A jak se onemocnění projevuje? „První obtíže jsem začal pozorovat asi před třemi měsíci, kdy jsem měl pocit zhoršeného komfortu vidění. Musel jsem více zaostřovat, začal jsem hůře číst titulky v televizi. Pak se objevil flíček v levém oku,“ popisuje Jaroslav Forman (77) z Berouna. Protože je sám lékař, věděl, že musí hned jednat. „Zkontaktoval jsem svého očního lékaře, který mi diagnostikoval věkem podmíněnou makulární degeneraci,“ dodal Forman.

Měl štěstí, protože se právě objevila možnost zcela nového léčebného postupu. „Jsem ráda, že máme nyní možnost nabídnout pacientům zcela nový lék, který by mohl nejen zlepšit jejich zrak, ale také snížit zátěž při léčbě menším počtem injekcí,“ vysvětluje vedoucí lékařka oční kliniky Lexum Praha Budějovická MUDr. Martina Rubešová. Právě ona aplikovala léčbu i panu Formanovi, prvnímu pacientovi, jenž ji u nich podstoupil.

Převratná léčba

Zákrok se provádí tak, že lék se vstříkne injekcí přímo do sklivcového prostoru. Nová léčba kombinuje dvě vysoce účinné látky, které se vzájemně doplňují a napomáhají zastavit rozvoj onemocnění. Dobrá zpráva je, že na některých klinikách hradí zákrok zdravotní pojišťovny. Tato kúra je mnohem výhodnější a i šetrnější. I po ní však zůstává pacient nadále pod lékařským dohledem.

„Do roku 2003 jsme museli pouze sledovat, jak naši pacienti přicházejí o zrak a stávají se z nich prakticky slepci. Dnes je možné léčbou nemoc nejen zastavit, ale zlepšit subjektivní vidění a nově i prodloužit intervaly mezi injekcemi,“ pochvaluje si primář oční kliniky Lexum MUDr. Ivan Fišer. A jak dodává, klíčové je nemoc odhalit a začít s biologickou léčbou co nejdříve.

Dvě formy

Jde o nejčastější příčinu slepoty v Evropě. Makulární degenerace v sobě zahrnuje dvě rozdílné formy onemocnění. Tzv. suchá forma znamená pozvolné zhoršování vidění a jejím důvodem je úbytek a poškození sítnice. Léčba je určena pro druhou formu onemocnění – vlhkou formu, při které dochází k prorůstání cév do míst, kde se vyskytovat nemají.

 

Video
Video se připravuje ...

Zánět spojivek: Příčiny, příznaky a léčba Videohub

Fotogalerie
4 fotografie