Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hackeři znovu útočili v Česku. Vyřadili z provozu stránky České národní banky

Autor: ČTK - 
1. září 2023
12:35

Česká národní banka se dnes ráno stala terčem cíleného kybernetického útoku, který může způsobit zpomalení či nedostupnost jejího webu. Centrální banka oznámila, že takzvaný DDoS útok nezasáhl vnitřní informační systémy ČNB a neunikla žádná data. Hackerské útoky blokují internetové služby českých bank třetí den za sebou.

Při DDoS útoku počítače ovládané hackery zahltí napadený server velkým počtem požadavků, čímž ho vyřadí z provozu. Podle antivirových firem stojí za nynějšími útoky hackeři z Ruska.

ČNB dodala, že na vyřešení situace spolupracuje s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který v podobných případech poskytuje napadeným institucím součinnost a podporu.

Ve středu postihly výpadky či zpomalení webových stránek, internetového a mobilního bankovnictví ČSOB, Komerční banku, Air Bank, Fio banku a Českou spořitelnu, ve čtvrtek měli nedostupné on-line služby klienti Raiffeisenbank a Monety Money Bank. Problémům čelil i web pražské burzy a několika dalších institucí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi