Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Seniora (78) chtěli na internetu obrat: 300 tisíc mu zachránil boleslavský policista Jakub Cubr!

Aktualizováno -
18. března 2023
14:33
Autor: Tomáš Koníček - 
17. března 2023
21:06

Stali jste se obětí internetových podvodníků? Někdy nemusí být vše ztraceno. Policista Jakub Cubr (32) z obvodního oddělení v Mladé Boleslavi dokázal získat zpět téměř 300 tisíc korun, když se na něj včas obrátil podvedený senior (78).

Vše začalo, když senior na facebooku klikl na banner, který sliboval, že může vydělat na investicích do komodit a vyplnil své údaje včetně telefonního čísla. „Brzo se mu ozval muž, který se představil jako obchodní zástupce firmy. Asi hodinu spolu probírali, jak to v investicích chodí, a nabízel pomoc, kdy jeho firma vše obstará. Tím získal  důvěru seniora,“ vypráví policista.

Boleslavský policista Jakub Cubr zachránil okradeného seniora. Boleslavský policista Jakub Cubr zachránil okradeného seniora. | Policie ČR

Muž se podle něj rozhodl investovat 5 tisíc korun, a tak ho falešný obchoďák krok za krokem instruoval, jak vše udělá. Základem všeho bylo nainstalování aplikací. Jedna s názvem Revolut slouží jako tzv. trezor pro uložení peněz z internetových transakcí a běžně ji lidé využívají. Druhá, AnyDesk, pro podvodníka mnohem důležitější, je pak dobrá k tzv. vzdálenému přístupu. „Aby mohl senior investovat peníze, vylákal z něj podvodník údaje z platební karty včetně kódu z druhé strany,“ popsal policista.

Video  Policista o zločincích na internetu: Pozor na podvodné SMS, maily i telefonáty. Kyberútoky sílí!  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

No a pak už mohl sosat peníze. „V momentu, kdy senior zjistil, že mu z účtu zmizelo téměř 300 tisíc korun, obrátil se na policii v Mladé Boleslavi,“ řekl Cubr.

A měl štěstí. Policista Cubr, který se mu věnoval, věděl co s tím. Přihlásil se na účet investičního fondu a podařilo se mu včas změnit veškeré přihlašovací údaje a zrušit vazby na účet i e-mail poškozeného, aby nemohlo dojít k dalšímu převodu. „Podmínkou dokončení transakce, tedy aby se peníze z takzvaného trezoru dostaly k podvodníkovi, bylo to, že se musel vyfotit s vygenerovaným kódem, kde muselo být napsané i datum,“ vysvětlil policista. To naštěstí senior neudělal.

A tak mohl policista i po pracovní době několik hodin komunikovat s operátory investičního účtu, snažil se zjišťovat další informace, aby bylo zajištěno ochránění více jak čtvrtmilionové částky.

Dílo se podařilo: „Společně s pánem jsme napsali do Revoltu, že se stal obětí podvodu. Dopisovali jsme si asi 14 dní, abychom je o tom přesvědčili, a oni nakonec uvolnili částku zpět na účet podvedeného muže,“ řekl Cubr.

Nejen podle něj by měli být lidé při jakýchkoliv transakcích na internetu obezřetní. „Většinou lidé nemají štěstí a peníze už jim nikdo nezachrání,“ říká policista.

S kolegy nyní po pachateli pátrají a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací a také přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což v případě dopadení a prokázání viny hrozí pachateli až osmiletý trest odnětí svobody.

Česká národní banka varuje!

Senior se stal obětí konkrétního subjektu, na jehož aktivity upozorňuje na svém webu ČNB. Jde o společnost pod názvem Partners Market.

„Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že subjekt vystupující pod názvem ‚Partners Market‘, který na webových stránkách https://partners-market.com/cz nabízí obchodování s měnovými páry (forex), akciemi a kryptoměnami, nemá žádné povolení k poskytování investičních služeb, ani nedisponuje žádným jiným povolením k činnosti na finančním trhu v České republice. Případná investice není ze zákona pojištěna ani jinak chráněna,“ píše ČNB.

Na webových stránkách České národní banky jsou zveřejněny seznamy regulovaných a registrovaných subjektů.

Zároveň Česká národní banka konstatuje, že se nejedná o oficiální nabídku společnosti Partners Financial Services, a.s., IČ: 276 99 781, se sídlem Türkova 2319/5b, 149 00 Praha 4 – Chodov, ale o zneužití obchodní značky jejích finančně poradenských poboček „Partners Market“.

Česká národní banka rovněž upozorňuje, že uvedený subjekt také uveřejněním neexistujícího investičního fondu - společnosti Partners Market, a.s., investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s, na svých webových stránkách zneužil statut investičního fondu WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s., a to včetně zneužití osobních údajů jeho vedoucích osob, vedoucích osob administrátora fondu, a údaje o členství v Asociaci pro kapitálový trh České republiky.

Dále uvedený subjekt na svých webových stránkách rovněž uveřejnil falešné rozhodnutí České národní banky o zápisu neexistující společnosti Partner Trade, a.s. do seznamu depozitářů investičního fondu.

Dále Česká národní banka doplňuje, že jménem subjektu „Partners Market“ oslovuje v České republice zákazníky osoba vystupující pod jménem „Daniel Slota“, která se neoprávněně prezentuje povolením údajně vydaným Českou národní bankou k poskytování služeb na finančním trhu v České republice. Uvedená osoba nedisponuje žádným povolením k poskytování služeb na finančním trhu na území České republiky, a jeho činnost tak nepodléhá dohledu České národní banky. V této souvislosti Česká národní banka zdůrazňuje, že ode dne 1. 7. 2008 neorganizuje makléřské zkoušky a neuděluje povolení (licenci) k činnosti makléře, žádné certifikáty tohoto typu tedy nevydává.

#nePINdej: Otestujte se!

Čím dál více využíváme moderních technologií – každý den brouzdáme po internetu, dostáváme a odpovídáme na emaily, pracujeme s internetovým bankovnictvím nebo nakupujeme v e-shopech.

A přitom jsme často vystavováni kybernetickým útokům, které, v případě naší nepozornosti či špatného rozhodnutí, mohou vést ke ztrátě naší identity či peněz z bankovního účtu.

Na webu kybertest.cz můžete najít cenné informace, nebo se přímo otestovat, jestli dobře rozpoznáte útok podvodníků. Na webu kybertest.cz můžete najít cenné informace, nebo se přímo otestovat, jestli dobře rozpoznáte útok podvodníků. | Policie ČR

Podvodníci navíc mají stále nové metody, jak nás okrást. Kromě falešných mailů a sms zpráv prudce rostou podvody na sociálních sítích a hlavně podvodné telefonáty. Ty patří k vůbec nejzákeřnějším metodám.

Cílem podvodníků jsou přitom všichni - od teenagerů až po seniory.

Proto Česká bankovní asociace připravila ve spolupráci s odbornými partnery zcela nový interaktivní vzdělávací Kybertest.

Na webu kybertest.cz můžete najít cenné informace, nebo se přímo otestovat, jestli dobře rozpoznáte útok podvodníků.

Základní desatero bezpečnosti

Starejte se o bezpečí svého počítače

Nainstalujte a pravidelně aktualizujte antiviry a firewally na svém počítači na nejnovější verzi. Zvýšíte tak bezpečnost svých souborů.

Zabezpečte si mobilní telefon

Určitě se do svých účtů přihlašujete častěji ze svého smartphonu než z počítače, chráníte ho ale minimálně stejně? V každém mobilním obchodě s aplikacemi najdete mnoho bezpečnostních aplikací, které jsou dostupné zdarma nebo za malý poplatek.

Ověřujte si původ aplikací

Aplikace a programy stahujte vždy z důvěryhodných a ověřených zdrojů, nejlépe přímo z oficiálních internetových obchodů s mobilními aplikacemi (Google Play či App Store). Před stažením věnujte aplikaci pozornost – čtěte recenze, zaměřte se na hodnocení a nebuďte mezi prvními, kdo ji stahuje.

Chraňte své přihlašovací údaje

Se svými přihlašovacími a osobními údaji zacházejte opatrně. Nikomu je nesdělujte a neukládejte je na počítačích ve veřejných sítích nebo ve škole. Upozornění! Banka vaše přihlašovací údaje nikdy nežádá a už vůbec ne telefonicky, e-mailem nebo prostřednictvím sociálních sítí!

PIN jako oko v hlavě

Je váš PIN datum narození nebo 1234? Rychle si ho změňte a zapamatujte. Pokud víte, že jste zapomnětliví a musíte si PIN schovat, nenechávejte ho v blízkosti platební karty a střežte ho jako oko v hlavě.

Mějte bezpečné heslo

Heslo by mělo být neodhadnutelné (NE vaše jméno apod.), silné (kombinace velkých i malých písmen a znaků), nezjistitelné (př. hackerský program zkouší slova ze slovníku) a především unikátní – nikdy nepoužívejte stejné heslo pro různé služby (př. sociální sítě, e-mail a bankovní účet)! Hesla s nikým nesdílejte a neukládejte je do prohlížeče. Pokud si je nezapamatujete, zapište si je, ale následně uložte na bezpečné místo (trezor)! Pokud je to možné, zvolte k účtům dvoufaktorové ověřování. Více o tom, jak na hesla, se dozvíte zde.

Pozor na neznámé přílohy

Neotvírejte e-maily ani přílohy od neznámých a podezřelých odesílatelů, neklikejte ani na žádné odkazy v těle těchto e-mailů. Vždy raději zkontrolujte e-mailovou adresu odesílatele a pravopis.

Nakupujte jen u prověřených on-line prodejců

Přes internet nakupujte jen u prověřených a důvěryhodných prodejců – orientujte se podle ikony zamknutého visacího zámku u URL adres jejich webu, musí být bez jakéhokoliv upozornění. To samé platí u přihlašování na jakýkoliv web, bank zejména! U soukromých inzerentů a méně známých prodejců čtěte recenze.

Čtěte upozornění banky

Nejen ty bankovní, ale také vašeho počítače. Pokud upozornění jen odkliknete, může vám např. uniknout zpráva z vaší banky o útocích hackerů. Věnujte jim tak pozornost a chraňte sebe i svůj účet.

Informujte banku

Pokud máte byť jen podezření, že se s vaším účtem děje něco podivného či špatného, kontaktujte svou banku. Přes infolinku vám zákaznická podpora dokáže zkontrolovat váš účet, zablokovat příkazy nebo ztracenou kartu.

Amy Růžová ( 19. března 2023 19:43 )

Tomu říkám Pomáhat a chránit!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání