Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman zrušil tradici? Po Vystrčilovi nepozval k novoročnímu obědu ani Pekarovou. Hrad mlčí

Autor: Jakub Veinlich, jt - 
7. ledna 2022
05:00

Je to nepsaná tradice. Prezident s manželkou na začátku roku poobědvá s premiérským párem, o pár dní později pak s předsedy obou parlamentních komor. Letos ale Miloš Zeman nechal prostřít slavnostní tabuli jen jednou. Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová pozvánku ke stolu nedostali. Hlava státu to neudělala poprvé.

Tradice netradice, Miloš Zeman letos zřejmě nepoobědvá s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovu (TOP 09). Ani jeden z nich tedy zatím nedostal k obědu do Lán pozvánku.

 „O tom, že bych obdržel nějaké pozvání, nevím,“ řekl na dotaz Blesku Vystrčil, který si Zemana znepřátelil kvůli vstřícnějším vztahům s Tchaj-wanem.

„V tuto chvíli žádné pozvání nemám, takže si myslím, že k tomu nesměřuje,“ reagovala pak v Epicentru ve studiu Blesk Zpráv Pekarová Adamová. „Může to být způsobeno různými důvody, já ty pravé úplně neznám. To by bylo potřeba se zeptat někde jinde,“ doplnila pak třetí nejvyšší ústavní činitelka v zemi. Připomněla pak, že podobné setkávání není v Česku úplně zakotvená zvyklost. „Je to určitá tradice, ale také není úplně jistá pevná, není to tak, že každý rok by takové obědy probíhaly,“ dodala šéfka poslanců.

Jestli Zeman nakonec Pekarovou Adamovou a Vystrčila pozve, jsme se pokoušeli dozvědět zaslanými SMS zprávami mluvčímu prezidentu Jiřímu Ovčáčkovi. Už po několikáté na zaslané dotazy nereagoval.

Štěch oběd odmítl kvůli volbám

Zeman nepoobědval s předsedy obou komor například na začátku roku 2018. Tehdy měl před druhým kolem prezidentské volby. Tehdy stál v čele Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předsedou poslanců byl Radek Vondráček (ANO).

Kancléř Vratislav Mynář měl říct Vondráčkovi, že se oběd neuskuteční z časových důvodů. Tehdy se potkali u korunovačních klenotů. Štěch tehdy odmítl nabídnutý termín před druhým kolem prezidentské volby. Nechtěl prý, aby byl oběd vnímán jako součást předvolební kampaně před prezidentskou volbou.

Pasivní kuřák Vondráček

Po roční odmlce se pak prezident Miloše Zeman vrátil k novoročním obědům s šéfy parlamentních komor v roce 2019. Senátu šéfoval dnes už zesnulý Jaroslav Kubera (ODS), Sněmovnu stále vedl Radek Vondráček. „Byly to příjemně strávené dvě hodiny pasivního kouření,“ okomentoval tehdy setkání Vondráček.

Kubera přiznal, že během diskuse vykouřil on sám zhruba 16 cigaret. 

Zeman si ke stolu přizval také kancléře Vratislava Mynáře. Kubera k obědu očekával české jídlo a dočkal se. U prezidenta se podávala pražská šunka od kosti s čerstvým křenem, telecí medailonky s omáčkou z hříbků, variace domácích knedlíků a na závěr čokoládová zmrzlina. To vše politici zapíjeli portským vínem a hruškovicí. Od prezidenta si pak oba odnášeli knihu o Lánské oboře.

Menu pro oběd prezidenta Miloše Zemana s předsedy parlamentních komor Jaroslavem Kuberou (ODS) a Radkem Vondráčkem (ANO) Menu pro oběd prezidenta Miloše Zemana s předsedy parlamentních komor Jaroslavem Kuberou (ODS) a Radkem Vondráčkem (ANO) | Jiří Ovčáček

Ve stejném složení se všichni čtyři sešli také o rok později. Ve zlaté jídelně na Pražském hradě si Zeman, Kubera, Vondráček a Mynář pochutnali na hovězím vývaru, jehněčích kotletách nebo makových koláčcích. Podle předsedů obou komor byla atmosféra schůzky přátelská, oba donesli prezidentovi dárky. 

Čínský dopis pro Kuberu 

 Ač to na sobě Jaroslav Kubera nedával při odchodu z Hradu příliš znát, odcházel značně nervózní. Kromě oběda dostal totiž tehdejší šéf Senátu i ostrý dopis. Čína protestovala proti Kuberově chystané cestě na Tchaj-wan.

Video  Po Číně trestá Vystrčila za Tchaj-wan i Zeman. Nebude ho zvát na hradní porady  - FTV Prima
Video se připravuje ...

