Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Italští turisté utekli bez placení: „Idioti,“ zuří premiérka a účet za 1900 Kč zaplatila

Autor: ČTK, simao - 
19. srpna 2023
15:59

Italská premiérka Giorgia Meloniová zaplatila účet za čtveřici Italů, kteří se najedli v restauraci v albánském městě Berat, ale pak utekli bez placení, což pobouřilo místní. Meloniová byla v Albánii přitom tento týden na dovolené shodou okolností také - na pozvání tamního premiéra Ediho Ramy. Uprchlé turisty označila údajně za idioty, uvedla agentura Reuters. V Itálii čelila Meloniová kritice opozice za nybaložení peněz z veřejných prostředků, kterým se bránila slovy o tom, že peníze šly z jejího účtu.

Záběry mladých Italů, kteří po večeři v jedné z restaurací v Beratu spěšně opouštějí místo, obletělo sociální sítě, a případu se pak začala věnovat i albánská a italská média.

Zmínil ho dokonce albánský premiér Edi Rama v rozhovoru se šéfkou italské vlády Giorgií Meloniovou, která do jeho země zavítala na dovolenou. Ta na to reagovala tím, že velvyslanci Itálie řekla, aby „šel a zaplatil za ty idioty“.

Italské velvyslanectví v Albánii nyní potvrdilo, že účet na v přepočtu 80 eur (1920 Kč) uhradilo v plné výši. Ne ovšem na vlastní náklady, ale jako zprostředkovatel peněz od premiérky Meloniové.

„Italové respektují pravidla a splácejí své dluhy a my doufáme, že se podobné epizody nebudou opakovat,“ konstatovali italští diplomaté.

Albánský premiér Rama očekává, že do Albánie letos na dovolenou přijede téměř 500 000 Italů, které sem lákají především výrazně nižší ceny než v jejich domovině.

Meloniová platila ze svého

Meloniová podle agentury ANSA nyní zaplacení účtu obhajuje. „Itálie, kterou chci reprezentovat, není národ, který by o sobě nutil mluvit v zahraničí kvůli těmto věcem, který nerespektuje práci druhých, který si myslí, že je legrační okrádat ostatní,“ uvedla Meloniová.

Opozice však uvedla, že veřejné peníze by se k takovým účelům neměly používat. Meloniová však následně objasnila, že neuhrazený účet zaplatila ze svého.

Z Albánie se pak přesunula na farmu v Pugii, kde italská premiérka pokračuje v letní dovolené.

Švagr Meloniové-ministr. Otázka národní hrdosti

Do Albánie zavítal i Francesco Lollobrigida, italský ministr zemědělství a jeden z nejbližších spojenců Meloniové. Není divu, ministr je totiž rodinným příslušníkem Meloniové - švagrem! Je totiž nejen prasynovcem herečky Giny Lollobrigidy, ale také manželem sestry premiérky Meloniové Arianny.

I jeho přitom počínání italských turistů naštvalo. Zaplacení účtu za uprchlé turisty pak označil za otázku národní hrdosti.

Video  Sedm věcí, které jste nevěděli o Giorgii Meloniové  - Videohub
Video se připravuje ...

Uživatel_5634767 ( 20. srpna 2023 14:53 )

Pokud se lidstvo nedomluví že za každou špatnost budou obrovské tresty, za krádeže useknutí ruky,(proč ne) a za vraždu trest smrti nic se nezmění!!! S lidským živočichem který se přírodě nepovedl to jinak bohužel nejde. Normální je přeci nezabíjet,nekrást a neznásilňovat a nenormální je to dělat. Pryč s tak nekvalitními živočichy,nemají mít místo mezi těmi normálními a myslícími!!! Jak jednoduché řešení, hned by ubylo zločinnosti a na světě by bylo lépe!

Kristýna Fla ( 20. srpna 2023 13:51 )

"nybaložení peněz" ???

cesky_novinar_ ( 20. srpna 2023 11:58 )

Babišův Agrofert měl za uplynulý rok 2022 obrat přes 260 miliard (260 tisíc milionů). Uvedla v telce Margita Balaštíková z ANO.

Jiří Zvěřina ( 20. srpna 2023 02:34 )

Vůbec nechápu takové chování v cizině...

Jiří Zvěřina ( 20. srpna 2023 02:33 )

Už vidím, jak by v obdobné situaci platil ze svého ten stand-up komik Fiala...

Zobrazit celou diskusi