Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nejhorší situace je na východě Řecka. Nouzový stav na Rhodu cestovní ruch neomezí, zní z Černínu

Aktualizováno -
27. července 2023
14:35
Autor: ČTK, lig - 
27. července 2023
08:40

Hasiči i dobrovolníci i dnes v noci pokračovali v boji s lesními požáry v Řecku, nejhorší je nyní situace na východě země, kde se plameny přiblížily k předměstí přístavního města Volos. V této oblasti ve středu večer zemřeli kvůli ohni dva lidé. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvolání na řeckou televizi ERT. Podle ní dál hoří i četné menší požáry na ostrově Rhodos, zejména na jihovýchodě. Situace se zlepšila na ostrově Korfu, kde ale menší požáry stále také hoří. Naději přineslo ochlazení, které ukončilo extrémní vedra v Řecku i na jihu Itálie.

Na ostrově Rhodos bojují hasiči s požáry už desátý den. Podle DPA se vyskytovaly dál i v noci menší ohniska u obcí Vati a Gennadi na jihovýchodě Rhodosu, kde byly o víkendu tisíce lidí evakuovány.

Nejhorší je nyní situace na východě Řecka v oblasti Magnesia v okolí města Volos, kde u obce Velestina vypukl velký požár ve středu a rychle se rozšířil.

Právě tam zemřeli kvůli ohni dva lidé - pětačtyřicetiletý farmář a jedna žena. Řecká civilní obrana tam evakuovala asi 20 obcí východně od Volosu. Do boje s plameny se podle místních reportérů zapojují také stovky obyvatel.

Dostat pod kontrolu se podařilo požáry v oblasti Lamie v centrální části země a Tithorea severozápadně od Atén, a to i díky zmírnění větru ve středu večer. Před úsvitem tam požárníci dohašovali poslední ohniska.

Dnes se nedaleko Soluně uskuteční za účasti premiéra Kyriakose Mitsotakise pohřeb jednoho ze dvou pilotů hasicího letadla, kteří zemřeli při úterní nehodě hasicího letadla na ostrově Euboia.

Pomoci v boji proti šíření požárů by mohlo ochlazení, které dnes ukončí dvoutýdenní extrémní vedra v Řecku, kde teploty přesahovaly po řadu dní 40 stupňů. Podle meteorologů má být dnes v Řecku kolem 35 stupňů.

Smolek: Situace na Rhodu se stabilizuje

Situace na Rhodu se stabilizuje, nejrizikovější oblastí je stále jihovýchod ostrova, potvrdil vrchní ředitel právní a konzulární sekce ministerstva zahraničí Martin Smolek.

„Stále platí, že nejrizikovější oblastí je jihovýchod ostrova. Bude nicméně záležet zejména na síle a směru větru v příštích dnech,“ uvedl Smolek.

Ve středu byl vyhlášen nouzový stav pro celé území ostrova, podle sdělení řeckých orgánů se tak stalo především z důvodu překonávání následků požáru. „Samotný nouzový stav by neměl přímo omezit cestovní ruch na ostrově,“ dodal Smolek. Na Rhodu je nyní podle něj zhruba 4000 Čechů.

Video  Požáry na řeckém ostrově Rhodos: Evakuace turistů  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi