Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dědictví po Berlusconim: Milence a gangsterovi odkázal miliardy! Děti mají kontrolu nad impériem

Aktualizováno -
6. července 2023
16:48
Autor: ČTK, Lukáš Štěrovský - 
6. července 2023
11:33

Byl kontroverzní osobou za svého života a zůstává kontroverzní i po své smrti. Ve své závěti totiž Silvio Berlusconi (†86) obdaroval i o 53 let mladší milenku či blízkého mafiána! Dvě nejstarší děti zesnulého italského expremiéra a podnikatele Marina a Pier Silvio pak budou mít společně většinový podíl v mediálním impériu Fininvest. Uvedla to agentura ANSA, která má k dispozici text závěti.

„Je hodná telenovely.“ Tak závět italského bouřliváka, který minulý měsíc podlehl leukémii v kombinaci se zápalem plic, okomentoval Luigi de Magistris (56), bývalý starosta Neapole.

Něco na tom bude, takhle totiž Berlusconi, jeden z nejbohatších občanů Itálie, naložil se svým majetkem v hodnotě 155 miliard Kč. Hned 100 milionů eur (2,4 miliardy korun) zdědí jeho o 53 let mladší přítelkyně Marta Fascinaová (33), přestože spolu na žádost dětí nikdy nevstoupili do manželského svazku.

Stejná částka poputuje na konto Berlusconiho bratra Paola (73). Čekali byste, že zbytek připadne pěti Silviovým potomkům? Omyl!

Slzy gangstera

Hned 720 milionů korun totiž obdrží blízký Berlusconiho poradce Marcello Dell´Utri (81), který je současně jediným dědicem mimo Berlusconiho rodinu.

Rodilý Sicilan byl přitom mimo jiné v roce 2017 odsouzen na sedm let vězení za spolupráci s mafií! „Od rána nedělám nic jiného, než že pláču,“ řekl politik, který spolupráci s gangstery vždycky popíral a dodal, že závěť ukazuje velikosti Berlusconiho jako člověka.

„Byl pro mě jako bratr. Znali jsme se více než 60 let. Vždy mi pomáhal. Dokonce i na univerzitě se dělil o své poznámky,“ vzpomíná na kontroverzního politika proslulého i sexuálními skandály. Bývalý senátor Dell´Utri je podle italského tisku člověkem, který skutečně zná mnohá tajemství o podnikání a působení v politice bývalého premiéra.

Rodinný podnik

Dětem pak připadne rodinný podnik Fininvest, který pod ovládá přední evropské televizní stanice a nakladatelství a ve kterém je obsažen zbytek Berlusconiho bohatství.

Marina (56) a Pier (54), děti z prvního manželství, zastávají v podniku vedoucí pozice a připadne jim společný 53% podíl. Třem dětem z druhého manželství – Luigimu (34), Eleonoře (37) a Barbaře (38) – připadne dalších 47 %.

Berlusconiho děti už dříve v prohlášení uvedly, že „žádný z akcionářů nebude mít celkovou individuální nepřímou kontrolu“ nad společností Fininvest, jako to bylo dříve u jejich otce. Berlusconi měl ve firmě podíl 61 procent.

Když dědí jen děti, tak se mezi ně podle italského práva rozdělují rovným dílem nejméně dvě třetiny majetku. Poslední třetinu majetku pak může zůstavitel rozdělit volně podle své vůle. Berlusconi rozhodl, že tuto část majetku odkáže rovným dílem pouze dětem z prvního manželství - Marině a Pier Silviovi. Ti dostanou také zhruba 60 procent Berlusconiho majetku mimo Fininvest.

Celkovou hodnotu majetku Berlusconiho rodiny odhadl magazín Forbes na zhruba 6,5 miliardy eur (155 miliard korun), píše agentura Reuters.

Fininvest, který drží skoro polovinu kapitálu mediální společnosti MFE, tvoří největší část dědictví po bývalém premiérovi. MFE provozuje významné televizní stanice v Itálii a Španělsku a má kontrolu nad společností ProSiebenSat.1 Media, která je největší soukromou televizní skupinou v Německu. Fininvest také drží většinu kapitálu v nakladatelství Mondadori či 30 procent akcií banky Mediolanum.

Video  Pohřeb Berlusconiho: Rakev posetá růžemi i dcery a přítelkyně se slzami  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi