Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Piloti zahynuli při hašení požárů v Řecku: Christos se měl stát tatínkem, Pericles snil o létání odmala

Autor: pma, ČTK - 
27. července 2023
05:00

Obrovskou tragédií skončilo hašení požáru na řeckém ostrově Evia, kde již několikátý den hoří. Jedno ze speciálních letadel se zřítilo poté, co letoun pravým křídlem zavadil o strom. Příslušníci řeckého letectva Christos Moulas (†34) a Pericles Stefanidis (†27) nehodu bohužel nepřežili.

Řecký ostrov Evia severně od Athén je jedním z míst, kde od minulého týdne zuří rozsáhlé lesní požáry. Ty se snaží pod kontrolu dostat nejen místní hasiči, ale na pomoc přicházejí i požárníci z okolních zemí. Rozsáhlé lesní požáry se snaží likvidovat i ze vzduchu. V úterý takto zasahovali i dva příslušníci řeckého letectva, piloti Christos Moulas a Pericles Stefanidis.

Krátce před 15. hodinou ale speciální hasičský letoun Canadair CL-215 narazil pravým křídlem do stromu. Poté letadlo ztratilo výšku a zřítilo se. Celou nehodu zachytily i kamery tamní televize ERT.

Pieta od řeckých politiků

Na místo se ihned vydali záchranářské vrtulníky a hasiči. Stroj ale po pádu začal hořet a čtyřiatřicetiletý kapitán Christos Moulas ani druhý pilot, sedmadvacetiletý Pericles Stefanidis, nehodu nepřežili. Řecký ministr obrany Nikos Dendias vyhlásil v úterý třídenní státní smutek. „Naše myšlenky jsou s jejich rodinami a kolegy, kterým vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ uvedl k tragédii politik.

Smrt dvou mladých pilotů okomentoval i řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. „Nasazovali své životy, zachraňovali životy a dokázali, jak riskantní jsou jejich každodenní hasičské mise. Stát s úctou stojí při rodinách těch dvou hrdinů,“ uvedl ve svém prohlášení Mitsotakis.

Oba létání milovali

Zesnulý pilot Periklis Stefanidis pocházel ze Soluně. Od dětství snil o tom, že bude působit u letectva a cestovat. To bohužel ale netušil, že se mu jeho koníček i práce stanou osudnými. V letounu s ním v době úterní tragédie byl i Christos Moulas.

Ten podobně jako jeho kamarád miloval cestování. Na sociálních sítích často sdílel dechberoucí záběry ze svých letů. Ani on už ale žádný další let neuskuteční. Moulas po sobě kromě zdrcených přátel a příbuzných zanechal i manželku, která je ve třetím měsíci těhotenství.

Video  Šéf hasičů o požárech v Řecku: Vlček doporučil na Rhodos a další zasažené ostrovy necestovat  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

zirioges ( 27. července 2023 16:33 )

Pokud havárií svého letadla založili další požár, je to politováníhodná událost. Shodit na ten požár vojenskou pumu, by bylo možná platnější.

lucie13 ( 27. července 2023 08:47 )

Zbytečná smrt kvůli žhářům.

bizon_pepa ( 27. července 2023 05:59 )

Tragédie to je, ale hrdiny z nich nedělá.

Zobrazit celou diskusi