Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fialova vláda schválila svůj program. Pamatuje i na covid: Musíme se s ním naučit žít

Autor: ČTK, vei - 
6. ledna 2022
12:35

Vláda schválila programové prohlášení, se kterým předstoupí ve středu 12. ledna před Sněmovnu. Informaci České televize potvrdily zdroje Blesk Zpráv. O textu prohlášení ve Strakově akademii ve středu dlouho do noci debatovali zástupci pětikoalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti a STAN). V dolní komoře mají vládní strany dohromady 108 poslanců. Tiskovou konferenci po schválení prohlášení Fialův kabinet neuspořádá.

Schválení programového prohlášení potvrdil novinářům nejdřívě vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministři podle něj schválili dokument jednomyslně a dnešní jednání vlády prý bylo už spíše formální. 

„Jsem spokojený. Myslím, že je to dobré programové prohlášení pro vládu na příští čtyři roky, hlavně je dobré pro Českou republiku. Myslím, že je zdravě ambiciózní, vizionářské, ale zároveň stojíme také nohama na zemi, uvědomujeme si, v jaké situaci jsou občané České republiky a čemu čelí,“ okomentoval výsledný dokoment Jurčka. 

Konečnou verzi textu programového prohlášení vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) zveřejní v pátek. Špičky koalice prý na vládním programu pracovali od chvíle, kdy vznikl nový kabinet. 

„Je to programové prohlášení, které je ambiciózní. Chceme, aby Česká republika byla moderní zemí, která je schopná obstát v mezinárodní konkurenci, která směřuje k tomu, že bude patřit mezi nejvyspělejší země světa a tomu odpovídá i naše programové prohlášení,“ pospal dokument novinářům Fiala. 

Vládní prohlášení vychází z programové části koaliční smlouvy, kterou zástupci koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) podepsali loni 8. listopadu. Zahrnovat má i harmonogram jednotlivých plánovaných změn.

Například kapitoly financí, zahraničních věcí, školství, kultury, sociálních věcí a průmyslu projednala koalice v úterý, ke zbytku se vrátila ve středu večer. „S tímto programovým prohlášením vláda 12. ledna požádá o důvěru. Ten dokument bude k dispozici a já i kolegové představíme (ve Sněmovně) klíčové věci, se kterými vláda žádá o důvěru,“ uvedl ve středu Fiala.

Dílčí pasáže z programového prohlášení zveřejnila Česká televize. „S covidem se musíme naučit žít. Nebudeme do nekonečna omezovat zdravotní péči pro ostatní pacienty. Z covidu se musí stát další závažné onemocnění, které umí zdravotnictví řešit a předcházet závažnému průběhu tohoto virového onemocnění,“ zmiňuje podle ČT dokument.

O připomínky podle Fialy žádala vláda předtím zástupce tripartity, ale i další zájmové skupiny podle jednotlivých programových kapitol.

Ve středu zbývalo doprojednat třeba životní prostředí, zemědělství a věda. Podle vicepremiéra a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je hotová i jeho programová část. „Dali jsme tam všechno, co myslíme, že je užitečné, shoda byla kupodivu intuitivně prakticky stoprocentní. Všechno, co si myslím, že je užitečné pro české zdravotnictví a občany ČR, tak tam je. Takhle dopadly všechny resorty,“ řekl Válek.

„Opravdu text představíme do konce týdne… Všechny věci jsou vypořádány, proběhnou jazykové korektury. Nebudu v tento okamžik nic zásadního představovat, protože jsme se dohodli, že to bude představeno až poté, co to projedná a schválí vláda,“ uvedl Jurečka. Dodal, že nepředpokládá, že by vláda hned ve čtvrtek po schválení text zveřejnila.

O průběhu schůzky informoval Jurečka také na svém twitterovém účtu. 

Podle ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) prvním čtvrtečním bodem byla právě digitalizace. „O digitalizaci je celá kapitola. Je meziresortní, proto je jí věnována velká pozornost. Ať je to digitalizace státní správy na jedné straně, na druhé služby pro občana. A pak velmi sdílená priorita, a to je takzvaná digitální ekonomika, která je součástí transformace, kterou český průmysl a podnikání musí projít,“ uvedl Bartoš.

Podle něj se kapitoly upravují podle rozpočtových možností a ministři do svého nástupu do úřadů skutečný stav resortů a jejich financí neznali. „Řada z nás je v jisté míře nemile překvapena, ale musíme se s tím poprat,“ řekl šéf ministerstva pro místní rozvoj.

„Ve vládě jsou univerzitní profesoři, pan premiér je navíc bohemista. Je debata i o tom, jak má věta pěkně vypadat,“ dodal Válek.

 „Nebyl nějaký bod, kde bychom se fakticky zadrhli. Spíš to byla otázka, že u některých kapitol bylo více připomínek nevládních organizací. Formulace se cizelovaly déle, aby to bylo v souladu s koaliční smlouvou,“ popsal Jurečka. Programové prohlášení je podle něj realistické. „Jasně říkáme, že časy, které nás čekají, nebudou jednoduché. Nemáme ambice lakovat věci narůžovo, ale máme velké odhodlání řešit problémy ČR,“ uvedl šéf lidovců.

Video  Karanténa a izolace i pro očkované. Ale jen na pět dní, rozhodla vláda.  - ČTK
Video se připravuje ...

xiioma ( 7. ledna 2022 10:23 )

... hůř bude díky Babišovi a Alence!!!

UFO1 ( 7. ledna 2022 04:38 )

Téměř 33 let je v ČR demokracie,na soudech,státních zastupitelstvech pracují členové KSČ,a to i ve vedoucích funkcích, zapálení členové KSČ učí ve školách,pokud vláda půjde po havlovsku ,změna nebude

elIaella ( 6. ledna 2022 22:30 )

elIaella ( 6. ledna 2022 22:29 )

slepenec ANO za podpory KSČM, ČSSD a SPD. To už N I K D Y. Schílla právě exhibuje v otoku ksichtu v Událostech. Je směšná!

qtek ( 6. ledna 2022 20:23 )

vypadá to na další prohru koblih při hlasování o důvěře

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa