Začněme jednoduchým příkladem. Sportovní boty má v botníku snad úplně každý. Za značkové dáme v obchodě tisícovku, patnáct stovek, ale i dva, tři tisíce, či dokonce více.

Česká obuvnická a kožedělná asociace (ČOKA) zveřejnila šokující statistiku. Z ní vyplývá, že tento typ bot se k nám dováží nejčastěji právě z Číny. Pár, za který musíme vysolit takto horentní sumy, se do Česka dováží právě za průměrných 285 Kč! Z Vietnamu k nám míří za 564 Kč a z Německa za 646 Kč. Nejlevněji vycházejí z Polska, pár za 204 Kč. Pravdou je, že od severních sousedů importují obvykle nejlevnější typy, což jsou plastové pantofle.

Na druhou stranu, jak často si koupíte obuv za dvě stovky? Pozor, tady je nutné doplnit, že uvedené ceny jsou včetně dopravy někdy i téměř přes celý svět. Nejde tedy o výrobní cenu. Kdo kasíruje rozdíl mezi cenou dovozu a tou, co zaplatíme?

„Je nutné, aby se poplatili zaměstnanci, energie, skladování a nájmy a pochopitelně se musí něco vydělat,“ řekla Blesku Vlasta Mayerová, tajemnice ČOKA. Často podle ní závisí i na tom, na jak lukrativním místě obchod je a jestli je obchodník majitel, nebo je jen v nájmu.

Podle ekonomů by však boty tak drahé být nemusely. „Obchodní řetězce zneužily strachu lidí z války a energetické drahoty a ceny nadsadily nad ty způsobené objektivním růstem nákladů. Mastily si kapsu i na prodeji obuvi a oděvů,“ myslí si ekonom Lukáš Kovanda.

V zahraničí jsou levnější

Když vyjedete za hranice, lehko se najdou boty, které jste draze koupili v Česku, za nižší cenu. „Velikost marže v Česku bývá často velmi vysoká, což vede k vyšším koncovým cenám, než je v zahraničí,“ říká ekonom Štěpán Křeček. Podle ekonomky Markéty Šichtařové nejsou Češi naučeni kupovat zboží přes zahraniční e-shopy. „Nakupují v domácích obchodech a hodně si připlácejí. Přitom na zahraničním e-shopu by našli stejné boty levněji,“ říká Šichtařová.

Okrádají dovozci stát?

Nejsou statistiky zmanipulované? Respektive nesrážejí dovozci ceny zboží na co nejméně, aby nemuseli platit clo českému státu? „V jisté míře dlouhodobě vskutku dochází k podhodnocování cen na dovozu za účelem platby nižšího cla. Tyto podvody se však zdaleka ne vždy podaří prokázat. Například v roce 2018 odstoupil šéf slovenské finanční správy právě po kauze se systematickým podhodnocováním cen asijského dovozu obuvi a oděvů,“ konstatoval ekonom Lukáš Kovanda.

Možné podfuky odmítla Hana Prudičová, mluvčí Generálního ředitelství cel ČR: „Celní správa má dlouhodobě přijatá opatření zaměřená na potenciálně podhodnocené dovozy textilu a obuvi, ale i jiných komodit, zejména z Asie.“ Doplnila, že dovozní cena neobsahuje cla, daně a obecně náklady vynaložené po dovozu na území EU. „Zároveň je třeba konstatovat, že dovozy obuvi z Číny jsou v různé kvalitě, druzích a obchodních značkách. To samozřejmě má vliv na jejich cenové relace,“ dodala.

50% sleva?

I na ní obchodník vydělá

Podle ekonoma Štěpána Křečka nemají obchodníci v Česku motivaci snižovat si marži. „Bude to do té doby, dokud budou lidé nakupovat předražené boty. V některých případech boty v akci zlevní i o 50 procent, přesto na jejich prodeji stále vydělávají,“ konstatoval.

 

Video
Video se připravuje ...

Exministryně Schillerová o vládním balíčku. Jak nás zasáhne? A čeká vládu peklo? David Polák

Fotogalerie
14 fotografií