami a debatami“.

„Janka Michailidu je bezesporu odbornice na otázky týkající se psychotropních látek či jejich regulace a využití ve společnosti. To nic nemění na tom, že její soukromé aktivity a řada veřejných vyjádření, které rozhodně nereprezentují názory Pirátské strany, vnímám z pozice předsedy jako zcela nevhodné,“ sdělil.

Odvoláním Michailidu podle náměstkyně pražského primátora a členky Pirátů Jany Komrskové dala strana najevo, že nechce být spojována s „komunismem, antikapitalismem nebo anarchokomunismem“.

Komrsková to napsala na twitteru. „Vnímám to jako odmítnutí zbytečných debat o pravo-levém dělení, které je přežitkem,“ uvedl také další náměstek primátora Prahy za Piráty Zdeněk Hřib.

Video  Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 6. června 2023 18:20 )

vystudovala obor biotechnologie léčiv na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (získala titul Ing.); na téže škole je nyní (2022) doktorandkou v oblasti biotechnologie.

Jirik-ta ( 6. června 2023 18:10 )

Jirik-ta ( 6. června 2023 18:05 )

"Moderním marxistům jsou pracující ukradení. K revoluci jich netřeba" (syrzdarma)

jajas ( 6. června 2023 07:29 )

Ti Piráti, to je tedy spolek..ti se fakt povedli!

Uživatel_5636595 ( 5. června 2023 22:40 )

Jak něco tak ošklivého a nesympatického může být ve vrcholné politice, byť bezvýznamné strany.... hrůza.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa