Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Průšvihář“ Berlusconi chce být prezidentem. Z voleb by měl vycouvat, říká jeho pravá ruka

Autor: ČTK - 
18. ledna 2022
19:18

 Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi by udělal nejlépe, kdyby stáhl svoji kandidaturu v prezidentských volbách tento měsíc, uvedl dnes jeho dosavadní podporovatel Vittorio Sgarbi. Poslanec Sgarbi, který se původně snažil přesvědčit nerozhodnuté zákonodárce, aby 85letého Berlusconiho podpořili, řekl, že s tímto „beznadějným“ snažením končí. Napsala o tom agentura Reuters.

Berlusconi stál v minulosti v čele čtyř kabinetů, ale jeho úspěch v prezidentské kampani se podle Reuters vždy jevil jako nepravděpodobný vzhledem k tomu, že byl odsouzen za daňové podvody a proslavil se večírky se sexuálním podtextem, které pořádal, zatímco byl ve funkci. Kromě toho stál před soudem kvůli podezření, že měl placený sexuální styk s nezletilou dívkou, a kvůli údajnému uplácení svědků během prošetřování této kauzy. Berlusconi veškerá pochybení popírá.

Sgarbi, kritik umění a poslanec za Berlusconiho stranu Vzhůru, Itálie (Forza Italia), dnes v rozhovoru s veřejnoprávní rozhlasovou stanicí RAI řekl, že podle jeho názoru Berlusconi nyní hledá cestu, jak z kampaně „důstojně“ vycouvat, a že pravděpodobně doporučí jiného kandidáta. Podle Sgarbiho by expremiér mohl vyzvat současného prezidenta Sergia Mattarellu, aby setrval v úřadu. Matterellovi je údajně více nakloněn než současnému premiérovi a bývalému šéfovi Evropské centrální banky Mariovi Draghimu. Právě Draghiho ale mnozí považují za favorita voleb.

Volba příštího italského prezidenta začne 24. ledna, kdy se za tímto účelem sejde přes 1000 poslanců a regionálních delegátů. Specifikem italských prezidentských voleb je, že fakticky neexistují oficiální kandidáti. Hlasování může trvat několik dní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi