Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Studie vyvrací mýty o očkování těhotných: Vakcíny nezpůsobují komplikace

Autor: ČTK - 
18. ledna 2022
18:30

Vakcíny proti covidu-19 založené na technologii mRNA nezpůsobují komplikace v těhotenství u nastávajících matek ani u jejich dětí. Po podrobném přezkoumání několika studií to dnes podle agentury Reuters oznámila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Evropský lékový regulátor vychází ze studií, které zahrnovaly přibližně 65.000 těhotenství v různých stadiích.

Přezkoumání podle něj nezjistilo žádné známky vyššího rizika komplikací, potratů, předčasných porodů nebo závažných vedlejších účinků u nenarozených dětí v důsledku aplikace vakcín mRNA. Na této technologii jsou založené preparáty společností Pfizer/BioNTech a Moderna, kterými v současné době očkují zdravotníci v Evropské unii.

EMA sice připustila určitá omezení v údajích, ale výsledky jsou podle ní ve všech studiích konzistentní, píše Reuters. „Přínosy očkování vakcínami mRNA proti covidu-19 během těhotenství převažují nad jakýmikoliv možnými riziky u nastávajících matek a nenarozených dětí,“ uvedla EMA. Interní tým agentury při přezkoumání studií rovněž zjistil, že vakcíny proti covidu-19 jsou stejně účinné při snižování rizika hospitalizace a úmrtí u těhotných žen jako u ostatních lidí.

Několik unijních zemí už povolilo očkování těhotných žen a podpora očkování preparáty založené na technologii mRNA ze strany Evropské agentury pro léčivé přípravky pravděpodobně posílí očkovací kampaně v menších zemích, které se spoléhají na vědeckou odbornost regulačního úřadu, poznamenal Reuters.

Video  Koronavirus a těhotenství. Co všechno byste měla vědět?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5541614 ( 18. ledna 2022 20:49 )

40tis. je dost velký vzorek, 331 milionů zahrnuje muže, děti, starce, neplodné atd…přestaňte už s tím věčným zastrašováním, že po očkování naroste třetí noha.

Uživatel_5541614 ( 18. ledna 2022 20:47 )

Bože, kdy už tyhle žvásty přestanete šířit.

MAMKA2316 ( 18. ledna 2022 20:19 )

Čtvrtá dávka vakcíny? Může oslabit imunitu, varuje EMA a přidala důležitou radu
Čtvrtá dávka vakcíny? Může oslabit imunitu, varuje EMA a přidala důležitou radu

Jirik-ta ( 18. ledna 2022 19:34 )

„omikron“ vlastně slouží víceméně jako živá oslabená vakcína
Nechte dospělé i děti na pokoji
Důležité je pochopit, že „omikron“ vlastně slouží víceméně jako živá oslabená vakcína a že jde o jedinečnou příležitost. Skutečnost, že jsme uvolnili sterilizační schopnost očkovaných díky zvýšené úrovni odolnosti „omikronu“ vůči vakcinačním protilátkám, které již nejsou schopny zvítězit nad přirozenými protilátkami, nám dává jedinečnou příležitost dosáhnout kolektivní imunity nebo začít kolektivní imunitu budovat. A tak je velmi, velmi důležité nechat lidi na pokoji, nechat děti na pokoji a umožnit šíření viru. Proti této variantě „omikron“ bychom tedy neměli nikoho očkovat ani vynucovat jakékoli karantény. (protiproud)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa