Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

U oblíbené destinace v Turecku se šíří požár. Probíhají preventivní přípravy na evakuace

Aktualizováno -
26. července 2023
14:36
Autor: ČTK - 
26. července 2023
07:53

Lesní požár v tureckém okrese Kemer v regionu Antalya nezasahuje podle cestovních kanceláří (CK), které ČTK oslovila, do letovisek a je pod kontrolou. Mluvčí CK České kormidlo Aleš Kotek uvedl, že do CK volají vyplašení klienti a ptají se na situaci v oblasti. Podle něj však není dramatická. Naopak mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková ČTK řekla, že se v Turecku některé tuzemské CK preventivně připravují na evakuaci klientů a mapují volná místa v hotelech.

Oheň se v zalesněné oblasti rozšířil kvůli silnému větru a nízké vlhkosti, uvedl v prohlášení úřad guvernéra Antalye. Do hašení se zapojilo deset letadel, 22 vrtulníků a více než 200 vozidel.

V okolí Kemeru už shořelo na 120 hektarů lesa. Po sociálních sítích se šíří řada fotek a videí z této turisticky velmi živé oblasti.

Požár v Turecku propukl v době, kdy rozsáhlé části Středomoří zasáhla intenzivní letní vlna veder a s požáry se potýká několik dalších zemí včetně Řecka či italské Sicílie.

„Letoviska jako Side, Alanya a Belek jsou velmi daleko od toho. Oblast je monitorována,“ sdělil mluvčí CK Alexandria Petr Šatný. To, že jsou klienti v pořádku, potvrzuje i mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková. „Jedná se o požár v horách, který už podle aktuálních informací od delegátky z místa viditelně jen doutná,“ řekla.

Mluvčí CK České kormidlo Aleš Kotek uvedl, že do CK volají vyplašení klienti a ptají se na situaci v oblasti. Podle něj však není dramatická.

Obavy by cestující neměli mít ani podle Kotka. „Samozřejmě, že už k nám volají vyplašení klienti, že v novinách píšou, že v Antalyi hoří. V Kemeru je teď dokonce na dovolené majitel naší cestovní kanceláře a ano, včera (v úterý) viděl, jak letadla nabírají vodu v moři a létají hasit oheň do lesů. Večer psal, že je po všem, rozhodně nic dramatického,“ řekl. 

U chorvatského Dubrovníku, kde hasiči rovněž bojují s požáry, CK České kormidlo klienty nemá, doplnil. Šatný k tomu poznamenal, že jsou požáry v Chorvatsku poměrně časté. „Věřil bych, že to tam zvládnou dobře,“ řekl.

Tuzemské CK klientům v požárem zasažené oblasti v Turecku podle Jiruškové rozesílají SMS zprávy a informují je o situaci.

„Aktuální dění v souvislosti s požáry zástupci CK neustále monitorují a vyhodnocují a připravují se preventivně na případ evakuace. Z tohoto důvodu také poptávají volné ubytovací kapacity v hotelích v okolních letoviscích, které jsou mimo postiženou oblast a mimo oblast možného šíření požáru,“ řekla. Dodala, že stav požáru se mění každých pár hodin. Cestovní agentura Invia má v turecké Antalyi tento týden přibližně 350 klientů.

Turecké autority podle agentury AP evakuovaly v souvislosti s požárem desítku domů a jednu nemocnici. „Podle našich informací se dosud žádného z našich klientů v Turecku netýkala evakuace,“ řekla Jirušková.

Na případnou evakuaci, která by se týkala zhruba desítek klientů, je v Turecku připravená CK Blue Style, uvedla pro ČTK mluvčí Lucie Bukovanská. Lidem CK zařídila náhradní ubytování mimo zasažené oblasti, doplnila. Mluvčí CK Fischer a Exim Tours Jan Bezděk však zdůraznil, že se CK preventivně připravují na všechny potenciálně krizové situace. O tom, jestli k evakuaci klientů dojde, pak rozhodují místní úřady, ne CK, dodala mluvčí Čedoku Pavlíková.

 

 

 

žanyn ( 26. července 2023 13:06 )

Inu jak se zdá, tak příroda začíná ukazovat namyšlenému modernímu človíčkovi svou moc. Otázkou bude jak dál.

Zobrazit celou diskusi