Podle Miodraga Mlačiće, ředitele pražského zastoupení Chorvatského turistického sdružení, se ceny v Chorvatsku oproti minulosti zvedly, ale nijak zvlášť dramatičtěji než všude jinde. I tady řádí inflace a drahé energie. Chorvatsko už zkrátka neznamená, že ať jste kdekoliv a děláte cokoliv, je to levnější než u nás. Přesto se nedá říct, že draze je všude. Blesk porovnal ceny ve dvou populárních chorvatských městech s jinými lokalitami ve Středomoří, u nás a u rok od roku populárnějšího Baltu.

Mezi Albánií a Mallorkou

Výsledek srovnání není vzhledem k tomu, jak se na začátku sezony o Chorvatsku mluvilo, až tak dramtický. Roste kvalita i úroveň služeb a čisté moře i památky snesou srovnání s Řeckem, Itálií či Španělskem. Bohužel i ceny se začínají těmto destinacím blížit. Chorvatsko je ale stále výrazně levnější než Mallorca či řecký Rhodos. A dokonce levnější než turistická perla Česka – Praha. Na druhou stranu ti, pro koho je cena nejzásadnějším argumentem, mohou lépe než v Chorvatsku pochodit u polského Baltu, v Černé Hoře či Albánii.

Tohle stojí stejně

Palivo – stejně drahé jako v ČR nebo levnější

Dálnice – stejně drahé jako vloni

Jídlo v supermarketu – stejně drahé jako v ČR

Bydlení v soukromí – ubytování v soukromí často nezdražilo víc než ubytování v ČR. Tedy jen o inflaci a náklady na dražší energie.

Velké srovnání cen v turistických destinacích Evropy
Autor: Numbeo.com

 

Video
Video se připravuje ...

Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil. Andrea Ulagová

Fotogalerie
21 fotografií