Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jurečka jmenoval nového šéfa „pracáku“. Úřad práce povede bývalý markeťák z ČEZu

Aktualizováno -
1. září 2023
11:13
Autor: ČTK, swp - 
31. srpna 2023
16:29

Nový generální ředitel úřadu práce Daniel Krištof se chystá zaměřit na pokračování digitalizace a modernizaci instituce. Řešit chce i problematiku zneužívání dávek. Řekl to dnes novinářům po svém nástupu do funkce. Přiznal, že fungování úřadů a jejich agendu zatím nezná a musí se s ní nejdřív seznámit. Krištofa do funkce dnes jmenoval a uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Od nového šéfa očekává transformaci úřadů.

Krištof přichází do státního úřadu ze společnosti ČEZ Prodej, kde měl do pololetí na starosti marketing. Předtím působil v České spořitelně či Direct Pojišťovně. „Je pravda, já ten úřad neznám, musel jsem se v rámci výběrového řízení učit zákony,“ uvedl nový šéf instituce. Dodal, že se v nejbližších dnech seznámí s agendou a problematikou i pobočkami. Dnes má poradu s řediteli krajských úřadů práce. V dalších dnech vyrazí do regionů. „Klient je nakonec jenom jeden. Jde do pojišťovny, do banky, za energetikou, ale pořád je to člověk. Čeká dobrou službu, dobré poradenství. V tom smyslu znalost úřadu práce nehraje takovou roli jako to, že mám zkušenosti s transformací organizací, aby dokázaly očekávání klientů naplnit,“ řekl nový ředitel.

Schopnost transformovat úřad byla rozhodující při výběru i podle ministra. „Když jsme připravovali výběrové řízení, přemýšleli jsme, aby přišel člověk, který splní parametry výběrového řízení a zákona o státní službě, má zkušenosti a je zárukou, že zadání bude schopen naplnit, nebude dělat chyby a nepůjde slepými cestami,“ řekl šéf resortu. Poukázal na to, že Krištof na svých dřívějších působištích transformace prováděl. Jurečka zmínil, že se zatím podařilo zavést elektronické žádosti u části dávek pro klienty, nyní se bude digitalizovat i proces zpracování pro úředníky.

Do výběrového řízení se přihlásili tři uchazeči a tři uchazečky. Jedna z nich podmínky nesplnila a byla vyřazena. Jurečka minulý týden na tiskové konferenci oznámil, že v příštích dvou letech by se měla síť poboček úřadu díky digitalizaci upravit. Pracovišť i úředníků by mohlo ubýt. Na začátku dubna bylo v úřadech práce podle údajů ministerstva vnitra 12 150 míst. Po republice fungují téměř tři stovky poboček.

Úřady čelí od loňského roku náporu žadatelů i kritice za zpožďování výplaty dávek. Pracovníci a odbory poukazovali na zahlcení, fluktuaci, zastaralé vybavení i podobu digitalizace. Sněmovní sociální výbor Jurečku opakovaně vyzval k řešení situace. Ministr pak v polovině února odvolal někdejšího šéfa úřadu Najmona. Okolnostmi odvolání se zabývali policisté, případ odložili. Najmon před časem uvedl, že se chce obrátit na soud.

Ministerstvo práce jméno nového šéfa tajilo. Kritizovali to někteří poslanci sněmovního sociálního výboru. Stěžovali si na to, že ani několik týdnů po ukončení výběru nevědí, kdo instituci povede.

XLADI ( 3. září 2023 07:04 )

Tak to je PR odborník ten okecá všechno. Otázkou je jestli má schopnosti na to vést takový moloch. Určitě je dobře pohled zvenčí aby se vidělo co je špatně, ale to vědí i řadoví zaměstnanci které nikdo nevyslechne.

Tomasj ( 2. září 2023 10:45 )

ÚP musí být ihned zrušen, přesněji ta část zprostředkování. A zaměstnance nahnat na podřadné pozice, které nabízejí uchazečům. Porušuje se Listina základních práv a svobod a svobodní volba povolání, degraduje se vzdělání uchazečů a jejich představy o uplatnění na trhu práce nic neznamenají. Oni ví, jak vyřadit toho uchazeče , který se vzepře degradaci vzdělání, člověk s gymplem je posílán na práci vrátného, kde stačí ZŠ, nebo uchazeč bez příjmů je poslán do jiného města na VPP, či práci, i když nemá jak tam dojet oni vědí, že tam nedojede a nemá z čeho zaplatit ani dojíždění, takže ho pak po několika týdnech správního řízení vyloučí a je z něj OBZP, neboli MUKL a stát jej začíná jako nepohodlného likvidovat. Musíte totiž platit zdravotní pojištění, dnes cca 2400měsíčně, i když nemáte z čeho. Soudruh Jurečka asi nikdy nezaměstnaný nebyl

Uživatel_5522193 ( 2. září 2023 07:09 )

Zase systém já na bráchu brácha na mě. Tyhle mafiáni mají dobře zmapovaná koryta 🙈

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa