Pražská pobočka otevřela ve středu v 7:30 a už v tu dobu se před ní táhla zhruba kilometrová fronta ulicemi Na Příkopě, Panská, Jindřišská a Senovážná téměř až zpět ke vstupu do banky. Někteří lidé ve frontě uváděli, že čekali přes noc navzdory silnému mrazu. „Na místo jsem dorazil v 7:30, kdy se mělo otevírat, ale stála tam fronta až do nekonečna, tak jsem se na to vykašlal,“ řekl Blesku Jirka. V 8:30 pak banka na twitteru oznámila, že frontu z kapacitních důvodů uzavřela.

Tudy se táhne fronta před Českou národní bankou v Praze (8. února 2023).
Autor: koláž Blesk.cz

Speciální tisícikorunu půjde běžně využívat v obchodech. Od standardní se liší přetiskem na lícní straně, který tvoří výroční logo ČNB ke 30 letům existence a motiv dobového kolku z doby měnové odluky. Motiv kolku vychází z originální rytiny tisícikorunového kolku, jež se dochovala v technickém archivu Státní tiskárny cenin. Kolky se v roce 1993 označovaly původní československé bankovky využívané do doby, než byla vytištěna nová česká platidla.

ČNB bankovku vydala s cílem připomenout širší veřejnosti 30. výročí měnové odluky. Navázala na stokorunovou bankovku s přetiskem z roku 1919 vydanou u příležitosti 100. výročí vzniku československé měny. „U veřejnosti to byl velmi vítaný předmět, tak jsme se to rozhodli zopakovat,“ řekl ČTK ředitel odboru peněžního oběhu a ochrany platidel ČNB Jan Mayer.

Zástupci ČNB z bezpečnostních důvodů nechtěli upřesnit, jak velká část emise se zatím prodala. Centrální banka ale odpoledne uvedla, že další kusy budou moci zájemci získat ve čtvrtek opět od 7:30. Už dříve dnes ČNB na twitteru upozornila, že dotisk výročních bankovek nad rámec dvousettisícové emise se neplánuje.

Překupníci

„Primárně to je určeno pro širší veřejnost, ale víme, že je i zájem jak z oblasti sběratelů, tak z oblasti různých překupníků,“ uvedl Mayer. Růst hodnoty speciální bankovky v čase ale neočekává. „S ohledem na emisní náklad 200 000 kusů si to úplně nemyslíme,“ řekl. Už ve středu dopoledne se však třeba na aukčním portálu Aukro objevily nabídky výroční tisícikoruny až za pětinásobek ceny. Kolem 11:00 nabízeli překupníci na Aukru tuto speciální bankovku nejméně za zhruba 2000 korun, několik nabídek bylo za ceny přes 3000 korun a nejdražší za 4000 až 5000 korun za kus.

Ze zkušeností s emisí speciální stokoruny Mayer vyvozuje, že největší zájem o vydanou tisícikorunu bude od středy do pátku. „Začátkem příštího týdne předpokládáme dorozebrání posledních kusů,“ řekl.

Centrální banka připomíná výročí měnové odluky také výstavou Rozděleno!, která se dnes veřejnosti otevírá v Návštěvnickém centru ČNB a která ukazuje vznik a podobu české měny. V letošním roce také plánuje pořádání konferencí pro odborníky i pro veřejnost zaměřených na vývoj českého bankovnictví nebo na dopady finanční krize v roce 2009 na tuzemský bankovní sektor.

Video
Video se připravuje ...

Jmenování nového guvernéra ČNB Aleše Michla na Pražském hradě (11. 5. 2022) ČTK/Blesk

Fotogalerie
30 fotografií