Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Berlusconi trpící leukémií opustil nemocnici. Doprovodila ho jeho o 53 let mladší družka

Autor: ČTK - 
19. května 2023
15:43

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi opustil po 45 dnech nemocnici. Šestaosmdesátiletý Berlusconi byl hospitalizován na začátku dubna kvůli zánětu plic spojenému s leukémií, se kterou se bývalý premiér léčí, píše agentura Reuters. K současnému stavu politika a zakladatele vládní strany Vzhůru, Itálie se lékaři nevyjádřili.

Na odjezd bývalého předsedy vlády čekaly podle deníku Corriere della Sera desítky lidí a novinářů. Berlusconi nasedl do tmavého auta se svou družkou Martou Fascinaovou a při odjezdu zamával přihlížejícím lidem.

Odchod Berlusoniho z nemocnice přivítali premiérka Giorgia Meloniová či koordinátor strany Vzhůru, Itálie a šéf italské diplomacie Antonio Tajani.

Berlusconi byl jakožto vůdce středopravicového bloku zhruba dvě desetiletí jedním z hlavních hybatelů italské politiky a opakovaně zastával post premiéra. Jeho politický vliv ochabl po roce 2013, kdy ho senát zbavil mandátu, protože byl odsouzen za daňové podvody.

V posledních letech Berlusconi opakovaně trpěl zdravotními problémy. V roce 2016 postoupil operaci srdce a v roce 2020 se nakazil covidem-19. Od té doby se několikrát vrátil do nemocnice. V dubnu lékaři oznámili, že Berlusconi trpí leukémií, která však nemá akutní průběh.

Zobrazit celou diskusi