Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bartoš se „stěhuje“ na Ústecko. Piráti si zvolí nové vedení, vlivné tváře opouští loď

Autor: Jakub Veinlich - 
6. ledna 2022
05:00

Před říjnovými sněmovními volbami patřili Piráti společně s hnutím STAN v koalici nejprve k favoritům, v cílové rovince ale byli rádi, že uhájili alespoň čtyři mandáty. Od té doby se na svém otevřeném fóru dohadují, zda vzít křesla ve vládě, nebo jít do opozice, zda kumulovat funkce, stranu opouští úplně, nebo alespoň dočasně výrazné tváře. A za této konstelace si má strana zvolit nové vedení. Kvůli covidu- 19 online.

Pirátské celostátní fórum klepe na dveře, ve straně stoupá nervozita. „Myslím, že u Pirátů sledujeme vyhoření. Nejen Ivana Bartoše, ale celé té generace, která přivedla mladé odhodlané politiky poprvé v roce 2017 do Poslanecké sněmovny,“ popisuje zpovzdálí pro Blesk Zprávy situaci u nejmenší vládní strany politolog Jan Kubáček. „De facto ustupují z pozic a vzdávají to bez boje,“ dodal Kubáček.

Podle politického komentátora Petra Holce se Piráti „ponořili v říjnu na politické dno“ a zastavili se jen kousek na komunisty a ČSSD, kteří se do Sněmovny nedostali vůbec.

Místo 22 jen čtyři poslanci

Ve Sněmovně mají čtyři poslance. Z toho jedno křeslo místopředsedkyně, které místo křesla ministryně práce a sociálních věcí obsadila místopředsedkyně strany Olga Richterová. Tři křesla mají Piráti s neslavným volebním výsledkem také ve vládě. Předseda strany a poslanec Ivan Bartoš je také ministrem pro místní rozvoj. Michal Šalamoun se stal ministrem, předsedou legislativní rady vlády a Jan Lipavský se stal nakonec i přes výhrady prezidenta Miloše Zemana ministrem zahraničí.

Video  Lipavský představil Zemanovi své priority. Před dotazy o místu ve vládě kličkoval  - ČTK
Video se připravuje ...

„Po oznámení volebních výsledků Ivan Bartoš v podstatě úplně zmizel. Teď jeho prostor plně vyplnil Petr Fiala, Vít Rakušan a dokonce už i Markéta Pekarová Adamová. To znamená de facto vše subjekty, které jinak Pirátům berou voliče,“ míní Kubáček a dost se nad tím podivuje, protože Piráty čeká o víkendu celostátní volební fórum, na kterém chce Bartoš obhajovat post předsedy strany.

„V tom je to zvláštní, jak kdyby Ivan Bartoš někam odjel a vůbec nepracoval na znovuzvolení a vymezení Pirátů ve vládě,“ dodal politolog.

„Mám pocit, že Ivan Bartoš nějak prostě vyhořel, že ho volební výsledek zklamal, protože do kampaně dal ze sebe vše, stejně tak jako té první čtyřletky Pirátů ve Sněmovně,“ míní Kubáček i přesto, že Bartoš má podle něj šanci post předsedy znovu obhájit.

„Tuhle situaci jsem snad ale ještě nezažil, aby někdo před těmi stranickými volbami byl tak neviditelný, nevyužíval příležitosti a nepojmenovával vizi a místo své strany ve vládě,“ vyčetl Kubáček nejen Bartošovi, ale také současnému vedení strany.

Bartoš nakonec kandidovat bude

„Naše ambice nebyla naplněna v žádném z pozitivních cílů, pokud neberu zabránění možné vlády SPD a ANO. Řada chyb jde zcela objektivně samozřejmě za mnou jako lídrem, i když jsem dal do své práce opravdu maximum,“ přiznal Bartoš před straníky v diskusním otevřeném fóru. I přes váhání nakonec ale nominaci na předsedu Pirátů přijal.

Volební celorepublikové fórum čeká přitom Pirátskou stranu už o nadcházejícím víkendu. Ačkoliv se členové nejmenší vládní strany měli sejít v Pardubicích, kvůli vývoji koronaviru se i jejich fórum sejde, podobně jako nedávno například sociální demokraté pouze online přes internet.

„Věřte, že vývoj situace mě mrzí. Vnímám nutnost se v letních měsících jako strana setkat fyzicky a probrat spoustu věcí,“ uvedl v diskusním fóru přededa Strany Ivan Bartoš. Piráti mají ve svých stanovách, že se volba nového vedení musí konat do tří měsíců od voleb do Poslanecké sněmovny. 

Osobně by se chtěl Bartoš se spolustraníky potkat v létě na dvoudenním diskusním foru. 

Soupeř, kterého vyhodil Babiš

Kandidovat proti němu bude například senátor Lukáš Wagenknecht, svého času náměstek na ministerstvu financí, kterého nechal vyhodit Andreje Babiš. Piráti mu v povolebním čase přijdou jako „submisivní politický přívěsek,“ kterému prý za současné konstelace může hrozit propadák také v komunálních a senátních volbách v příštím roce.

„Po volbách cítím vnitřní trauma, protože se jede dál, jako by se nic nestalo. Proto jedním z mých hlavních úsilí bude spojovat. K tomu může dojít podle mě jedině otevřenou diskusí,“ zdůvodnil Wagenknecht mimo jiné svou kandidaturu na šéfa Pirátské strany.

Předsednické křeslo se o víkendu chtějí pokusit získat také například někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu a místostarosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a ostravský radní David Witosz

„Strana, která vyzvala na souboj hnutí jednoho muže, se nestane stranou jednoho muže. Strana, která chtěla porazit hnutí ANO, se naučí používat slovo ne,“ napsal kandidát na předsedu ve své kandidátské řeči na pirátském foru. 

„Je potřeba, aby v této nelehké chvíli strana měla ve svém čele někoho, kdo má jako prioritu dlouhodobou záchovu pirátského hnutí,“ napsala pak Michailidu.  

Ta na sebe upozornila i na pirátském fóru, kde se přihlásila k myšlenkám komunismu. „Moje vnitřní přesvědčení je komunistické, ve smyslu původním (demokratickém). Pokud ti není jasné, co znamená komunismus, doporučuji si přečíst něco o marxismu,“ uvedla Jana Michailidu na pirátském fóru na dotaz jednoho z členů Lukáše Doležala na její politické názory. 

„Stále si myslím, že má spíš šanci obhájit post Ivan Bartoš. Ale překvapuje mě, jak tomu věnuje strašně málo energie, a tak může stát, že hrozí něco jako utrpěné vítězství. Sice se stane předsedou, ale v řadách místopředsedů bude mít jen vnitrostranické soupeře a rivaly,“ míní politolog Kubáček.

Pikal pozastaví členství

Předsednictvo strany koncem listopadu opustil místopředseda Martin Kučera, který se ovšem pokusí do vedení strany o víkendu vrátit. Obhajobu funkce místopředsedy už dříve odmítl Vojtěch Pikal. Ten také k 10. lednu kvůli vnitrostranickým dohadům okolo kumulace funkcí pozastaví své členství v Pirátské straně.

„Impulzem k tomuto kroku je, že cítím, že si potřebuji po dvanácti letech, které jsem politice věnoval, dát trochu odstup, abych netrávil večery tím, že se hádám s lidmi na internetu. Na to už jsem příliš starý. Nečekám, že pozastavení mého členství potrvá déle než půl roku. Naplno se vrátit ale neplánuji. Kdybych to plánoval, budu kandidovat do předsednictva, což nedělám,“ řekl bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny v úterý radiožurnálu.  

Video  Fialův novoroční projev: Nemám mnoho dobrých zpráv. Zmínil ceny energií, drahoty i covid  - Česká televize
Video se připravuje ...

V minulosti se kvůli tlaku na kumulaci funkcí vzdal kandidatury na post ministra spravedlnosti Pirátský poslanec Jakub Michálek. Nakonec zůstal v Poslanecké sněmovně předsedou čtyřčlenného poslaneckého klubu.

Richterová už nekandiduje

V své funkci končí a už ji nechce obhajovat ani první dáma Pirátů a po říjnových volbách místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová. O místa řadových místopředsedů se naopak hlásí na 18 zájemců. Mezi nimi například místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja či bývalí poslanci Martin Jiránek a Ondřej Profant.

Před pár týdny se ve straně rozhořel také spor okolo „covidového právníka“ Ondřeje Dostála. Ivan Bartoš se nechal slyšet, že vedení strany řeší jeho názory, které mnohdy prý zpochybňují stanoviska odborníků. Dostál se nakonec rozhodl odejít z vládního týmu Pirátů, který řešil zdravotnické otázky.

Piráty čeká také ještě velká změna. Ivan Bartoš totiž požádal, aby se mohl stát členem strany v Ústeckém kraji, kde kandidoval v loňských říjnových volbách proti Andreji Babišovi do Poslanecké sněmovny. Až doteď měl přitom stranickou knížku ve Středočeském kraji. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 27. května 2022 07:55 )

Babišova vláda zase zřídila nespočet nových úřednických pozic a trafik, takže 1:1

AliAlice ( 7. ledna 2022 19:21 )

Dost bylo Bartoše !!!

hejhej ( 6. ledna 2022 16:14 )

Pedro: To je šetření slepenců lhářů

Tara-Tara ( 6. ledna 2022 15:26 )

ten Wagenknecht už neví, za jakou stranu by se nejlépe dostal ke korýtku, teď ale vsadil na chcípajícího koně...asi ten Babiš věděl dobře, proč ho vykopnul z Min. financí

hejhej ( 6. ledna 2022 14:15 )

Bartoš se svou stranou dostali v parlamentních volbách pouze 1,68 % hlasů. Slušný předseda by ihned odstoupil z vedení strany, ale strašidlo Bartoš se narve do PS, vynutí si ministerské posty a ještě hodlá kandidovat. Bartoš je bezpáteřní hov....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa