Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Takhle se Berlusconi (†86) usmíval na poslední fotce před smrtí. A první detaily pohřbu

Aktualizováno -
12. června 2023
17:48
Autor: amb, ČTK - 
12. června 2023
14:41

Silvio Berlusconi bude mít pohřeb ve středu v Miláně. Na posledním snímku z konce května sedí italský expremiér v autě. Odjíždí z nemocnice a doprovází ho jeho o více než 50 let mladší přítelkyně. Dříve se vzali, svatba ale nebyla oficiální kvůli obavám o majetek. Marta Fascina na instagramu také sdílela snímky ze života s Berlusconim. 

Státní pohřeb bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho se uskuteční ve středu v milánském dómu, informuje italská tisková agentura ANSA. 

Za účasti prezidenta

Smuteční obřad začne v 15:00 SELČ, uvedla agentura Reuters. Mezi hosty se očekává italský prezident Sergio Mattarella. Podle zdrojů, na které se odvolává ANSA, bude dnes Berlusconiho tělo převezeno do jeho vily v Arcore nedaleko Milána.

Tělo vystavovat nebudou

ANSA původně informovala, že tělo bude od úterka vystaveno v produkčním centru Berlusconiho televizní společnosti Mediaset ve městě Cologno Monzese, aby se památce mohla přijít poklonit veřejnost. Poté, co milánská policie lokalitu prohlédla, ale agentura informovala, že se tak nestane kvůli obavám o veřejný pořádek.

Jako milánský dóm bývá označována katedrála Narození Panny Marie, což je po vatikánské bazilice svatého Petra druhý největší chrám na Apeninském poloostrově. Jde také o jeden z největších kostelů na světě.

Poslední foto Berlusconiho

Poslední fotografie Silvia Berlusconiho před jeho smrtí je z 19. května 2023. Sedí v autě vedle své přítelkyně Marty Fascinaové (33). Zrovna odjížděl z nemocnice San Raffaele v Miláně, kde strávil dlouhých 45 dnů. 

O Berlusconiho zdraví se intenzivně mluvilo od letošního dubna, kdy lékaři poprvé přiznali, že se potýká s chronickou leukémií. V předchozích letech trpěl jinými zdravotními problémy.

Berlusconi byl nejdéle sloužícím italským premiérem navzdory skandálům kolem večírků plných sexu či obvinění z korupce. K nastartování i pokračování dlouhé politické kariéry tento mediální magnát využil své televizní sítě a ohromné bohatství, čímž vyvolával jak obdiv, tak nenávist, napsala agentura AP.

Poslední fotografie Silvia Berlusconiho před smrtí. Psalo se 19.5. 2023. Poslední fotografie Silvia Berlusconiho před smrtí. Psalo se 19.5. 2023. | Profimedia.cz

Berlusconiho už dlouho trápila leukémie. Jde o rakovinu krve, která se vyznačuje vysokým počtem bílých krvinek. V dubnu 2020 prodělal covid a v poslední době se k problémům přidala plicní choroba. V dubnu ho zmíněná nemocnice umístila na jednotku intenzivní péče, protože měl potíže s dýcháním. 

Jeho přítelkyně působí jako poslankyně strany Forza Italia, kterou založil. V roce 2022 proběhla svatba, která však byla „falešná“ – pár se oficiálně nevzal. Pět Berlusconiho dětí totiž mělo obavy o dědictví ve výši 140 miliard korun. Připadly by Fascinaové, které tehdy bylo 32 let. 

Nyní má expremiérovo obchodní impérium nejistou budoucnost. Berlusconi nikdy neuvedl, kdo by měl vést jeho společnost Media for Europe. Významnou roli by však mohla sehrát jeho nejstarší dcera Marina. Berlusconi vedl Itálii v premiérském křesle třikrát, a to v letech 1994 až 1995, 2001 až 2006 a 2008 až 2011.  

Jirik-ta ( 12. června 2023 20:30 )

RIP💖😢 Kamarádil s Putinem

Zobrazit celou diskusi