O pár dní později Jaroslav Kubera zemřel. Cestu na Tchaj-wan nakonec podnikl jeho nástupce v čele horní parlamentní komory Miloš Vystřčil. Právě kvůli tomu ho přestal Miloš Zeman zvát na schůzky nejvyšších ústavních činitelů a ministrů zahraničí obrany. V roce 2021 pak Vystrčila hlava státu nepozvala ani k novoročnímu obědu. U stolu tak seděl jen prezident a předseda Poslanecké sněmovny.

Setkání bez Zemana

Letos jsou předsedy obou parlamentních komor lidé, se kterým se Zeman příliš názorově neshodne. Vystrčilovi vyčítá, že ho chtěl zbavit v době, kdy byl v nemocnici, prezidentských pravomocí, s Pekarovou Adamovou nemá dobrý vztah dlouhodobě.  Podle šéfky Poslanců je ale důležité, aby spolu nejvyšší představitelé státu dokázali spolu komunikovat.

„Proto mi také nikdy nepřišlo šťastné, že pan prezident třeba právě z důvodů názorových neshod, protože ty jsou přirozené v politice a já je s panem prezidentem v některých oblastech mám, tak se rozhodl šéfa Senátu pana Vystrčila na setkání nezvat a to považuji za nešťastné a považuji to za věc, která by se měla napravit, protože v té spolupráci vidím velký smysl,“ řekla předsedkyně Sněmovny v Epicentru.

Video  Pekarová řekla, s čím chce ve Sněmovně zatočit. A co by ji nenapadlo ani jako opilou?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Politici ale nesmutní. Uspořádají si prý vlastní setkání, bez Miloše Zemana. Zřejmě ale až pomine stávající kovidová vlna. „Domluvili jsme se paní předsedkyní Pekarovou, že uděláme společné setkání, ale to je minimálně deset lidí a pandemická situace tomu zatím nenahrává,“ řekl Blesku předseda Senátu tím, že s Pekarovou Adamovu stihl probrat i některé věci ohledně spolupráce Senátu a Sněmovny ihned poté, co byla zvolena do čela komory. A nechystá se prý ani společný oběd premiéra s vedením Parlamentu. „S premiérem se vídám tak často, že ani není nutné vymýšlet nějaké obědy,“ dodal.

Video  Covid i drahota jako výzva pro Čechy: Vystrčil v novoročních projevu vyzval ke smířlivosti  - Česká televize / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rezacek ( 26. ledna 2022 21:31 )

Jasně, Pekarka něco uklohní a pozve Vystrčila. Co takhle nějakou Čínu?

rezacek ( 26. ledna 2022 21:23 )

Vystrčil není hlupák. Vystrčil je vychc...ej hajzlík.

rezacek ( 26. ledna 2022 21:22 )

Jedna z mála věcí, v nichž lze s Vládcem naším jasným souhlasit, je volba společnosti, s nimiž bych si ke stolu sedl a nesedl. Slepice Pekarová a hajzlík Vystrčil by mi určitě chuť k jídlu nezvedli.

denisz ( 11. ledna 2022 05:24 )

Proč nepozval Zeman prostoduchou Pekarovu je pochopitelné. Se šílenou dračicí Pekarovou si ještě užijeme. Do čela TOP09 se dostala dík personální bídě ve své skomírající straně. Za šéfku sněmovny ji vynesla antibabišovská protestní vlna koalic, i když nemá potřebnou odbornost, konstruktivní myšlení a je prostoduchá. Má podivné vzdělání z Sorosovy zvláštní školy, zblblá svým politickým úspěchem se považuje za mesiáše a neomylného proroka. Jako zlého člověka se ji bojí i její straníci. Klaus správně naznačil, že paní Pekarová by měla resignovat na předsednictví sněmovny, ale i na poslanecký mandát. Její proslovy jsou zarážející. Nedávnio co řekla o Babišovi, Orbánovi. Lidé už se ptají, kdo ji zastaví v jejím běsnění ve veřejném prostoru, zvláště když si koalice tak nalhávají jak si rozumí a jsou pevně jednotní.

nespokojeny ( 10. ledna 2022 13:55 )

Důvody jsou jasné např.:

10.01.2022 7:14 | Ze sítí
Svým přáním, aby se v Maďarsku po volbách vyměnila vláda, vzbudila předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarová řadu reakcí. Šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš si rýpl, že se politička k Orbánovi chová, jako by nám zakazoval jádro a kupoval ruský plyn. Podle mluvčího Petra Macinky z Institutu Václava Klause si takové řeči může dovolit „slepice ze svého politického kurníku“, ale ne předsedkyně Sněmovny. A poslanec SPD Radek Koten vyzvídal, zda v Maďarsku bude další Majdan.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa