Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Politici o smrti Berlusconiho (†86): Putin a Orbán zmínili přítele, kondolují Macron i z USA

  • Autor: Darina Jíchová,ČTK - 
    Aktualizováno -
    12. 6. 2023
    21:04
    12. 6. 2023
    11:42

    Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi dnes zemřel v milánské nemocnici San Raffaele, kde byl od minulého pátku hospitalizován kvůli zápalu plic a chronické leukémii. Předsedovi strany Forza Italia a zakladateli společnosti Mediaset bylo 86 let. Informoval o tom list Corriere della Sera. První kondolence přicházejí od italských i světových politiků.

  • 1.Putinův či Orbánův přítel

    „Pro mě byl Silvio blízký člověk a skutečný přítel. Vždy jsem upřímně obdivoval jeho moudrost a jeho schopnost přijímat rozvážná, prozíravá rozhodnutí i v těch nejsložitějších situacích,“ uvedl ve své kondolenci ruskýc prezident Vladimir Putin.

    Přátelství Berlusconiho s Putinem se projevilo například v září loňského roku v den Berlusconiho 86. narozenin, tedy v době pokračující ruské agrese na Ukrajině. Putin tehdy expremiérovi poslal přání všeho nejlepšího a 20 lahví vodky a Berlusconi se pochlubil, že mu dárek oplatil italským vínem.

    Jako přítele dnes Berlusconiho označil i maďarský premiér Viktor Orbán, jehož vláda jako jediná v Evropské unii udržuje navzdory ruské invazi na Ukrajinu zejména obchodní kontakty s Moskvou.

    „Odpočívej v pokoji, můj příteli,“ napsal na twitteru Orbán a připojil fotografii, na níž je zachycen s Berlusconim, kterého popsal jako „velkého bojovníka“.

  • 2.Kondolence z EU, Německa i USA

    Předsedkyně evropského parlamentu Roberta Metsolaová rovněž kondolovala. „Silvio Berlusconi byl bojovník, který vedl středovou pravici, na poli politiky, jak italské, tak evropské, se pohyboval po generace. Byl to otec, podnikatel, europoslanec, premiér, senátor. Zanechal tu stopu, kterou jen tak někdo nezapomene. Děkujeme, Silvio,“ sdílela na svém Twitteru.

    „Vyjadřujeme italskému lidu a italské vládě svou soustrast,“ uvedl mluvčí německé vlády Wolfgang Büchner na dnešní vládní tiskové konferenci. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že ji zpráva o Berlusconiho úmrtí zarmoutila. „Vedl Itálii v době politických změn a od té doby pokračoval v utváření své milované země,“ uvedla na twitteru.

    „Byl samozřejmě nesmírně významnou osobností v životě Itálie, v politickém životě i ve veřejném životě země,“ řekl šéf americké diplomacie Antony Blinken.

  • 3.Vzkazy Macrona a papeže

    Francouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil politování na úmrtím Berlusconiho, který byl podle něj významnou osobností moderní Itálie a vždy usiloval o posílení vazeb mezi oběma zeměmi. Vyjádřil také soustrast italskému lidu a Berlusconiho rodině.

    Kondolence přišly i z Izraele či Vatikánu. „Silvio byl velkým přítelem Izraele a vždy nás podporoval,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

    Papež František v telegramu označil Berlusconiho za „protagonistu italského politického života, který se s energickým temperamentem ujal odpovědnosti za veřejnost“.

    Dlouholetý nizozemský premiér Mark Rutte na twitteru napsal, že Berlusconiho odchodem Itálie přišla o silnou osobnost. „Byl prvním italským premiérem, s nímž jsem spolupracoval. Budu si ho pamatovat jako výrazného a zaníceného politika,“ napsal Rutte.

    Britský ministerský předseda Rishi Sunak prostřednictvím uvedl, že „Berlusconi zanechal značnou stopu v italské politice po několik desetiletí“.

     

  • 4.Smutní mnoho Italů

    Mezi prvními kondoloval například italský ministr obrany Guido Crosetto. „Zůstane tu po něm obrovská prázdnota. Jedna celá éra končí. Sbohem Silvio,“ napsal na svém Twitteru.

    Senátor Matteo Renzi, který působil v letech 2014 až 2016 jako italský premiér, se rovněž s Berlusconim loučil na sociálních sítích. „Zapsal se do historie. Mnozí ho milovali, mnozí ho nenáviděli. Ale každý musí uznat, jaký měl dopad na politiku, ekonomiku, sport a televizi, to je nevídané. Dnes Itálie truchlí společně s jeho rodinou, jeho milovanými. Všem, kteří ho milovali, bych chtěl vyjádřit obrovskou soustrast a poslat upřímné objetí. Budeš nám chybět, Silvio. Ať je ti lehká zem,“ napsal Renzi.

    „Ztratil jsem velkého a skvělého přítele, odešel velikán. Jsme zlomený, jen málokdy pláču, ale dnes je právě jeden z těch dnů. Pro Itálii a Italy jsi udělal tolik, prázdnotu po tobě, jen těžko někdo zaplní. Šťastnou cestu, Silvio, můj příteli,“ italského ministra dopravy Mattea Salviniho evidentně zpráva o smrti Berlusconiho zdrtila.

    „Dnes truchlím. Silvio, můj přítel po mnoho let, přes mnoho momentů smíchu i obtíží, odešel. Dnes na něj vzpomínám a modlím se za ně, vím, že by to ocenil, rodině posílám vřelé objetí, stejně tak jeho dětem a všem, co ho milovali,“ uvedl regionální ministr vnitra Roberto Calderoli.

    „Nesmírný smutek, děkujeme Silvio,“ přidal se italský ministr zahraničí Antonio Tajani.

  • 5.Video italské premiérky

    Také premiérka Giorgia Meloniová sdílela kondolenční video na svém twitteru:

    „Silvio Berlusconi byl podnikatel a politik, který psal zásadní stránky naší historie, a to na každém poli, do nějž zasáhl. Rozněcoval a polarizoval veřejnou debatu jako nikdo jiný a i jeho oponenti musí uznat, že mu nikdy nechyběla odvaha, vášeň a houževnatost,“ řekl k Berlusconimu expremiér Giuseppe Conte.

    Další z někdejších italských předsedů vlády Romano Prodi vyjádřil svou upřímnou soustrast. „Pamatuji si ho jako politického lídra, který měl ve svém dlouhém a intenzivním veřejném nasazení velký vliv na chod naší země a ovlivnil nejen instituce, ale i život všech občanů. V naší dlouhé politické konfrontaci jsme reprezentovali různé a protichůdné světy, ale naše rivalita nikdy nepřerostla v pocity nepřátelství na osobní úrovni,“ dodal, že se navzájem respektovali.

    „Zpráva o smrti Silvia Berlusconiho nás hluboce zasáhla. Byl to skvělý státník, který po sobě zanechal stopu v historii Itálie, světa a rusko-italských vztahů. Upřímnou soustrast rodině, jeho přátelům a Italům,“ sdílela na svém twitteru ruská ambasáda v Itálii.

  • 6.Kalousek a další české hlasy

    A pozadu nejsou ani čeští politici, například bývalý ministr financí Miroslav Kalousek sdílel zprávu o Berlusconiho smrti na svém Twitteru: „Zemřel Silvio Berlusconi. Politik s pravicovou rétorikou, kterou nedokázal (a možná ani nechtěl) doprovázet činy. Sliboval Italům reformy a dovedl je místo nich k bezprecedentnímu zadlužení. Příklad pro mnohé pravicové politiky, že mluvit stačí. R.I.P,“ napsal.

    „Zemřel Silvio Berlusconi. Určitě netrpělivě čeká na svého kamaráda Vovu Putina. V pekle,“ uvedla bývalá ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny ČR, lékařka Džamila Stehlíková na svém twitteru.

lucie13 ( 12. června 2023 17:44 )

lucie13 ( 12. června 2023 17:43 )

Tak na Džamilu je tak někdo vůbec zvědavý
Čeští politici by si měli zamést vlastní hnůj, jak byl potrestán Nečas se svojí šlehačkovou kurtizánou?
Nějací italští mafiáni nám mohou být ukradení, za to ti čeští ne, na ty bychom si měli posvítit, jak hospodaří s našimi penězi do vlastních kapes.

Menhira ( 12. června 2023 15:55 )

Ta Džamila Stehlíková, proboha, kdo tuhle stvoření tady drží? To je inteligence! Jen aby nám to tady nenakladlo vajíčka, to by bylo nebezpečné....!

jonn ( 12. června 2023 15:38 )

To Mirek Topol pojede ,bude BONGO BONGO :

Jirik-ta ( 12. června 2023 13:50 )

Zobrazit celou diskusi