Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakovina prostaty i těžký covid: Jaké nemoci překonal Berlusconi (†86) a která mu byla osudná?

Autor: ula - 
16. června 2023
05:00

Léta měl kardiostimulátor, prodělal operaci srdce, překonal rakovinu a prošel si těžkým průběhem covidu-19. Komplikace spojené se vzácnou formou leukémie už porazit nedokázal. Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi toto pondělí zemřel v milánské nemocnici San Raffaele, kde byl hospitalizován kvůli zápalu plic a právě chronické leukemii.

Že má Berlusconi problémy se zdravím, se vědělo už od letošního dubna, kdy lékaři poprvé přiznali, že bývalý italský premiér se potýká s chronickou myelomonocytární leukemií.

V roce 2000 Berlusconi v rozhovoru přiznal, že v roce 1997 onemocněl rakovinou prostaty, druhou nejčastější rakovinou u mužů. „Odhalena byla včas a bylo možné s ní bojovat. Prošel jsem si ale noční můrou, která trvala měsíce. Ale vyléčil jsem se. Podařilo se mi vystoupit z tunelu,“ popsal tehdy Berlusconi.

Video  Pohřeb Berlusconiho: Rakev posetá růžemi i dcery a přítelkyně se slzami  - Reuters
Video se připravuje ...

V posledních letech se Berlusconi stále častěji potýkal se zdravotními problémy. Dlouhá léta měl kardiostimulátor. V roce 2016 podstoupil operaci srdce, kdy mu byla nahrazena vadná aortální chlopeň.  V dubnu v roce 2019 byl hospitalizován kvůli silným bolestem břicha a následně operován kvůli neprůchodnosti střev.

Covid – nejhorší životní zkušenost

V roce 2020 byl hospitalizován s covidem-19. Průběh nemoci popsal jako „nejhorší životní zkušenost“ – zejména proto, že dle svých slov trpěl „long covidem“, tedy následky spojenými s nákazou přetrvávajícími ještě dlouhé měsíce po opuštění nemocnice. Od té doby se do péče lékařů opakovaně vracel. V lednu 2022 byl hospitalizován kvůli infekci močových cest. Měl srdeční problémy a také prodělal zápal plic. Tyto komplikace už byly zřejmě spojeny s onemocněním leukemií.

V dubnu tohoto roku lékaři oznámili, že Berlusconi trpí leukemií, která však nemá akutní průběh.

Vzácná forma leukemie ohrožuje hlavně seniory

MUDr. Jitka Segethová, primářka Oddělení klinické hematologie z Fakultní nemocnice v Motole, pro Blesk Zprávy uvedla, že „pokud se jedná o chronickou myelomonocytární leukemii, tak je to jeden typ myelodysplastického syndromu. (Jedná se o onemocnění krvetvorby způsobené mutací kmenové krvetvorné buňky, která vede k tvorbě patologického klonu buněk jedné nebo více krevních řad, pozn. red.)

„Incidence je 2–5 případů na 100 000 obyvatel ročně, téměř polovinu nemocných tvoří osoby starší 70 let, u kterých činí incidence až 15 případů na 100 000 obyvatel,“ dodala Segethová.

Chronická myelomonocytární leukemie se může projevovat váhovým úbytkem, nočním pocením, zvýšenou teplotou, krvácivými projevy a také zvětšením sleziny nebo jater.

„Diagnostikuje se vyšetřením kostní dřeně, kde je zachycena porucha krvetvorby, zvýšené procento mladých bílých krvinek – blastů. Podle počtu blastů se dělí na typ 1 a 2. Určité specifické změny lze najít už při vyšetření periferního krevního obrazu,“ vysvětluje primářka z Motola.

Pouze podpůrná léčba

Myelomonocytární leukemie se léčí cytostatiky (léky, které ničí nádorové buňky, pozn. red). „U mladších pacientů s nepříznivými prognostickými parametry lze léčit transplantací kostní dřeně, někteří pacienti jsou léčeni jen podpůrnou léčbou,“ říká o léčbě MUDr. Segethová.

U většiny pacientů se jedná o nevyléčitelné onemocnění, u kterého však lze poskytnout léčbu ke zpomalení postupu nemoci a minimalizaci rizika komplikací a symptomů. To byl zřejmě i Berlusconiho případ.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi