Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Berlusconimu hrozí 6 let za korupci svědků. 5 let vyfasuje striptérka Karima, kterou si „vydržoval“?

Autor: ČTK - 
25. května 2022
20:52

Bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu hrozí až šest let vězení za údajnou korupci svědků. Podle obžaloby platil zhruba 20 svědkům, aby o něm vypovídali v příznivém světle v procesech, ve kterých čelil obžalobě z využívání prostituce mladistvých a dalších trestných činů. Zastánci bývalého premiéra tvrdí, že Berlusconi je cílem zarputilého pronásledování ze strany italské justice, uvedla dnes italská tisková agentura ANSA. Obhajoba dlouhodobě obvinění odmítá.

V procesu Ruby Ter je Berlusconi obžalován spolu s dalšími 28 osobami z korupce svědků či z křivého svědectví před soudem. Obžaloba také navrhuje zabavit bývalému premiérovi a jednomu z nejbohatších Italů 10,8 milionu eur (zhruba 270 milionů korun), které podle ní použil na úplatu svědků.

Státní zástupci dnes navrhli pětiletý trest i pro bývalou Berlusconiho společnici Karimu Mahrougovou. Podle obžaloby Berlusconi ženu vydržoval a hradil její účty ve výši stovek tisíc eur výměnou za její příznivé svědectví.

Jedna z hlavních aktérek aféry Rubygate: Tanečnice a striptérka Karima Jedna z hlavních aktérek aféry Rubygate: Tanečnice a striptérka Karima | Reuters

Expremiér podle obžaloby navrhl ženě skrze své spolupracovníky, aby společně se svým přítelem vycestovala do Mexika.

Mahrougová podle státních zástupců měla díky podpoře italského politika tak nákladný životní styl, že „ani nemohla více utrácet, jedině že by vyhazovala peníze oknem“. Její tehdejší přítel si za Berlusconiho peníze podle vyšetřovatelů pořídil restauraci a několik bytů.

Státní zástupci se také domnívají, že Berlusconi pravidelně vyplácel peníze či přispíval na výdaje na bydlení a živobytí dalším dívkám, jež měly svědčit v procesu ohledně večírků v sídle bývalého premiéra. Mezi obžalovanými jsou i tehdejší spolupracovníci ministerského předsedy, kteří transakce zprostředkovávali. Pro obžalované státní zástupci žádají tresty odnětí svobody a také vysoké peněžní sankce.

Berlusconiho obhajoba tvrdí, že bývalý šéf vlády nepodporoval další obviněné, aby ovlivnil jejich svědectví, ale z velkorysosti.

Silvio Berlusconi Silvio Berlusconi | Reuters

Dnešní požadavek státních zástupců tvrdě kritizovali představitelé pravicových politických stran, kteří se domnívají, že stíhání je motivováno politicky. „Je to nepřijatelné a zarputilé pronásledování muže (Berlusconiho), který vždy jednal korektně a transparentně,“ uvedl Antonio Tajani, bývalý eurokomisař a celostátní koordinátor strany Vzhůru Itálie!, kterou Berlusconi založil.

Expremiér byl v předchozím procesu obžalován, že s Mahrougovou měl pohlavní styk, když byla nezletilá, což dívka popřela. Prvoinstanční soud Berlusconiho uznal vinným a odsoudil ho k sedmiletému vězení. Odvolací soud ho však v roce 2015 viny v této kauze definitivně zprostil.

Video  Nahá aktivistka jako u Zemana: „Tvůj čas vypršel,“ křičela na Berlusconiho.  - reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi