Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Češka Kateřina o požáru na chorvatském ostrově Čiovo: „Oheň se šířil rychle, z nebe padal popel“

Aktualizováno -
29. července 2023
10:33
Autor: Mii, ČTK, mav - 
27. července 2023
17:55

Požár, který ve čtvrtek odpoledne vypukl na chorvatském oblíbeném ostrově Čiovo, se stále nepodařilo uhasit, situace je ale pod kontrolou, napsal chorvatský deník Jutarnji list s odvoláním na místní úřady. Na místě zasahuje asi 150 hasičů s desítkami vozů a letadly. V souvislosti s vypuknutím požáru byli zadrženi dva cizinci, podle médií albánští dělníci. Češka Kateřina, která je na ostrově na dovolené, popsala Blesk Zprávám situaci z jejího pohledu.

Policie v souvislosti s vypuknutím požáru zadržela dva muže. Server Danas.hr s odvoláním své zdroje uvedl, že jde o stavební dělníky, kteří zapálili pytle od cementu, které nechali hořet, a odešli na svačinu. List Svobodna Dalmacija napsal, že se jedná o albánské občany, kteří v Chorvatsku pracovali legálně.

Propuknutí požáru potvrdil na svém webu chorvatský hasičský záchranný sbor. Podle něj jednotky přijaly hlášení o plamenech na ostrově Čiovo ve čtvrtek v 15:29. Na místo byla ihned vyslána dvě hasicí letadla, k nímž se později přidala další.

„V současné době se hašení účastní 150 hasičů se 30 vozidly a šest hasičských letadel. Hašení ztěžuje silný vítr, ale v tuto chvíli nejsou budovy ohroženy,“ uvedl velitel hasičů ze Splitsko-dalmatské župy Ivan Kovačević. Jednotky ze Splitu doplnili hasiči z oblastí Kaštela a Trogir. Podle médií požár vypukl u obce Okrug Gornji.

Zásah pokračoval v pátek od ranních hodin, kdy do boje s plameny opět vyrazilo 145 hasičů. Podle odhadu bylo spáleno asi 450 hektarů trávy a nízkého porostu.

„Občanům na místě doporučujeme zvýšenou opatrnost a zejména to, aby se řídili pokyny záchranných složek a nevystavovali se zbytečnému riziku,“ informuje české ministerstvo zahraničí. Turisté se v případě nouze mohou obrátit na linky +385 916 121 533 a +385 91 6121 668.

Cestovní kanceláře v pátek uvedly, že požár turisty neohrožuje. „V této lokalitě (ostrov Čiovo) v Chorvatsku nemáme žádné klienty, podle informací z dnešní koordinační schůzky s odborníky je požár mimo obydlené oblasti,“ uvedla mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Požár na turisty nemá vliv ani podle mluvčího CK Alexandria Petra Šatného.

Česká turistka: Jsme připraveni ihned odjet

Po vlastní ose se však do tohoto místa vypravil pár českých turistů. „Přítel sem jezdí již několik let, bydlíme v apartmánu 90 metrů od moře,“ popsala pro Blesk Zprávy Kateřina Janáčková. 

„Oheň se šířil velmi rychle, vzhledem k tomu, že na ostrově již několik dní nepršelo, teploty byly vysoké a foukal vítr. Bylo vidět, že hasiči nemají oheň pod kontrolou, rozšiřoval se na více místech zároveň a postupoval na všechny strany,“ uvedla také.

Situaci komplikoval nepřístupný terén. Ani s pomocí letadel se dlouho hasičům nedařilo plameny zvládnout. V noci na pátek sledovala dvojice Čechů „spoustu malých ohnisek na vrcholu ostrova, která opět propukla v mohutný požár“.

Ráno se vítr otočil. „Celé dopoledne padal z nebe popel a v moři plavaly uhořelé větvičky,“ pokračuje paní Janáčková. „Hašení pokračovalo až do setmění, nyní (ve 23:00) nejspíš dál ohniska kontrolují, protože u hasičské stanice nestojí žádný vůz.„

„Na ostrově bylo zřízeno call centrum pro české turisty, nicméně vzhledem k tomu, že nikdo nebyl evakuován, nebylo zapotřebí nikam volat. Ale byli jsme připraveni odjet v podstatě kdykoliv,“ uzavírá Kateřina Janáčková.

Nejde o první požár, se kterým hasiči v Chorvatsku tento týden bojují. V úterý odpoledne se rozhořel požár zhruba 12 kilometrů od metropole Dubrovník. Byl rozsáhlý a jeho hašení během noci komplikoval vítr, stejně jako v případě ostrova Čiovo. Plameny zachvátily pás dlouhý asi pět kilometrů mezi vesnicemi Plat a Buići. Žádné domy plameny nezasáhly, nebyla potřeba ani evakuace lidí.

Video  Šéf hasičů o požárech v Řecku: Vlček doporučil na Rhodos a další zasažené ostrovy necestovat.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Blesk kalkulačka: Chystáte se na dovolenou?

Julie1 ( 29. července 2023 12:39 )

Samovznícení je téměř vyloučeno, už se ví kdo to zapaluje? Hoří na mnoha místech působí to organizovaně a o požáru skladu zbraní (pro F 16) v Řecku nemluvě. Žhářství by mělo být posuzováno jako teroristický čin.

Jan Kocián ( 28. července 2023 00:48 )

Roman Machala ( 27. července 2023 23:58 )

Plácáte nesmysly. Při jevu Heat Dome dochází k tomuto: Povětrnostní vzorce horního vzduchu se pohybují pomalu. Pletete si pohyb vzorců s pohybem vzduchu. A horní vzduch - tedy 10.000 m a výše nemá s rychlostí vzduchu u země nic společného. Vycucal jste si informaci z palce.

Jan Kocián ( 27. července 2023 18:48 )

"Heat Dome" neboli "tepelná kupole" znamená, že je v zasažené velmi rozsáhlé oblasti skoro bezvětří nebo vítr fouká jen slabě.

Na jihu Evropy fouká silný vítr! Na jihu Evropy žádný Heat Dome není a nebyl. Na jihu Evropy žádná tepelná kupole není a nebyla. Jedná se o chybu evropských meteorologů... kterou papouškují čeští meteorologové.

Zobrazit celou diskusi