Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Žezlo po Berlusconim převezme Tajani: Vicepremiér povede stranu Vzhůru, Itálie. Prý mu chybí charisma

Autor: ČTK - 
15. července 2023
15:08

Italskou vládní konzervativní stranu Vzhůru, Itálie (Forza Italia, FI) nově povede ministr zahraničí a vicepremiér Antonio Tajani. Do funkce ho dnes podle italské tiskové agentury ANSA jednomyslně zvolila stranická národní rada. Vedení Tajani přebírá po mediálním magnátovi Silviu Berlusconim, který stranu před 29 lety založil a letos v červnu zemřel. Tajaniho pozice je dočasná do dalšího stranického kongresu, píše ANSA.

Devětašedesátiletý Tajani stojí před těžkým úkolem oživit šance strany, jejíž podpora u veřejnosti klesala již několik let před Berlusconiho smrtí. Tajani strávil většinu své kariéry mimo Itálii, působil jako evropský komisař v Bruselu a jako předseda Evropského parlamentu. Podle agentury AP tento politik postrádá charisma svého předchůdce a nepatří mezi nejpopulárnější italské činitele.

Nový předseda slíbil, že bude usilovat o to, aby se Berlusconiho vize stala skutečností. Dodal ale, že to není snadný úkol, protože Berlusconi stranu vedl téměř 30 let a „nikdo takový jako on už nikdy nebude“.

Strana Vzhůru, Itálie je menším z partnerů v pravicové koaliční vládě premiérky Giorgie Meloniové. „Chceme být středem pravého středu,“ řekl Tajani. „Jsme jiní než naši spojenci a nehodláme se vzdát své identity,“ dodal.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění by FI ve volbách získala asi sedm procent hlasů a skončila by třetí za Ligou (deset procent) a stranou Bratři Itálie (FdI), která by získala téměř 30 procent, píše agentura AP.

Video  Pohřeb Berlusconiho: Rakev posetá růžemi i dcery a přítelkyně se slzami  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi