Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Berlusconi bojující s leukémií se po měsíci ukázal veřejnosti. Není jasné, kdy opustí nemocnici

Autor: ČTK - 
6. května 2023
19:24

Silvio Berlusconi dnes ve videu z nemocničního pokoje poděkoval svým příznivcům. Šestaosmdesátiletý bývalý italský premiér je hospitalizován už měsíc. V nemocnici San Raffaele v Miláně ho přijali 5. dubna s plicní infekcí, lékaři pak oznámili, že má leukémii. První týden a půl strávil na jednotce intenzivní péče. Píše o tom web 20 minutes.

Tady jsem, jsem tu pro vás, poprvé za měsíc mám na sobě košili a sako,“ řekl miliardář a mediální magnát v předem nahraném projevu, který pustili na kongresu jeho pravicové strany Vzhůru, Itálie (Forza Italia).

Elegantně oblečený Berlusconi byl usazený za stolem s transparentem strany a s italskou vlajkou za zády. Poděkoval svým příznivcům za podporu, “která mi více než cokoli jiného pomohla překonat velmi nebezpečný zápal plic“.

Podle zdroje agentury AFP Berlusconi doufal, že opustí nemocnici včas, aby se dvoudenního sjezdu, který začal v pátek v Miláně, mohl zúčastnit osobně. Lékaři ve středu řekli, že jeho stav je „stabilní“, ale neuvedli, kdy by mohl být propuštěn z nemocnice. Berlusconi byl v posledních letech hospitalizován několikrát, mimo jiné poté, co se v roce 2020 nakazil covidem-19.

Forza Italia je partnerem koaliční vlády premiérky Giorgii Meloniové a Berlusconi, který je zakladatelem strany, zůstává jejím předsedou. Ale přestože je členem Senátu, na veřejnosti vystupuje jen zřídka.

Forza Italia ztratila velkou část podpory od časů, kdy byl Berlusconi třikrát premiérem v letech 1994 až 2011. Nejnovější průzkumy jí přisuzují pouze sedmiprocentní podporu ve srovnání s téměř 29 procenty pro Meloniové krajně pravicovou stranu Bratři Itálie (FdI).

Zobrazit celou diskusi